26.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Πύρινη κόλαση στη Χαβάη: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Κόσμος έπεφτε στη θάλασσα για να σωθεί

Ημερομηνία:

Στους 55 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις φωτιές στη Χαβάη, που σχεδόν εξαφάνισαν από τον χάρτη την πόλη Λαχέινα.

Οι τοπικές αρχές της κομητείας του Μάουι έκαναν λόγο για 55 νεκρούς στις 21.00 την Πέμπτη (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή), προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην πόλη Λαχέινα. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι οτι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Αεροφωτογραφία δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. HAWAII WING CIVIL AIR PATROL via EPA Photos

Ο απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζος Γκριν, που είπε ότι στο νησί Μάουι, η ιστορική πόλη της Λαχέινα, παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί κατά 80%.

«Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Πολιτείας της Χαβάης», δήλωσε ο κυβερνήτης σε δημοσιογράφους.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράντον Γουίλσον, τουρίστας που είχε πάει στο νησί για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου με τη σύζυγό του. «Είναι πραγματικά σαν να ήρθε κάποιος και να βομβάρδισε ολόκληρη την πόλη, τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν απανθρακωθεί τελείως», δήλωσε δακρυσμένος.

🇺🇸 | TRAGEDIA EN HAWAII: Antes y después en Maui: pic.twitter.com/sxjFHmGYKn

Τις πυρκαγιές τροφοδότησαν ισχυροί άνεμοι που ενισχύθηκαν από τη δύναμη του τυφώνα Ντόρα που περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Περίπου 100 κάτοικοι έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν σημαντικά ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παροχής βοήθειας, των χώρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης και των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατεστραμμένες περιοχές προς κέντρα έκτακτης ανάγκης ή το βασικό αεροδρόμιο του Μάουι. Στους τουρίστες έχει απευθυνθεί έκκληση να εγκαταλείψουν το νησί.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Παύλου Πολάκη στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Χανιών...

Πού θα στηθούν οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά για τον δεύτερο γύρο

Ανακοίνωση σχετικά με το πώς θα διεξαχθεί ο δεύτερος...

Kίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

Η σύμβαση κατασκευής του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος...

Χανιά: Πυρκαγιά σε όχημα εν κινήσει στην εθνική οδό

Μια φωτιά σε όχημα προκάλεσε αναστάτωση το απόγευμα της...