15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία, επίσκεψη Μπλίνκεν και αντιπολεμικό κίνημα

Ημερομηνία:

Του Νίκου Χαρτζουλάκη *

Στις 24 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τίποτα δε προμηνύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα,αντιθέτως όλα συνηγορούν στη κατεύθυνση συνέχισης της σύγκρουσης έως και αναβάθμισης της.

Πρόκειται για ένα άδικο αντιδραστικό πόλεμο και από τις δύο πλευρές. Από τη μία οι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας ως πιόνι το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου έχουν κάθε λόγο να παρατείνουν τη σύγκρουση με στόχο το αποφασιστικό κόντεμα του στρατηγικού τους αντιπάλου. Έτσι κι αλλιώς χύνεται το αίμα των άλλων… Από την άλλη η ιμπεριαλιστική Ρωσία πραγματοποιώντας  την εισβολή επιδιώκει να σπάσει τη ζώνη περικύκλωσης των Δυτικών με αιχμή του δόρατος τη φονική  πολεμική μηχανή την οποία διαθέτει.

Το εκ νέου  μοίρασμα του πλανήτη από μια χούφτα  ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει παράξει  μια σύγκρουση στη καρδιά της Ευρώπης ,που μετράει ήδη δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και μια κατεστραμμένη χώρα. Ακόμα περισσότερο κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί που θα σταματήσει όλο αυτό,οι κόκκινες γραμμές όλων των εμπλεκομένων συνεχώς μετακινούνται. Οι πυρηνικές απειλές είναι ξανά στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση οι λαοί ακόμα και στη ‘’προνομιούχα’’ Ευρώπη καλούνται να πληρώσουν  πολυεπίπεδα το μάρμαρο .Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυριαρχίας του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος,που δίχως το φόβητρο του κινήματος  των μαζών , σέρνει την ανθρωπότητα σε μια νέα σκοτεινή εποχή γεμάτη πόλεμό,φτώχεια,κοινωνικό μεσαίωνα!

Ένα σύστημα  που αναπαράγεται βασισμένο στο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης και συνολικά του κόσμου της δουλειάς,που για να ξεπεράσει την αθεράπευτη παρατεταμένη  κρίση του οδηγεί το πλανήτη προς γενικευμένα μακελειά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την αναδιάταξη δυνάμεων στο κόσμο,φέρνει την αναταραχή σε μια σειρά μέτωπα ,υποψήφια να πάρουν και αυτά ‘’φωτιά’’.Οι Αμερικάνοι πιέζουν  τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να μπουν με νέους όρους κάτω  από τις φτερούγες τους,διευρύνουν το ΝΑΤΟ  και επιχειρούν να στριμώξουν και τους Κινέζους ιμπεριαλιστές.

Στη περιοχή μας,απαιτούν από τις εξαρτημένες αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να ευθυγραμμιστούν με τις στρατηγικές τους επιδιώξεις. Πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο,πότε τσοντάροντας  την ντόπια αστική τάξη και πότε μπιζάροντας τη γειτονική τούρκικη,θέλουν να κλειδώσουν την περιοχή από τη ρώσικη επιρροή,να μετατρέψουν τη ΝΑ Μεσόγειο σε Νατοϊκή λίμνη. Με τη τακτική του διαίρε και βασίλευε,παίζουν με τις μωροφιλοδοξίες των δύο αστικών τάξεων για να ενισχύουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο για το που πάνε τα πράγματα στη περιοχή.

Η δικιά μας αστική τάξη καμώνεται χωρίς ντροπή πως είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Παίρνει θέση με τους μεγαλύτερους  φονιάδες των λαών,συμβατή με τις πιο μαύρες σελίδες της δικιάς της ιστορίας. Η εμπλοκή της χώρας  στο πόλεμο είναι προκλητική και επικίνδυνη. Πρώτα ,πρώτα δίνει όλη την επικράτεια για να σταθμεύουν,ανεφοδιάζονται,επιχειρούν οι στρατιές του ΝΑΤΟ . Σε καθημερινή βάση απογειώνονται από τη Σούδα κατασκοπευτικά και άλλα αεροσκάφη που επιχειρούν στην Ουκρανία,παρέχοντας κάθε είδους κρίσιμες πληροφορίες για τα επιτελεία του εδάφους. Η βάση της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει σημαντικότατος κόμβος μεταφοράς στρατευμάτων.

Το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων,με κορωνίδα τη Σούδα αναβαθμίζεται και απλώνεται διαρκώς σε όλη τη χώρα. Η αποστολή πολεμικού υλικού δεν έχει όριο, ενώ πλέον είναι να αναρωτιέται κανείς πότε θα μας ζητηθεί να στείλουμε πέρα από άψυχο υλικό και έμψυχο στη πρώτη γραμμή της ανθρωποσφαγής. Άλλωστε ο υπουργός άμυνας Παναγιωτόπουλος πρόσφατα έχει δηλώσει ότι είμαστε ‘’έτοιμοι να χύσουμε το αίμα μας για τους συμμάχους μας’’.

Το πολιτικό προσωπικό,σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση όχι μόνο δε αντιδρά σε αυτή την εμπλοκή,αλλά στη πράξη διαγκωνίζεται για το ποιος θα επιδείξει τη μεγαλύτερη υποτέλεια στους υπερατλαντικούς προστάτες. Ακουμπώντας τα όλα στα αφεντικά της,μόνο έτσι βλέπει η ανερμάτιστη και ανιστόρητη αστική τάξη να παίρνει ανάσες στη γεωπολιτική τρικυμία που βρίσκεται η περιοχή .Ακόμα και αν στη επόμενη φάση οι Αμερικανοί απαιτήσουν γερό κούρεμα των μωροφιλοδοξιών της. Σε κάθε περίπτωση εξοπλίζεται σε πρωτοφανή για το μέγεθος της επίπεδα,και στέλνει στο λαό το λογαριασμό απειλώντας τον με τον ‘’μπαμπούλα΄΄ της Τουρκίας.

Έχουμε πληρώσει πολλάκις στο παρελθόν με τραγωδίες τις μωροφιλοδοξίες της άρχουσας τάξης και τη προθυμία της να παίξει το ρόλο του καλού παιδιού των ιμπεριαλιστών. Κάθε φορά οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης κορδώνονται με ύφος χιλίων καρδιναλίων και ποντάρουν το αίμα των παιδιών του λαού στα σχέδια των ισχυρών. Και κάθε φορά αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλου του κόσμου της δουλειάς είναι αντιδιαμετρικά με αυτά της ντόπιας πλουτοκρατίας. Είναι με τη πραγματική σωστή πλευρά της Ιστορίας,με τους λαούς και όχι με τους φονιάδες τους. Η εμπλοκή της χώρας στο πόλεμο,η μετατροπή του τόπου σε αμερικάνικη βάση ,πολλαπλασιάζει τους πολεμικούς κινδύνους. Και ο μόνος τρόπος  για να εκφραστούν τα συμφέροντα των ‘’από κάτω’’ είναι να κατορθώσουν να συγκροτήσουν το αυτοτελές  δικό τους κίνημα ,που θα επιβάλει να μη γίνουν κρέας για τα κανόνια. Για να αντιπαλέψουν τη πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας,που βυθίζει το λαό στη φτώχεια και τον μπλέκει στο πόλεμο.

Η επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν στην Ελλάδα στις 20-21 Φλεβάρη,εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αποτελεί μια πρόκληση που δε πρέπει να περάσει αναπάντητη. Γίνεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και των νουθεσιών  των ΗΠΑ στη περιοχή,για να απαιτήσουν ακόμα μεγαλύτερη στράτευση στις δολοφονικές επιλογές τους.

Είναι στοίχημα για τις δυνάμεις που αναφέρονται στο λαϊκό κίνημα να πρωτοστατήσουν για να γίνουν συλλαλητήρια σε όλα τη χώρα. Για να καταγγελθεί ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμακούμενη εμπλοκή της χώρας. Για να διατρανωθεί η φιλία και η δυνατότητα κοινής πάλης των λαών της περιοχής απέναντι στους κοινούς εχθρούς τους. Σε αυτή τη κατεύθυνση το ΚΚΕ(μ-λ) απευθύνει πανελλαδικά και στη πόλη μας  πλατύ κάλεσμα κοινής αντιπολεμικής δράσης σε κάθε αγωνιστή,συλλογικότητα, φορέα του κινήματος. Άμεσα και στα Χανιά,με τη επιπλέον βαρύτητα που έχει το ζήτημα λόγω της ύπαρξης της βάσης της Σούδας,είναι ανάγκη να συντονιστούν δυνάμεις και ανένταχτοι αγωνιστές ,με στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη κινητοποίηση νεολαίας και εργαζομένων στη κατεύθυνση της αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

 

"google ad"

* μέλος ΚΚΕ(μ-λ)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...