10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Ρωσία – Κίνα: Πούτιν και Σι έβαλαν την υπογραφή τους στο “κοινό αντιδυτικό μέτωπο”

Ημερομηνία:

Το πρωί της Τετάρτης, ο Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε από τη Μόσχα έπειτα από ένα ταξίδι δύο ημερών στη Ρωσία επικεντρωμένο στην ενίσχυση των σχέσεων με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο είχε δύο στοιχεία σημειολογικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα περί… επαναλαμβανόμενων συμπτώσεων:

Από τη μία, η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Μόσχα ήταν η πρώτη μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από την άλλη, ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ρώσου προέδρου για τα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Το αεροπλάνο του Σι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο στη Μόσχα αφού στρατιωτική φρουρά απέδωσε τιμές και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Κίνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σε ένα φολκλορικό “πάντρεμα” και μία επιβεβαίωση του “Κίνα – Ρωσία – Συμμαχία” που ήταν και το απόσταγμα της συνάντησής τους.

Η συνάντηση των δύο προέδρων ήταν ουσιαστικά ένα ισχυρό πολιτικό μπουστάρισμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς τους δεσμούς, βάζοντας την υπογραφή τους στο κοινό “αντιδυτικό μέτωπο”.

Όπως αναφέρει το Euronews, ο Σι προώθησε το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία, το οποίο έτυχε θερμής αλλά και προσεκτικής υποδοχής από τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον τερματισμό του πολέμου.

Το σχέδιο της Κίνας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, δεν απαιτεί ρητά από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ ανάμεσα στα 12 σημεία που απαριθμεί, ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προτάσεις.

Το σημαντικό βέβαια είναι πως, τόσο η Δύση, όσο και το Κίεβο έχουν απορρίψει την εν λόγω, με την Ουκρανία να εμμένει στην αρχική της θέση που δεν είναι άλλη από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της, ως βασική προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες. Κίνηση που το αντίπαλο στρατόπεδο δεν προτίθεται να κάνει, γεγονός που κρατά τον τερματισμό των συγκρούσεων μακριά από κάθε αισιόδοξο σενάριο.

Σύσφιξη σχέσεων σε μία “νέα εποχή” με τη Δύση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ήταν «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πως ελπίζει να συνεχισθούν οι επαφές του με τον Σι στο μέλλον, ανακοινώνοντας πως οι δύο χώρες
υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας
 και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τις πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, οι δύο ηγέτες επίσης:

  • Υπέγραψαν δύο κοινά έγγραφα – ένα που περιγράφει λεπτομερώς σχέδια οικονομικής συνεργασίας και ένα για σχέδια εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας
  • Πέτυχαν συμφωνία για έναν προγραμματισμένο αγωγό στη Σιβηρία για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας
  • Συμφώνησαν ότι ο πυρηνικός πόλεμος “δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί”
  • Συζήτησαν την ανησυχία τους για το νέο σύμφωνο Aukus – μια αμυντική συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ
  • Εξέφρασαν την ανησυχία τουςγια την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ασία σε «στρατιωτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας»

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», κατηγορώντας τη ότι αναπτύσσει όπλα με “πυρηνικό συστατικό”, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα «αναγκαζόταν να αντιδράσει» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο στείλει οβίδες που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να αναπτύξουν τη στρατιωτική τους συνεργασία και να διεξαγάγουν περισσότερες ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις, χωρίς όμως να αναφερθούν στην προμήθεια όπλων από την Κίνα στη Ρωσία, κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους ανησυχούσαν. Επίσης, έκαναν λόγο για “νέα εποχή” των σχέσεων με τη Δύση, ενώ συμφώνησαν πως ο “υπεύθυνος διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος” να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση.

Οι συνομιλίες έκλεισαν μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τη ρωσική πλευρά να επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως την ώρα που ο Σι βρισκόταν στη Μόσχα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα πραγματοποιούσε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, “κλέβοντας” μέρος της παγκόσμιας προσοχής από τον Ασιάτη αντίπαλό του.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...