Με τον εφιάλτη του “λουκέτου” ζουν και εργάζονται τον τελευταίο ένα χρόνο οι δεκάδες εργαζόμενοι του ινστιτούτου γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών, το οποίο με κοινή υπουργική απόφαση συγχωνεύθηκε με το εθνικό κέντρο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης και έτσι ο νέος φορέας που προέκυψε ονομάστηκε εθνικό κέντρο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
Ωστόσο, κατά την πρωινή συνάντηση που είχε το προεδρείο του συνδικάτου εργαζομένων με τα μέλη του παραρτήματος Κρήτης του ΙΓΜΕ, τέθηκαν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ινστιτούτου, το οποίο όπως αναφέρθηκε είναι οριακά βιώσιμο στην Κρήτη.
Σε δεινή θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ένα χρόνο μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης το ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών, το οποίο από ΙΓΜΕ μετονομάστηκε σε εθνικό κέντρο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
Στη διάρκεια αυτού του χρόνο το ινστιτούτο “απογυμνώθηκε”, καθώς έχουν ήδη αποχωρήσει 50 υπάλληλοι και έτσι από τους 348 εργαζόμενους απέμειναν 300, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν απομείνει μόλις 280 άτομα.
Έτσι, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ινστιτούτου, το πρωί βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο παράρτημα Κρήτης του ΙΓΜΕ ο πρόεδρος και μέλη του συνδικάτου εργαζομένων, οι οποίοι και συζήτησαν με τους συναδέλφους τους, τρόπους για την αντιμετώπιση του οξύ προβλήματος.
Το ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών, που στα 60 χρόνια πορείας του έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ανάπτυξη της χώρας και δει της Κρήτης, πλέον έχει έρχεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη του “λουκέτου”, την ώρα που οι εργαζόμενοι του εξακολουθούν να μάχονται με σκοπό ν’ ανατρέψουν τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν το ΙΓΜΕ σε μαρασμό.
neatv.gr – Στέλλα Μαθιουδάκη