20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πυρηνική σύντηξη: Το ιστορικό επίτευγμα στις ΗΠΑ και η ανάλογη προσπάθεια στο ΕΛΜΕΠΑ

Ημερομηνία:

Ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου η πυρηνική σύντηξη να γίνει επιτέλους η νεότερη πηγή ενέργειας στον κόσμο, μετά από πάνω από 50 χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη πως επιστήμονες σε εργαστήριο στην Καλιφόρνια κατάφεραν για πρώτη φορά να παράγουν περισσότερη ενέργεια από μια αντίδραση σύντηξης, από όση χρειάστηκαν για να την πυροδοτήσουν.

Η ιστορική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο ώστε κάποια μέρα – ίσως σε μερικές δεκαετίες από τώρα – η παγκόσμια οικονομία θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, η οποία θα παράγεται από την ίδια τη διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία τεχνητή διαδικασία που αναπαράγει την ίδια την ενέργεια που τροφοδοτεί τον ήλιο συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συγχωνεύονται σε ένα μεγαλύτερο όταν συμβαίνει αυτό παράγεται τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας.

Όμως κάτι παρόμοιο γίνεται εδώ και καιρό στο εργαστήριο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πλάσματος και Λέιζερ στο ΕΛΜΕΠΑ, Μιχάλης Ταταράκης, περιέγραψε πως εκείνοι ακολουθούν μία διαφορετική τεχνική.

Συγκεκριμένα και όπως είπε, “Εμείς στο πρόγραμμα hyper προσπαθούμε να ακτινοβολήσουμε το υδρογόνο απευθείας με τις ακτίνες λέιζερ σε αντίθεση με την Αμερική όπου ακτινοβολούν ένα κέλυφος. Οι ακτίνες Χ που παράγονται από αυτήν την ακτινοβόληση αλληλεπιδρούν με το υδρογόνο και παράγουν τη σύντηξη.Προσπαθούμε δηλαδή να συνδυάσουμε το υδρογόνο σε θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών και πολύ εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταταράκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταταράκης πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων 100 ετών ωστόσο θεωρεί πολύ αισιόδοξη την άποψη που εκφράστηκε κατά την παρουσίαση του επιτεύγματος, ότι δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει σε 10 χρόνια, μετάβαση της ενέργειας αυτής σε βιομηχανική κλίμακα.

Όπως και να’χει πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια δεκαετιών για την απελευθέρωση πηγών άπειρης ενέργειας ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει στον τερματισμό της ενεργειακής εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...