15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι επιδιώκει ο Πούτιν με τα δημοψηφίσματα για προσάρτηση περιοχών – Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των δημοψηφισμάτων στη Μόσχα | Βίντεο

Ημερομηνία:

Από την Παρασκευή έως και την Τρίτη, τέσσερις περιφέρειες της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ψηφίζουν στα δημοψηφίσματα με τα οποία οι κάτοικοί τους αποφασίζουν για την ένταξη των περιοχών τους στην Ρωσική Ομοσπονδία, μια διαδικασία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα» και σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, με τους ρωσόφωνους να προειδοποιούν για πιθανή ουκρανική αντεπίθεση καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου συγκεντρώνονται στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνες αρχές ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

Μέλος της διορισθείσας από τη Ρωσία διοίκησης του υπό ρωσικό έλεγχο τμήματος της ουκρανικής επαρχίας Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως δύο αυτοκίνητα με “Ουκρανούς σαμποτέρ” εισήλθαν στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η ομάδα εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Πολόχι και “αντιμετωπίστηκε”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο τον αξιωματούχο, τον Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

Άλλωστε, χθες παραμονή των δημοψηφισμάτων, ουκρανικοί πύραυλοι στόχευσαν το Ντονέτσκ και τη Μελιτόπολη.

Η περιφέρεια ενέτεινε τις συνοριακές περιπολίες και τους περιορισμούς εισόδου στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, ρωσόφωνες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Και οι τέσσερις περιοχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τα εκλογικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες, για λόγους ασφαλείας, αλλά οι κάτοικοι θα ψηφίσουν από τα σπίτια τους καθώς η κάλπη θα μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα.

Κάλπες θα στηθούν και στη Ρωσία για όσους έχουν φύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι έχει στείλει προσκλήσεις, ώστε να συμμετέχουν διεθνείς παρατηρητές στη διαδικασία της ψηφοφορίας και ότι μάλιστα κάποιοι τις έχουν αποδεχτεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει από ποιες χώρες.

Οι αξιωματούχοι μιλούν για 750.000 εγγεγραμμένους ανθρώπους στη Χερσώνα, στην Ζαπορίζια, 500 χιλιάδες άτομα περιλαμβάνονται στους καταλόγους, ενώ εκτυπώθηκαν ψηφοδέλτια για 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους στο Ντονέτσκ. Παράλληλα υπάρχουν σχέδια για την ενσωμάτωση κατεχόμενων τμημάτων μιας άλλης ουκρανικής περιοχής, του Μικολάιβ, στην προσαρτημένη περιοχή της Χερσώνας.

Ενώ αναμένεται οι κάτοικοι να ψηφίσουν θετικά στην ένωση με τη Ρωσία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία είναι ρωσόφωνοι, μια προσάρτηση θα οδηγήσει στον ισχυρισμό ότι νομιμοποιείται η έλευση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και η εγκατάστασή τους στις περιοχές αυτές αφού πλέον θα πρόκειται για ρωσικά εδάφη.

Σε αυτή την περίπτωση, με την προσάρτηση ενός ακόμη 15% ουκρανικού εδάφους, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στους Ουκρανούς.

Μετά τα δημοψηφίσματα οι Ρώσοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στις τέσσερις περιοχές ως κατοχικές δυνάμεις, οποιαδήποτε επιθετική ενέργειά τους θα θεωρηθεί απειλή κατά ρωσικού εδάφους και θα αντιμετωπιστεί τελείως διαφορετικά από ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κριμαία το 2014, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, η προσάρτηση της οποίας ακολούθησε μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως παράνομο και στημένο η διεθνής κοινότητα. Αν και το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι το 96,7% υποστήριξη την προσάρτηση, μια έκθεση που διέρρευσε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας ανέφερε ότι μόνο περίπου το 30% είχε ψηφίσει και μόλις οι μισοί την υποστήριξαν.

Με την επιστράτευση 300.000 στρατιωτών, η Μόσχα μπορεί πλέον να υπερασπιστεί μια γραμμή μετώπου περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι έχει ποινικοποιηθεί η λιποταξία, η παράδοση και η απουσία χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

"google ad"

Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλώνουν στη Μόσχα υπέρ των δημοψηφισμάτων.

«Δεν έχουν νομιμότητα, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ»

Μετά την Ουκρανία και τη Δύση, που έχουν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία ως «ψευδοδημοψήφισμα», το ΝΑΤΟ, με δήλωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων ΕθνώνΟι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η δήλωση.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ