Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποσυνδέθηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Κανένα σχόλιο

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, μεταξύ άλλων, τροφοδοτούσε και την Ουκρανία με ηλεκτρικό ρεύμα και κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας στο 50%. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού, αλλά συνέχιζε να τροφοδοτεί με ρεύμα την Ουκρανία. Η περιοχή έγινε πολλάκις πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης με βομβαρδισμούς και ρίψη ρουκετών, με κίνδυνο να κινδυνεύουν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και να απειλείται η Ευρώπη με ένα νέο Τσερνομπίλ.

Για την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Ενερχαντάρ και τον πυρηνικό σταθμό, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται και επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Στο ζήτημα παρενέβη ο ΟΗΕ και ζήτησε την αποστρατικοποίηση της περιοχής. Η Ρωσία στην οποία ανήκει ο έλεγχος της περιοχής (και ο πυρηνικός σταθμός, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης) δέχθηκε να μεταβεί για έλεγχο των εγκαταστάσεων η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Μάλιστα σήμερα το πρωί ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σε συνέντευξη του στο France 24 ότι ελπίζει η αποστολή επιθεώρησης του ΔΟΑΕ θα πραγματοποιηθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες». Όμως, λίγο αργότερα από τις δηλώσεις Γκρόσι, ο πυρηνικός σταθμός αποσυνδέθηκε από το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά από πυρκαγιές που κατέστρεψαν τις εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

"Sponsored links"

Οι φλόγες ξέσπασαν στις στάχτες του κοντινού θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια (TPP), που κινείται κυρίως με άνθρακα, ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της σήμερα Πέμπτη, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι δύο λειτουργικές μονάδες ισχύος του πυρηνικού σταθμού. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε τις πυρκαγιές, αλλά η Energoatom σημείωσε ότι τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου της Zaporizhzhia λειτουργούσαν κανονικά. «Οι ανάγκες τροφοδοσίας του ίδιου του NPP [του εργοστασίου Ζαπορίζια] παρέχονται επί του παρόντος από το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας μέσω της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ του ZNPP και του Zaporizhzhia TPP», ανέφερε η δήλωση της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Σίγουρα πρόκειται για μία απροσδόκητη εξέλιξη που θα δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων, όχι μόνον στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και στον (ανόητο) πόλεμο και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live