13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Ρωσία: «Συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων η αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA»

Ημερομηνία:

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε σήμερα την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) από πολλές χώρες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Δώδεκα χώρες ανέστειλαν όλες τις μελλοντικές πληρωμές στην UNRWA, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι κάποιοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Μεταξύ αυτών των χωρών είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Αυτή η αναστολή χρηματοδότησης θέτει σε κίνδυνο την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου και ο θύλακας είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Απολύθηκαν δώδεκα εργαζόμενοι του ΟΗΕ

Η UNRWA από την πλευρά της απέλυσε δώδεκα εργαζομένους της, που φέρονται να σχετίζονται με τις ισραηλινές κατηγορίες.

«Αυτό που συνέβη και συμβαίνει είναι μια συλλογική τιμωρία, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του της Γκάμπια στη Μόσχα.

Οι κατηγορίες του Ισραήλ «εκτρέπουν την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ  ζήτησε επίσης να διεξαχθεί «έρευνα» για να διαπιστωθούν τα γεγονότα.

«Αλλά αν αντί αυτής της έρευνας υπάρξει μια συλλογική τιμωρία της UNRWA και, κυρίως, εκείνων στους οποίους ο ΟΗΕ παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια, τότε νομίζω ότι αυτό είναι μια λάθος απόφαση», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε ότι αυτή η αντιπαράθεση για την UNRWA και οι κατηγορίες του Ισραήλ «εκτρέπουν την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα.

«Οι εγκληματικές ενέργειες δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες. Όμως η τρέχουσα συζήτηση απλώς εκτρέπει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...