21.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Τα drones στην πρώτη γραμμή – «Όλα όσα είδαμε στην Ουκρανία, θα τα δούμε κι εδώ»

Ημερομηνία:

Λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία έχει επίσημα ανακηρυχθεί και εξελίσσεται ως πόλεμος, πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για μια «κολοσσιαία αποτυχία» των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, οι οποίες «πιάστηκαν στον ύπνο» από την ισλαμιστική οργάνωση.

H ισραηλινή εφημερίδα Haaretz προσπαθεί να δώσει ορισμένες εξηγήσεις στην εξέλιξη αυτή, και όπως όλα δείχνουν ο πραγματικός πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από ορισμένα drones.

Σύμφωνα με το σχετικό άθρο, το αρχικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, το μεσημέρι του Σαββάτου (7/10) έγινε με τη χρήση μικρών, σχετικά φθηνών drones που κατέστρεψαν και απενεργοποίησαν προηγμένα συστήματα που κόστιζαν εκατοντάδες χιλιάδες με εκατομμύρια δολάρια.

Τα κατ’ οίκον κατασκευασμένα drones ήταν παρόμοια με τα ισραηλινής κατασκευής Skylark που επίσης χρησιμοποιήθηκαν, όπως και τα αυτοσχέδια ανεμόπτερα που συνήθιζαν να πετούν με αλεξίπτωτο πάνω από τον φράκτη των συνόρων.

Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των αυτοσχέδιων drones

Τα drones Al-Zawari

Αυτά τα εργαλεία επέτρεψαν στην Χαμάς να ξεπεράσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα του Ισραήλ και να ξαφνιάσει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η ισλαμιστική οργάνωση έδειξε ένα drone να τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό σε πύργο συστήματος παρακολούθησης στη Γάζα σε φράχτη κοντά στα σύνορα.

Αυτά είναι συστήματα απομακρυσμένης πυροδότησης που καθοδηγούνται από στρατιώτες μέσα σε δωμάτιο ελέγχου και είχαν σκοπό να αποτρέψουν μια παραβίαση. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μια έκρηξη φαίνεται να βάζει το σύστημα εκτός λειτουργίας.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένα drone να ρίχνει είτε χειροβομβίδα ή κεφαλή βόμβας από μερικές δεκάδες μέτρα πάνω και να χτυπά στρατιώτες μέσα σε μια στρατιωτική βάση. Παρόμοια βίντεο δείχνουν χτυπήματα σε στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος του συνοριακού φράχτη.

Πιθανώς η πιο επιτυχημένη χρήση των drones ήταν η καταστροφή και απενεργοποίηση τουλάχιστον ενός Merkava Mark IV – ενός από τα τα πιο προηγμένα και βαριά τεθωρακισμένα άρματα μάχης στον κόσμο.

«Η πολεμική αεροπορία του φτωχού»

Το σύστημα προστασίας δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς έχει σχεδιαστεί για να αντικρούει αντιαρματικούς πυραύλους, και όχι εκρηκτικά που παραδίδονται με drones.

Καθώς το ενδιαφέρον για τα drones που λειτουργούν με GPS αυξήθηκε τη δεκαετία του 2000, ορισμένες φωνές προειδοποιούσαν για ένοπλες ομάδες που τα μετέτρεπαν στην «πολεμική αεροπορία του φτωχού». Αυτές οι ανησυχίες εντείνονταν καθώς ανέβαινε η δημοτικότητα των drones.

Το ISIS έκανε εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών που παραδίδονταν μέσω drone, αποτελώντας σημαντική απειλή για τις δυνάμεις που το πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει τα drones ως εναλλακτική για την πολεμική αεροπορία, τόσο για επιθέσεις όσο και για παρατήρηση.

Ακόμη και ένα παιδί μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο

Αυτά τα drones κοστίζουν αρκετά εκατοντάδες δολάρια και είναι εξοπλισμένα με ειδικές τροποποιημένες χειροβομβίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα, με μεγάλη ακρίβεια.

«Βλέπουμε μία αλλαγή στις αεροπορικές απειλές την τελευταία δεκαετία» λέει ο ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου για Μελέτες Εθνικής Ασφάλειας, Liran Antebi.

Προσθέτει ότι οι τάσεις που ξεκίνησαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής παρατηρήθηκαν αργότερα στην Ουκρανία και έχουν φτάσει τώρα στη Γάζα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν μικροσκοπικά drones για συλλογή πληροφοριών και στοχευμένες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Αλλά «εκτός ραφιού» προϊόντα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο παράλληλα με εξειδικευμένα στρατιωτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

«Όλα όσα είδαμε στην Ουκρανία θα τα δούμε και εδώ»

Ένα drone της Χαμάς που πετούσε στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας καταρρίφθηκε το 2021, ενώ φέτος, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κατέσχεσαν 10 drones καθ’ οδόν από το Ισραήλ στη Γάζα στο σημείο ελέγχου Erez.

Η Χεζμπολάχ έχει επίσης εκτοξεύσει πολλά drones με διάφορα επίπεδα πολυπλοκότητας στο Ισραήλ. Οι ΙΑΔ αναχαίτισαν τρεις από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της οργάνωσης  καθώς πετούσαν προς το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish πριν από ένα χρόνο.

«Αυτά τα συστήματα είναι τόσο βασικά που ακόμη και ένα παιδί μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο», λέει ο Antebi. «Όλα όσα είδαμε [σε Ουκρανία], θα τα δούμε και εδώ. Αυτά τα συστήματα είναι πολύ απλά στο να κατασκευαστούν. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα drone, ένα σύστημα λογισμικού που μπορείτε να κάνετε λήψη, ένα εκρηκτικό και μαύρη ηλεκτρική ταινία» σημειώνει.

Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα αυτοσχέδια drones, με αποκορύφωμα το κενό στο σύστημα αναχαίτισης. Ο Antebi λέει πως η ισραηλινή αεράμυνα επικεντρώνεται σε απειλές όπως αεροπλάνα και πυραύλους.

«Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας και κάθε απειλή έχει διαφορετική λύση» εξηγεί.

Οι παρεμβολές στο σύστημα πλοήγησης στο Ισραήλ έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Τότε οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ερωτώμενες πότε το Ισραήλ διέκοπτε το σύστημα πλοήγησης προκειμένου να αποτρέψει επιθέσεις ιρανικών drones, απάντησαν ότι επιχειρεί σε «διάφορες διαστάσεις… σε όλους τους τομείς» και ότι υπάρχουν «πολλοί φορείς που εργάζονται… για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, δίπλα στο Ισραήλ».

Zawari – drone καμικάζι

Άλλο ένα αεροσκάφος που αποκάλυψε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης το Σάββατο (7/10) είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά «Zawari» – ένα είδος drone καμικάζι. Πήρε το όνομά του από τον μηχανικό Μοχάμεντ al-Zawari, ο οποίος ηγήθηκε του προγράμματος drone της Χαμάς μέχρι που δολοφονήθηκε στην Τυνησία το 2016.

Μαζί με τα drones, η εκτεταμένη επίθεση της Χαμάς περιλάμβανε επίσης τη χρήση μηχανοκίνητων αλεξίπτωτων πλαγιάς.  Αυτά επέτρεψαν στους τρομοκράτες να παραβιάσουν τα σύνορα από αέρος και να δολοφονήσουν δεκάδες πολίτες στην ύπαιθρο.

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχεδόν 1.000 ακίνητα έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Χανίων!

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία απογραφής και κτηματογράφησης...

Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος FLiRT και οι ανησυχίες για νέο κύμα πανδημίας

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού γνωστή ως FLiRT, άρχισε να εμφανίζεται στις...