21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ρέθυμνο, Ηράκλειο σε αυξημένη επιτήρηση – 310 κρούσματα στην Κρήτη, 2.794 πανελλαδικά – Τι αποφασίστηκε για τις κατασκηνώσεις

Ημερομηνία:

Μέσα σε δυο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των επτά ημερών, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της Covid-19.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 15νθήμερο αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39. Αρχικά το νέο πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νέους. Σήμερα δυο βδομάδες αργότερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.794 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 1.190 εντοπίστηκαν στην Αττική. Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, εντοπίστηκαν 281 νέα στελέχη της «Δέλτα» φτάνοντας στα 402 συνολικά, ενώ διπλασιάστηκαν τα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

310 τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, στην ΠΕ Ηρακλείου είχαμε 153 νέες μολύνσεις, στην ΠΕ Ρεθύμνου είχαμε 96, στην ΠΕ Χανίων ανακοινώθηκαν 40 νέα περιστατικά, και στην ΠΕ Λασιθίου 21 κρούσματα.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ενώ έκανε λόγο και για αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων.

Όπως είπε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα κι ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς δεν βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65» όμως όπως τόνισε «την τελευταία βδομάδα είδαμε μια σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55-64 ετών, ηλικακή ομάδα με εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 70%».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι για να χαρούμε το καλοκαίρι πρέπει να γίνει άμεσος εμβολιασμός των άνω των 50 και οι νέοι να εμβολιαστούν πριν από τις διακοπές ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής των self test.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις Αρχές αυτών των νησιών ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Έτσι, από το Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρώματος των πλοίων.

Για τις κατασκηνώσεις αποφασίστηκε:

– Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο,
-self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά,
– οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid
– δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού

"google ad"

Την εκτίμηση ότι η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως από τη μετάλλαξη Δ στη χώρα μας δείχνει ότι είναι πιο συχνή στους νέους και σχετίζεται με τη νυχτερινή διασκέδαση, διατύπωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, σημειώθηκε αύξηση, αλλά δεν έχει επιβαρύνει το σύστημα Υγείας, καθώς τα περιστατικά είναι σχετικά ήπιας νόσησης σε σχέση με αυτά των προηγούμενων σταδίων. Στις ΜΕΘ έχει καταγραφεί μείωση της τάξης του 15%, ενώ οι νέες εισαγωγές είναι πάνω από 100 την ημέρα. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 4%.

Έχουν διατεθεί 35 εκατομμύρια συσκευές self test σε 4,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ έχουν ανέβει στη σχετική πλατφόρμα 28 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων οι 50.000 ήταν θετικές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...