28.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Ρύθμιση οφειλών 3,6 δισ. προς τους δήμους

Ημερομηνία:

Tη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών 3,6 δισ. ευρώ προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 60 δόσεις και με απαλλαγή έως 95% από τις προσαυξήσεις για τους ευάλωτους οφειλέτες προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου 2024  ενώ ειδικά για οφειλές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στις ευνοϊκές διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και αφετέρου η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δήμων.

Για τους ευάλωτους οφειλέτες οι οφειλές καταβάλλονται με σημαντική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ η απαλλαγή είναι κατά 95%, ενώ εάν καταβληθεί από 13 έως 60 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 75%.

Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των ΔΕΥΑ με αυτές των δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ρύθμιση οφειλών

Η αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 και η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την ώρα της έγκρισης υπαγωγής διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως.Για τους ευάλωτους οφειλέτες  χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και 31 Αυγούστου μετά από αίτηση ρυθμίζονται με απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους έως εξής:

  • αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 95%
  • αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 85 %
  • αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%
  • αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.

Για όλα τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα τα χρέη  μπορούν να ρυθμιστούν  έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με κάθε δόση, πλην της τελευταίας να μην  είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Η ρύθμιση χορηγείται με απόφαση που εκδίδεται από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου ή του νομικού προσώπου, η οποία γνωστοποιείται στον αιτούντα, με συστημένη επιστολή αν η αίτηση υποβλήθηκε έγχαρτα ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν υποβλήθηκε ψηφιακά.

Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε τρεις  εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση  5%  επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Φορολογική ενημερότητα

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:

το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι  5.000 ευρώ, ή
το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από 5.000,01 και άνω,
ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις.

Σε περίπτωση μη καταβολής δύο  συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Για κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τις  10.000 ευρώ ο οφειλέτης δικαιούται να υπαχθεί, με αίτησή του, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών   Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος ως σύνολο απαιτήσεων (αρχικού οφειλόμενου ποσού, τυχόν προστίμων και προσαυξήσεων), βεβαιώνεται στην οικεία Δ.Ο.Υ. η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου, ενεργώντας όλες τις πράξεις που ορίζονται στις ρυθμίσεις του ν. 4738/2020. Στις περιπτώσεις επιτυχούς προόδου του μηχανισμού και είσπραξης οφειλομένων, η Α.Α.Δ.Ε. παρακρατά ποσοστό 5%  αυτών και αποδίδει τα υπόλοιπα εισπραχθέντα στον δικαιούχο, δήμο ή νομικό πρόσωπο εντός τριάντα  ημερών από την είσπραξή τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ