15.8 C
Chania
Tuesday, February 27, 2024

Ρ. Σβίγκου: Να απολογηθούν τα στελέχη της ΝΔ για το κλίμα πανικού που καλλιεργούν

Ημερομηνία:

«Καλό θα είναι η συζήτηση που γίνεται επί της οικονομίας και επί των δυσκολιών που υπάρχουν να μην γίνονται με κινδυνολογία και να μην γίνονται με σενάρια επί σεναρίων για χρεοκοπία τα οποία τα έχουμε ακούσει και τον Γενάρη, τα έχουμε ακούσει και τον Φλεβάρη. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει “χρεοκοπήσει” εκατό φορές. Ελπίζω να μην “χρεοκοπήσει” και άλλες εκατό» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του Star:

Για τις διαπραγματεύσεις

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια περίοδο πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων, με πιέσεις από πλευρά των δανειστών που αποσκοπούν στο να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ένα πλαίσιο το οποίο και  ο ελληνικός λαός απέρριψε, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε τόνο έχει καταστήσει σαφές στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί. Είναι συγκεκριμένες οι κόκκινες γραμμές και η συμφωνία που θα επέλθει θα τις σέβεται. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-γέφυρας μέχρι τον Ιούνιο που θα βλέπει και το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της χώρας και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, γι αυτό δουλεύουμε.

Είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές,, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική η οποία απορρίφθηκε στις 25 Γενάρη, όπως επίσης είναι σαφές ότι με το να συνεχιζόταν η ίδια πολιτική, αυτά που σήμερα θέλουμε να καταπολεμήσουμε, δηλαδή το δημόσιο χρέος, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Είδατε και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  όπου το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει αυξηθεί. Βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δήθεν θα μείωνε το δημόσιο χρέος και σε αντίθεση με αυτό και το δημόσιο χρέος αύξησε αλλά και τους πολίτες έφερε στην απόγνωση.

Όλα αυτά θέλουμε να τα αλλάξουμε εντός της ευρωζώνης, αλλά μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο και οι δανειστές θα σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Όπως υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, υπάρχουν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος εξέφρασε τη δική του πεποίθηση και τη δική του βεβαιότητα ότι θα βρεθεί επωφελής λύση και για την Ελλάδα και για τους εταίρους.

Είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση με το πλέον επωφελές αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας.

Για τα σενάρια περί «χρεοκοπίας»

Όλα γίνονται έτσι ώστε να υπάρξει και αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεών της. Αυτό είναι σαφές. Και καλό θα είναι η συζήτηση που γίνεται επί της οικονομίας και επί των δυσκολιών που υπάρχουν να μην γίνονται με κινδυνολογία και να μην γίνονται με σενάρια επί σεναρίων για χρεοκοπία τα οποία τα έχουμε ακούσει και τον Γενάρη, τα έχουμε ακούσει και τον Φλεβάρη. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει «χρεοκοπήσει» εκατό φορές. Ελπίζω να μην «χρεοκοπήσει» και άλλες εκατό. Και περιμένω απ’ αυτούς που λένε σήμερα, εννοώ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως, για χρεοκοπία της χώρας την επόμενη βδομάδα, την επόμενη βδομάδα που η χώρα πάλι δεν θα έχει “χρεοκοπήσει”, να βγουν να απολογηθούν γι αυτό το κλίμα πανικού που καλλιεργούν και το οποίο κάνει πολύ μεγάλο κακό στην ελληνική οικονομία.

Περί δημοψηφίσματος και «ρήξης»

Υποθετικό σενάριο είναι το ότι θα υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Αυτό που έχουμε είναι μια ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή για υπέρβαση των μνημονίων και για ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας. Η ρήξη που κάνουμε είναι με τις πολιτικές λιτότητας, με τις πολιτικές που αποδομούν την ίδια την Ευρώπη. Η «ρήξη», η «σύγκρουση», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλές λέξεις, ο «πόλεμος» γίνεται με αυτήν την πολιτική. Αυτοί οι οποίοι κινδυνολογούν, βλέπουν σενάρια Grexit τα οποία οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα απορρίπτουν, δεν έχουν καταλάβει τι κακό έχουν κάνει στη χώρα και τι κακό συνεχίζουν να κάνουν στη  χώρα.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ