22.8 C
Chania
Sunday, June 22, 2025

Ρέθυμνο 1898-2025: Kοψικιόσκηδες και κοψιδέντρηδες

Ημερομηνία:

Του Χάρη Στρατιδάκη

Το 1897 με τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής αποβιβάστηκε στο Ρέθυμνο ο λοχαγός του Μηχανικού Ευγένιος Κουτσερόφσκι. Τον Οκτώβριο του επόμενου έτους διορίστηκε «πρόεδρος» της πόλης, κατ’ ουσίαν δηλαδή πολιτικός διοικητής της, προς εξουδετέρωση του εκλεγμένου μουσουλμάνου δημάρχου Γιουσούφ Αληγιατζιδάκη. Ο φιλόδοξος λοχαγός προώθησε μια σειρά έργων, μεταξύ των οποίων την καθαίρεση των αυλότοιχων και το κόψιμο των  κιοσκιών (σαχνισιών). Και στο μεν πρώτο δεν τα πήγε καλά, εξαιτίας της  άρνησης των Τουρκορεθύμνιων να γίνουν ορατές οι αυλές και οι χανούμισές τους, όμως στο δεύτερο αποδείχτηκε αμείλικτος, κόβοντας δεκάδες κιοσκιών «προς αερισμόν των οδών», εξ ου και το προσωνύμιο που του χάρισαν οι Ρεθεμνιώτες «Κοψικιόσκη».

Έκτοτε οι κοψικιόσκηδες δεν έλειψαν από το Ρέθυμνο, όπως βέβαια και οι συνεχιστές του έργου τους κοψιδέντρηδες. Στη μακρά σειρά τους μπορούμε ν’ αναφέρουμε τους κοψιδέντρηδες του πλατάνου των Τεσσάρων Μαρτύρων και εκείνου της πλατείας Πετυχάκη, των αροκαριών της Προκυμαίας, των πεύκων του 3ου Γυμνασίου και της Σχολής Χωροφυλακής, των ευκαλύπτων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, των αλμυρικιών της Σοχώρας κ.λπ. Και σήμερα, πάντως, φαίνεται ότι οι άρχοντές μας στα -δωρεάν- ταξίδια εργασίας τους στο εξωτερικό δεν πρόσεξαν με ποιους τρόπους οι συνάδελφοί τους εκεί προστατεύουν τα δέντρα. Φαίνεται ότι δεν άκουσαν πουθενά ότι στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες η επαναφύτευση δέντρων έχει μηδαμινές ελπίδες επιτυχίας. Όσοι απ’ αυτούς ταξίδεψαν στην πόλη Πούσκιν κατά τις γιορτές των αδελφοποιήσεων μάλλον δεν αντιλήφθηκαν πώς τα προστατεύουν εκεί, όχι μόνο συνολικά αλλά και ανά κλαδί, προλαμβάνοντας τις καρατομήσεις τους από το πυκνό χιόνι. Και μάλλον δεν τους μένει χρόνος να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να δουν πώς προστατεύουν τα δέντρα (και τους φοίνικες) στη νοτιοανατολική Ασία και στις ανατολικές ακτές της Αμερικής από τις τροπικές καταιγίδες, οι άνεμοι των οποίων γελούν με τις δικές μας «παντέρμες» νοτιές. Ούτε όμως και στο γειτονικό Ηράκλειο φαίνεται να έχουν πάει, στην Παραλιακή, να δουν πώς στηρίζουν εκεί τους φοίνικες, οι οποίοι -σημειωτέον- εισήχθησαν μεγάλοι, χωρίς ριζικό σύστημα.

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του μακαρίτη Ιδομενέα Σταυρουλάκη, κινδυνεύουμε ν’ αναφωνήσουμε για μια ακόμα φορά «Πρόβαλε, Ιδομενέα, να δεις». Θα δεχτούμε τυχόν ισχυρισμούς ότι ο Δήμος δεν έχει μερικές εκατοντάδες ευρώ για να στηρίξει το δέντρο στον διπλανό τοίχο του Οίκου Παιδείας; Και θ’ αρκεστούμε να παριστάνουμε τις Κασσάνδρες για μια ακόμα φορά;

 

Φωτογραφία θέματος: Ο λοχαγός Ευγένιος Κουτσερόφσκι διακρίνεται στο κέντρο των καθήμενων δημοτικών παραγόντων. 130 χρόνια μετά τα κοψίματα δίνουν και παίρνουν…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίθεση των ΗΠΑ σε 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι «Ολοκληρώσαμε...

Κύπρος: Το ΑΚΕΛ καταγγέλει σαρωτικές εξαγορές μεγάλων εκτάσεων γης από Ισραηλινούς

Τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη πώληση ακινήτων της Κύπρου...

Ποιος κλέβει το ψωμί στη Γάζα;

Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη Ποιος είναι ο λήσταρχος της Γάζας και...