16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί το ξανασκέφτονται και ο Ζελένσκι βρίσκεται στη γωνία

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επιδοθεί σε αγώνα αντοχής με την Μόσχα, αλλά φαίνεται πως χάνει το παιχνίδι στο Ντονμπάς, όπου οι Τσετσένοι μπήκαν στο κέντρο της πόλης Σεβεροντόνετσκ.

Αλλά την ίδια ώρα ακούγεται μέχρι το Κίεβο ένα ρολόι που χτυπάει στην Ουάσινγκτον όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα όρια  της αμερικανικής εμπλοκής στο ουκρανικό, παρά την σαφέστατα και με πολλούς τρόπους εκφρασμένη επιθυμία του να βγει η Ουκρανία νικήτρια από τον πόλεμο.

Ο Στίβεν Κόλινσον και η Κάιτλι Χου γράφουν στο CNN ότι στην Ουκρανία γίνεται και μία μάχη για την ψυχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Γιατί η έκβαση του πολέμου μπορεί να εξαρτηθεί από την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων της Ουάσινγκτον.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για ένα εξοπλιστικό πακέτο ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να μίλησε για «μάχη ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον αυταρχισμό, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση», αλλά δεν συμφωνούν όλοι μαζί του στις ΗΠΑ.

Δεύτερες σκέψεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών

Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα βγει ενισχυμένο από τις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές, εκφράζονται επιφυλάξεις για το κόστος της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Για παράδειγμα ο γερουσιαστής Τζος Χάουλι, από το Μιζούρι, που είναι ένας  από τους δυνητικά υποψήφιους για να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ψήφους από τους υποστηρικτές του Τραμπ, είπε ότι με την τακτική της διαρκούς αποστολής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον αδιαφορεί για τις εσωτερικές προτεραιότητες και «αφήνει ελεύθερη βαρών την Ευρώπη».

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δαπανούν χρήματα για την Ουκρανία όταν –όπως είπε- πρέπει να κάνουν φρούρια τα σχολεία για να σταματήσουν οι μαζικές δολοφονίες.

Έτσι φαίνεται ρήγμα στο αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο ως προς την τακτική έναντι της Ουκρανίας, την ώρα που ο Ζελένσκι προσπαθεί να αποκρούσει την ρωσική επίθεση.

Ο Μπάιντεν λέει «όχι» στην αποστολή MLRS στην Ουκρανία

Και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό της αμερικανικής διάθεσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τους οποίους οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ουκρανικό αίτημα για την αποστολή συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (MLRS), αλλά η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ουάσινγκτον ξεπερνά την κόκκινη γραμμή.

«Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία συστήματα ρουκετών που μπορούν να πλήξουν στόχους μέσα στη Ρωσία», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στον  Λευκό Οίκο από το Ντέλαγουερ.

Τα αμερικανικά συστήματα MLRS είναι διαφόρων τύπων, το ισχυρότερο έχει βεληνεκές 185 μιλίων, αλλά υπάρχουν και άλλα μικρότερα με βεληνεκές 20-40 μίλια.

"google ad"

«Τα συστήματα MLRS είναι υπό συζήτηση, αλλά τίποτα δεν έχει πέσει στο τραπέζι για σύστημα με δυνατότητα πλήγματος σε μεγάλο βεληνεκές», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «λογική» την δήλωση Μπάιντεν και προειδοποίησε ότι αν πληγεί κάποια ρωσική πόλη, τότε οι ρωσικές δυνάμεις «θα χτυπήσουν στα κέντρα (λήψης) αυτών των εγκληματικών αποφάσεων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ