15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ρωσία: Ετοιμάζει διάταγμα που θα απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όσους υιοθετήσουν το πλαφόν

Ημερομηνία:

Το Κρεμλίνο αναμένεται να συντάξει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει σε ρωσικές εταιρείες και κάθε έμπορο την πώληση πετρελαίου σε όποιον συμμετάσχει στην εφαρμογή του πλαφόν.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, το διάταγμα θα απαγορεύει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που συμμετέχουν στον μηχανισμό του πλαφόν. Ωστόσο, η πηγή δεν ξεκαθάρισε το πως θα ορίζεται η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό.

Πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» στη διεθνή αγορά, σε περίπτωση που μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Η εν λόγω εξελίξεις έρχονται μετά τη συνεδρίαση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αδιέξοδο που υπήρξε σχετικά με την επιβολή του πλαφόν. Ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου για την υιοθέτηση κανονισμών τριών κανονισμών για το ενεργειακό.

Συνολικά 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ