16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πώς ελήφθη η ιστορική απόφαση φυλάκισης για ζωοκτονία στην Ελλάδα – «Ψυχρός και έτοιμος να το επαναλάβει ο δράστης»

Ημερομηνία:

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο 23χρονος, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε ότι έσφαξε μία γάτα στην Πάτρα. Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η θανάτωση και ο βασανισμός ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα, που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια.

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας όταν οι περίοικοι στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας είδαν έντρομοι τον συγκεκριμένο νεαρό να περιφέρεται, κρατώντας στο ένα χέρι το κατακρεουργημένο ζώο και στο άλλο μία αυτοσχέδια λεπίδα γεμάτος αίματα. Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψή του βεβαιώνοντας του παράλληλα το προβλεπόμενο πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Η νομική εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για τον νομό Αχαΐας Έλενα Αρβανίτη, η οποία δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, μιλώντας στο reader.gr, αναφέρει ότι «πρόκειται για μια γενναία απόφαση ευσυνείδητων και ενάρετων δικαστών, που θα αποτελέσει πρόκριμα για την ελληνική Δικαιοσύνη». Οπως σημειώνει η κυρία Αρβανίτη, δύο ήταν κριτήρια επί των οποίων λήφθηκε αυτή η απόφαση. «Αφενός το γεγονός ότι ο δράστης δήλωσε αγνώστου διαμονής, οπότε αντιλαμβάνεστε, δεν παρέχει τα εχέγγυα οποτεδήποτε ζητηθεί να εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης να είναι όντως παρών και αφετέρου τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Δηλαδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει καμία διαταραχή. Είχε πλήρη συνείδηση των πραττομένων, ήταν απόλυτα προκλητικός και κυνικός, ψυχρός κατά την απολογία του και στον εισαγγελέα και στον ανακριτή. Οπότε, έδωσε την εικόνα ενός ατόμου, που έχει πολλές πιθανότητες να επαναλάβει στο μέλλον ένα τέτοιο ανοσιούργημα».

Έλενα Αρβανίτη (Πηγή: Έλενα Αρβανίτη)
Έλενα Αρβανίτη (Πηγή: Έλενα Αρβανίτη)

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς αποσαφηνίζεται ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία και η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη είναι σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές.

Ο κακουργηματικός χαρακτήρας του βασανισμού των ζώων έχει εισαχθεί από το τέλος της περασμένης χρονιάς με τον νόμο 4745/2020. Οι απειλούμενες ποινές για τη θανάτωση, συνεπώς, είναι κάθειρξη έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται, όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Image
(Πηγή: Reader.gr)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ