21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Κόβουν νερό, τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα στους Παλαιστίνιους – Ετοιμάζεται για εισβολή ο ισραηλινός στρατός, κλήθηκαν 300.000 έφεδροι

Ημερομηνία:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα, καθώς η Χαμάς συνεχίζει τις ανταρτικές επιθέσεις μέσα στο ισραηλινό έδαφος, όπου κινητοποιείται ένας τεράστιος στρατιωτικός μηχανισμός που ορκίζεται εκδίκηση.

Το Ισραήλ καλεί στα όπλα 300.000 από τους 465.000 εφέδρους, η Χαμάς κρατά ανοιχτά τα μέτωπα μέσα στο Ισραήλ και αναμένει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για γενίκευση των συγκρούσεων.

Σε πλήρη πολιορκία η Γάζα

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007

Η Χαμάς απάντησε με μπαράζ ρουκετών

Με ένα νέο κύκλο μαζικών επιθέσεων με ρουκέτες απάντησε η Χαμάς στον ολονύχτιο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ και σε πολλές πόλεις του νοτίου και κεντρικού Ισραήλ, λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες.

Σύμφωνα με το Channel 12 από τη νέα επίθεση της Χαμάς υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή τους.

Οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν επίσης ότι «εχθρικό αεροσκάφος» εντοπίστηκε να πετάει μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο, κοντά στην Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει η Haaretzs.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το Al Jazeera έγιναν «δύο μαζικές επιθέσεις» εναντίον των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών Τζαμπαλίγια και Αλ Σάτι, με δεκάδες θύματα.

Το Ισραήλ κλιμακώνει παράλληλα τις προετοιμασίες για μία πιθανή χερσαία επέμβαση και σύμφωνα με το Al Jazeera εκλήθησαν στα όπλα περίπου 300.000 έφεδροι. Η μεγάλη κινητοποίηση των εφέδρων είναι ένδειξη για την κλίμακα που θα έχει μία ισραηλινή επέμβαση στην Γάζα, εκτιμούν οι ανταποκριτές του Al Jazeera στην περιοχή.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Γάζα

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά στη διάρκεια της νύχτας – σύμφωνα με τους Ισραηλινούς- επλήγησαν περισσότεροι από 500 στόχοι. Ο σφοδρός βομβαρδισμός της περιοχής έχει προκαλέσει ένα κύμα εκτοπισμένων αμάχων μέσα στη Λωρίδας της Γάζας, με τους πρώτους υπολογισμούς να αναφέρουν ότι 123.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλή καταφύγια.

Στη Γάζα οι άμαχοι λένε πως δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλές σημείο. «Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Είμαστε αφημένοι στη μοίρα μας», είπε χαρακτηριστικά στο Al Jazeera, ο Ινάς Ουατζί Κέστα, κάτοικος της Γάζας.  Ο Κέστα πρόσθεσε ότι μάζεψε όλη την οικογένειά του και κρύφτηκαν σε κάποιο κτήριο, «τουλάχιστον αν μας βομβαρδίσουν να σκοτωθούμε όλοι μαζί», όπως είπε.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τα δύο τελευταία 24ωρα είναι 493 και οι τραυματίες 2.750. Στο Ισραήλ 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Ανταρτοπόλεμος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ

Η Χαμάς από την πλευρά της συνεχίζει τις επιθέσεις με ομάδες μαχητών που έχουν παρεισφρήσει στο νότιο Ισραήλ και τις οποίες ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει, τρία 24ωρα μετά την εκδήλωση της επιδρομής στο Ισραήλ.

Τις τελευταίες ώρες ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην ισραηλινή πόλη Ασντόντ, μεταδίδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Σντερότ, για να εντοπιστούν οι ομάδες των μαχητών της Χαμάς.

Ο ανταποκριτής του al Jazeera, μεταδίδει επίσης ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού του είπε ότι «είναι έκπληκτος» από το ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν εντοπίσει τους μαχητές της Χαμάς.

Το Ισραήλ πάντως διαβεβαιώνει ότι ανέκτησε τον έλεγχο όλων των κωμοπόλεων γύρω από τον φράχτη που κυκλώνει την Λωρίδα της Γάζας και οι συγκρούσεις είναι «περιορισμένες» σε συγκεκριμένα σημεία.

Γύρω από το φράχτη το Ισραήλ συγκεντρώνει μια τεράστια μηχανή με άρματα μάχης, ελικόπτερα και drones, ενώ παράλληλα εκκενώνει τους 15 από τις 24 οικισμούς των εποίκων προετοιμάζοντας το έδαφος για την μαζική εισβολή, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν περίπου 300.000 έφεδροι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το Ιράν διαψεύδει εμπλοκή

Το Ιράν, που κατηγορείται ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση της Χαμάς, απαντά ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες. «Οι κατηγορίες που αναφέρονται σε ιρανικό ρόλο βασίζονται σε πολιτικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι.

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν τις απαιτούμενες δυνατότητες και θα υπερασπιστούν το έθνος τους», χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από την Τεχεράνη, πρόσθεσε ο Κανάνι. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απάντηση σε δημοσίευμα της αμερικανικής  Wall Street Journal, που υποστήριξε ότι το Ιράν βοήθησε την Χαμάς να εκδηλώσει την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη ζητά την επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στο μεταξύ κατέληξε σε αδιέξοδο η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία...

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...