Ρ. Σβίγκου: Οι κόκκινες γραμμές είναι του ελληνικού λαού | Bίντεο

Κανένα σχόλιο

“Oι δανειστές προσπαθούν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί μέτρα, τα οποία ο ίδιος ο ελληνικός λαός τα απέρριψε στις 25 Γενάρη”, τόνισε σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου).

-Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στενό πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας την οποία προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές. Προσπαθούν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί μέτρα, τα οποία ο ίδιος ο ελληνικός λαός τα απέρριψε στις 25 Γενάρη. Δεν έχει κάποιο νόημα να κυβερνούν αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. για να δεχτούν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Οι πρώτοι που δεν σέβονται τη συμφωνία είναι οι ίδιοι οι δανειστές, οι οποίοι έχουν να δώσουν τα λεφτά που οφείλουν στη χώρα από τον Αύγουστο και επιβάλουν αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο.

"Sponsored links"

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση την επόμενη τετραετία και δεν μπορεί να πάει σε μια συμφωνία η οποία όχι μόνο τη χειροτερεύει, αλλά πρόκειται να ισοπεδώσει εντελώς την ελληνική κοινωνία.

-Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε και στο πλαίσιο μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, είναι πολιτικά επιβεβλημένο και νομίζω ότι δίνει και χώρο αυτή τη στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση το να μπορεί να μεταφέρει –γιατί γι αυτό που μιλάμε είναι για μεταφορά- ταμειακά διαθέσιμα- με τη λειτουργία των ΟΤΑ και των υπολοίπων οργανισμών να είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυτά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο απ΄ ότι αυτό που είχαν στις εμπορικές τράπεζες. Είναι πλήρως εγγυημένες οι καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σχεδόν επιχαίρει και γι αυτή την οικονομική ασφυξία που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές …

-Επιλέχτηκε η λύση της ΠΝΠ επειδή δεν υπήρχε  αυτή τη στιγμή  κάποιο νομοσχέδιο το οποίο να ερχόταν και να ψηφιζόταν άμεσα και που θα μπορούσε να μπει σ΄ αυτό μια τέτοια τροπολογία. Προφανώς και είναι μια έκτακτη ανάγκη και μια έκτακτη συνθήκη. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε την ουσία, χωρίς καταστροφολογία και χωρίς χρεοκοπολογία την οποία έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.

-Οι ΟΤΑ έχουν περικοπές εδώ και πέντε χρόνια και κανείς από τους τότε κυβερνητικούς αυτοδιοικητικούς δεν βλέπαμε να κινητοποιούνται ενάντια σ΄ αυτή την πολιτική λιτότητας και ασφυξίας που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στους αυτοδιοικητικούς. Βλέπουμε τώρα οι ίδιοι αυτοδιοικητικοί να εξανίστανται.

-Σέβομαι από την άλλη την αγωνία των αυτοδιοικητικών στο βαθμό που λένε με περίσσια ειλικρίνεια ότι πρέπει οι δημότες να έχουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στους Δήμους να πληρώνονται κανονικά. Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει και χθες ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε  ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένα. Την ίδια στιγμή σέβομαι και την αγωνία φορέων, όπως είναι τα πανεπιστήμια για παράδειγμα, τα οποία πανεπιστήμια όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τρομερά προβλήματα, όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Να θυμηθούμε και το PSI και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης για την κατάσταση που έχουν φτάσει αυτά σήμερα. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι αγωνίες των αυτοδιοικητικών και των υπόλοιπων φορέων. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση σε αυτά είναι απόλυτα σαφής.

-Αλλά μην προχωρούμε αυτή τη στιγμή σε ένα αναμάσημα μιας κινδυνολογίας – και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση – γιατί δεν συμμερίζομαι τις δικές τους αγωνίες. Δεν πρόκειται για αγωνίες, πρόκειται για στυγνούς εκβιασμούς στους οποίους συμμετέχουν μαζί με τους δανειστές. -Αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνουν είναι να κάθονται στην γωνία, να κουνάνε το δάκτυλο στην κυβέρνηση και να επιχαίρουν για μια δήθεν χρεοκοπία και να ζητούν από τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, που είναι η κα Μέρκελ και οι υπόλοιποι που έχουν αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό στην ελληνική οικονομία, να τους ζητούν να πιέσουν ακόμα πιο πολύ και να σφίξουν ακόμα πιο πολύ το ζωνάρι.

Αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαπραγματεύεται, η ίδια η Ευρωζώνη θέλει μια επωφελή λύση και για την ίδια και για τη χώρα, όλες οι δηλώσεις και χθες ήταν υπέρ μιας λύσης, αλλά σε κάθε περίπτωση – επειδή δεν θέλω να προβλέπω ή να καταστροφολογώ όπως έκαναν οι προηγούμενοι – εμείς είμαστε σαφείς ως προς τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει. Και είναι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, αυτόν εκπροσωπούμε και όχι κάποιον δανειστή.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει θέση η  κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Ο «έντιμος συμβιβασμός», για να είναι έντιμος και για να είναι συμβιβασμός και να μην είναι υποχώρηση, θα πρέπει να σέβεται τη λαϊκή εντολή. Σε αυτό προσβλέπουμε και αυτό θεωρούμε ότι θα γίνει. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να απαντάμε συνεχώς σε υποθετικά ερωτήματα και να προεξοφλούμε τα αδιέξοδα.

"Sponsored links"

left.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live