24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ροές μεταναστών: Μετά το «δε θα γίνει η Κρήτη… Λαμπεντούζα», η κυβέρνηση παραδέχεται ότι «τελικά υπάρχει πρόβλημα»

Ημερομηνία:

Δεν έχουν τελειωμό τα “καραβάνια” των προσφύγων που καταφτάνουν στην Κρήτη, καθώς μετά τους τουλάχιστον 200 μετανάστες που αφίχθηκαν μέσα σε περίπου 30 ώρες, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, χθες είχαμε άλλες δύο “καραβιές”: Μία με 24 μετανάστες, που αφίχθηκε χθες το πρωί στον Αϊ Γιάννη στα Καπετανιανά, ενώ μερικές ώρες αργότερα το Λιμενικό διέσωσε δεκάδες πρόσφυγες που επέβαιναν σε σκάφος στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης προανήγγειλε χθες ότι το επόμενο διάστημα προτίθεται να κατέλθει στην Κρήτη, εξαιτίας του μπαράζ των μεταναστευτικών ροών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα τον προβληματισμό τους για τις απανωτές “καραβιές” μεταναστών στις νότιες ακτές του νησιού, ενώ πριν από μερικές ημέρες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου είχε γίνει γνωστή η πρόθεση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να λάβει χώρα συνάντηση στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό.

Χθες, πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι, παρά το γεγονός πως στα ανατολικά της χώρας τα πράγματα βαίνουν καλώς και πλέον υπάρχει έλεγχος στο νοτιοανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, στην Κρήτη υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως είπε, προτίθεται να κατέβει στο νησί, για να διαπιστώσει ο ίδιος επακριβώς την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, αυτή η κινητικότητα παρατηρείται στην Κρήτη από τον περασμένο Νοέμβριο και «χρειάζεται προσοχή». Πρόκειται, όπως είπε, κυρίως για Αιγύπτιους οικονομικούς μετανάστες.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καιρίδη, επίκειται συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό στο πρότυπο της Τυνησίας. Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι «έχουμε υποδομή στην Κρήτη για να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση. Φιλοξενούνται σε ανοιχτούς χώρους ή σε μια παιδική κατασκήνωση έξω από τα Χανιά».

Ωστόσο, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «δε θα ζήσουμε τη μεταναστευτική κρίση του 2015».

Δύο ακόμη “καραβιές”

Νωρίς χθες το πρωί αποβιβάστηκαν στην παραλία Αϊ Γιάννης στα Καπετανιανά Ηρακλείου συνολικά 24 πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί έφτασαν στην Κρήτη με φουσκωτό σκάφος. Με μέριμνα του Δήμου Γόρτυνας, οι 24 (όλοι τους άνδρες) μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο Ηράκλειο, όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν στον χώρο του πρώην ΚΤΕΛ, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σκάφος στο οποίο επέβαιναν δεκάδες αλλοδαποί εξέπεμψε SOS στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κινητοποίηση του Λιμενικού, ενώ “σηκώθηκε” κι ελικόπτερο από την 126 Σ.Μ., προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης.

Τελικά, διασώθηκαν οι δεκάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι επέβαιναν στο επίμαχο σκάφος το οποίο βρέθηκε, εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στην παραλία της Τρυπητής στα Καπετανιανά Ηρακλείου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν συνεχεία επρόκειτο να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Συνελήφθη 23χρονος ως ο διακινητής των μεταναστών στην Τρυπητή

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα έγραψε χθες το neakriti.gr, συνελήφθη ένας 23χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται ως ο διακινητής των προσφύγων που κατέφτασαν προχθές το μεσημέρι στην Τρυπητή Ηρακλείου. Πρόκειται για Αιγύπτιο, ο οποίος οδηγήθηκε χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα, που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Ο νεαρός κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια Ηρακλείου, απ’ όπου ζήτησε κι έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Τετάρτη. Μέχρι τότε θα κρατείται.

Χθες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι οι Αρχές συνέλαβαν συνολικά τέσσερα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά των 87 συνταξιδιωτών τους, που αποβιβάστηκαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στη Γαύδο. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς ηλικίας 22, 25, 26 και 36 ετών.

«Αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 91 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Γαύδου, τις μεσημβρινές ώρες την 09η/03/24, γνωρίζεται ότι συνελήφθησαν τις απογευματινές ώρες χθες τέσσερις εκ των αλλοδαπών, ηλικίας 22, 25, 26 και 36 ετών, για παράβαση του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του Ν. 4251/2014 “Διευκόλυνση” και των άρθρων 45 Π.Κ. “Συναυτουργία” και 306 Π.Κ. “Έκθεση”. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Λιμενικό.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ