12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Πόσο πιθανό είναι ένα τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα – Πότε θα “πέσουν” τα κρούσματα

Ημερομηνία:

Οι εξελίξεις σε Ινδία, Βραζιλία και Μαλαισία θα δείξουν αν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό ή αν θα αντιμετωπίσουμε τέταρτο κύμα πανδημίας.

Αυτό εκτίμησε στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.

«Μελετώντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στις χώρες αυτές το σενάριο ενός τέταρτου κύματος που θα προκληθεί από μεταλλάξεις ή ακόμα και καινούργιους κορονοϊούς. Αυτό θα ήταν ένα σενάριο που κανείς μας δεν θα ήθελε να σκέφτεται».

Στην Ελλάδα όμως, όπως εκτιμά, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τέταρτο κύμα τουλάχιστον μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Όλα δείχνουν ότι ο ιός δεν αντέχει στη ζέστη καθότι πρόκειται για εποχικό ιό. Για να ξεκινήσει στην Ελλάδα τέταρτο κύμα θα πρέπει να έχει γίνει μια μεγάλη γκάφα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά».

Την ίδια ώρα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στις εκκλησίες από τις πασχαλινές λειτουργίες.

«Οι ιεράρχες και οι πιστοί τήρησαν σε γενικές γραμμές τα μέτρα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στις περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν τα μέτρα οι συνέπειες θα φανούν από αυτό το σαββατοκύριακο».

Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Όπως επισημαίνει, το επιδημιολογικό φορτίο στα λύματα δείχνει ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση.

«Μετά τις 15 του μηνός θα μπορέσουμε να δούμε αυτή την αποκλιμάκωση λαμβάνοντας υπόψιν και την πορεία των εμβολιασμών»

Παράλληλα ανέφερε ότι αν σε σχολεία και εστίαση τηρηθούν τα μέτρα self test και αποστάσεων τότε όλα είναι ανοιχτά για ένα πολύ καλό και covid-free καλοκαίρι.

«Τα self test εφαρμόστηκαν πρώτη φορά στη Νότια Κορέα με μεγάλη επιτυχία. Όταν σταμάτησε η χρήση τους η πανδημία επανήλθε σε εκείνη τη χώρα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι δεν εφησυχαζόμαστε και τηρούμε τα μέτρα. Ο εμβολιασμός θα οδηγήσει στην ανοσία. Ακόμα και μετά την πρώτη δόση αναπτύσσεται 60% ανοσία»

Προτεραιότητα αναφορικά με τον εμβολιασμό όπως αναφέρει, πρέπει να δοθεί στους εργαζομένους στον τουρισμό και στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με αυτήν την ταχύτητα που πηγαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν θα είναι δύσκολο να φτάσουμε το 70% το φθινόπωρο.

"google ad"

Την ίδια στιγμή μένει να φανεί η επάρκεια της χώρας μας στα εμβόλια καθώς όπως αναφέρει «τουλάχιστον 12- 16 εβδομάδες θα χρειαζόταν η ελληνική βιομηχανία για να παράγει ένα εμβόλιο».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...