18.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Σάνα Μάριν: Γιατί να τη ψηφίσουν μετά τα πάρτι της;

Ημερομηνία:

Μεγάλωσε με δύο μητέρες, έγινε πρωθυπουργός στα 34 της με “κοινωνικό πρόγραμμα” και μπήκε στο στόχαστρο λόγω “έξαλλων” πάρτι αλλά και ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Η Σάνα Μάριν είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας, ενώ όπως η ίδια έχει δηλώσει, προέρχεται από “rainbow family” μιας και μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της.

Η Σάνα φροντίζει συχνά στα social media της να γράφει για τη ζωή της, αλλά και για τη μητέρα της. Ο τρόπος που μεγάλωσε, είναι για την ίδια η “πυξίδα” για να μεγαλώσει και η δική της κόρη. “Ανεξάρτητη και δυνατή. Η μητέρα μου μού είπε ότι μπορούσα να γίνω ο,τι θέλω. Γι’ αυτό λέω στη κόρη μου ότι είναι ικανή για ό,τι επιθυμεί. Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο”, έγραφε σε σχετική ανάρτησή της στο Instagram.

Από το 2017, όταν και ανέλαβε ως αναπληρώτρια επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος , έθεσε τη κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο της πολιτικής που εξέφρασε. Ενδυνάμωση κοινωνικού κράτους, ισότητα και κλιματική αλλαγή, μπήκαν ως κεντρικοί πόλοι στις δεσμεύσεις της, από το 2020 όταν και έγινε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Νωρίτερα είχε διατελέσει Υπουργός Μεταφορών, και δημοτική σύμβουλος στο Tampere από το 2012, ενώ από το 2015 είναι βουλεύτρια στη χώρα της.

Τις τελευταίες ημέρες η Μάριν μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης της χώρας της, με αφορμή το “partygate”. Ωστόσο, κριτική δέχθηκε και για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και τα δύο αυτά γεγονότα, την έχουν φέρει στα διεθνή πρωτοσέλιδα, με διαφορετικές αφετηρίες. Η Minna Alander, που εργάζεται ως πολιτική αναλύτρια στη χώρα της, θεωρεί ότι το όλο “partygate” αποτελεί ένα “τυπικό σκανδιναβικό σκάνδαλο”, το οποίο στη πραγματικότητα “δεν είναι καθόλου σκάνδαλο”. Όπως η ίδια εξηγεί, η φινλανδική πολιτική είναι τόσο “σφιχτή και βαρετή” που πρέπει κανείς να βρίσκει “δημιουργικούς τρόπους για να ανακατεύει τη τράπουλα”. Προφανώς και η Μάριν δεν επέλεξε να ρίξει τα βίντεο με τους χορούς της στη δημοσιότητα εκουσίως, αλλά το αποτέλεσμα ήταν οι Φινλανδοί να θυμηθούν το 2008 και την υπόθεση του τότε υπουργού εξωτερικών Ilkka Kanerva, ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση καθώς κυκλοφόρησαν μηνύματά του προς μια αμφιλεγόμενη celebrity της εποχής. Η ίδια η Μάριν άλλωστε ανέλαβε υπουργός μετά τη παραίτηση του προκατόχου της Antti Rinne, ο οποίος πλήρωσε τις απεργίες στα ταχυδρομεία της χώρας.

Πρακτικά, η κυβέρνηση της Μάριν δέχεται σκληρή πίεση από την αντιπολίτευση αλλά και από διεθνείς κύκλους, για τους λάθος λόγους. Δηλαδή όχι για τη πολιτική που ασκεί, αλλά γιατί σε κρίσιμες θέσεις βρίσκονται γυναίκες. Μια μελέτη του 2021 από το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υπουργοί της κυβέρνησης λαμβάνουν “ασυνήθιστα υψηλό” αριθμό υβριστικών μηνυμάτων (12 από τα 19 υπουργεία έχουν γυναίκες επικεφαλής) και η ίδια η πρωθυπουργός στοχοποιείται λόγω των selfies που ανεβάζει στα μέσα δικτύωσης που έχει. Ο σκανδαλοθηρικός Τύπος της χώρας, την έχει ονομάσει άλλωστε εδώ και καιρό ως “party-Sanna”.

Μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα “σκάνδαλα” που χρεώνεται, ήταν ο τιμοκατάλογος “breakfastgate” για τα έξοδα του πρωινού της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση, όπως γράφτηκε, με τις δηλώσεις της ότι της αρέσει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού της.

Οι υπέρμαχοί της αναφέρουν ωστόσο, πως η νεαρή πρωθυπουργός έχει το τιμόνι της χώρας στις πιο δύσκολες τρικυμίες που έχει περάσει τις τελευταίες δεκαετίες, υπό το βάρος δηλαδή της πανδημίας και εν συνεχεία της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η ίδια βρίσκει χρόνο να “είναι άνθρωπος”, δηλαδή να έχει κοινωνική ζωή μεγαλώνοντας και το παιδί της.

Συνήθως τα εγχώρια “σκάνδαλα” δεν γίνονται διεθνή πρωτοσέλιδα. Εν προκειμένω οι αντίπαλοί της “επένδυσαν” στο ότι πιθανώς η Μάριν έκανε ναρκωτικά, με την ίδια να δέχεται να ελεγχθεί σχετικά, για κάτι που ενδεχομένως δεν θα αποτελούσε καν είδηση, αν στη θέση της ήταν ένας άνδρας.

Σε συνέχεια των παραπάνω η ίδια η Μάριν δεν δίστασε να λογοδοτήσει απέναντι στον Τύπο, οι εκπρόσωποι του οποίου δεν τις έκαναν καθόλου “τυπικές” ή “στημένες” ερωτήσεις.

Αντιθέτως, ευθαρσώς ανέφερε πως θα πράξει όσα πρέπει για να καταρρεύσουν οι υπόνοιες περί χρήσης κοκαΐνης, οι οποίες ξεκίνησαν από ακροδεξιούς λογαριασμούς στο 4chan. “Ελπίζω ότι το 2022 θα ήταν αποδεκτό για άτομα στη θέση του πρωθυπουργού να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους και να χορεύουν με τους φίλους τους. Δεν θέλω να χάσω την πίστη μου στους ανθρώπους. Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ”, τόνιζε μεταξύ άλλων.

Φυσικά, το παραπάνω “σκάνδαλο” δεν αναμένεται δεν αναμένεται να επηρεάσει τη συνοχή του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Μάριν. Όταν αναλάμβανε άλλωστε τη πρωθυπουργία, η ίδια ζητούσε προς τους δημοσιογράφους να εστιάσουν “στη δουλειά” και όχι “στο άτομο”, κάτι που έχει γίνει βασικό μότο της κυβέρνησής της. Επικοινωνιακά τουλάχιστον.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝ

Η Μάριν προσφάτως δεσμεύθηκε πως θα κάνει περισσότερα για την ισότητα στη χώρα της, παρότι η Φινλανδία είναι στη τρίτη θέση παγκοσμίως. Δεσμεύθηκε συγκεκριμένα, πως θα εργαστεί περισσότερο για να “κλείσει” το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Παράλληλα, η Φινλανδία προσέφερε σε άνδρες και γυναίκες, ίση γονική άδεια μετ’ αποδοχών, καθώς και παράταση του συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 11.5 μήνες σε 14 μήνες.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην ιδέα να μεταβεί η χώρα σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, προκειμένου να δοθεί στους γονείς περισσότερος χρόνος με τις οικογένειές τους.

Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης κεντρικός πυλώνας της ατζέντας της. Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται, έχει δεσμευθεί να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2035, αποσκοπώντας στο να γίνει η χώρα μια από τις πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο που θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές. Απέναντί της έχουν τεθεί οι οπαδοί της δεξιάς συμμαχίας, που αντιτίθεται στη μετανάστευση και έχουν κατακρίνει το κόστος των σχεδίων της κυβέρνησης για την εκπαίδευση και το κλίμα. Οι ίδιοι συντηρητικοί κύκλοι, έσπευσαν φυσικά να εξαπολύσουν σεξιστικές επιθέσεις, με αφορμή τους χορούς της Μάριν. Φυσικά, δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τους χειρισμούς της Μάριν ως προς τη πανδημία, καθώς η χώρα μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόλις 5.467 θανάτους, από την έναρξή της.

Το παράδοξο εδώ είναι πως η ίδια η Μάριν, ερωτηθείσα για το αν ανησυχεί πως θα “κανιβαλιστεί” η προσωπική της ζωή μιας και αναλάμβανε πρωθυπουργός, απαντούσε κάπως αυθόρμητα πως “ευτυχώς όχι, επειδή είμαστε στη Φινλανδία”. Ακόμη λοιπόν και στη φιλελεύθερη Φινλανδία, όπου είναι αρκετά πιθανό να δει κανείς τον υπουργό να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του, εμφανίστηκε ο εργαλειακός λαϊκισμός, ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί όταν η Μάριν είχε επιλέξει να φωτογραφηθεί χωρίς σουτιέν.

Εδώ όμως είναι και το “κλειδί” της κυριαρχίας της Μάριν στη πολιτική ζωή του τόπου της. Παρά το “partygate” και τα σχέδιά της για την ισότητα και το κλίμα, στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα αντιπολιτευόμενα “πυρά” είναι πλέον πιο δειλά. Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση της Εθνικής Συμμαχίας διαφωνούσε τον περασμένο Ιανουάριο με την ένταξη στη Συμμαχία και τη χρονική στιγμή που σχεδιαζόταν η υποβολή αίτησης για αυτή, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατηγική ανάγκη της χώρας να συσφίξει περισσότερο τις σχέσεις της με τη Δύση, έκαμψε τις αντιδράσεις αυτές.

Ωστόσο, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Συμμαχία των Σοσιαλιστών της Μάριν, θα είναι το μεταναστευτικό, καθώς η ίδια προσδοκά στο να απλοποιήσει τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες προς ένταξη. Ο δεξιός συνασπισμός έχει εκφράσει ανοιχτά τη θέση πως η φινλανδική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τη χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής, με αφορμή τη τροπολογία που πέρασε η Μάριν για απλοποίηση της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών, χωρίς τη προϋπόθεση εισοδήματος στη χώρα. Η χαλάρωση των κριτηρίων για τις οικογενειακές επανενώσεις έχει πλήξει δημοσκοπικά τη Μάριν, με το “partygate” όμως να φαίνεται πως της κάνει καλό. Τόσο επικοινωνιακή, όσο και δημοσκοπικά. Η στήριξη απέναντι στο πρόσωπό της στα social media είναι άλλωστε τεράστια, κάτι που δείχνει και το κλίμα για την επόμενη μέρα.

Να σημειωθεί τέλος, πως αυτές τις ημέρες στη Φινλανδία “τρέχει” έρευνα σχετικά με το αν υπήρξε ρωσική κατασκοπεία πίσω από τη διαρροή των βίντεο της Μάριν. Αυτό γιατί η χρονική συγκυρία είναι ομολογουμένως “περίεργη”, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει δραστικά τον αριθμό βίζας που δίνονται στους Ρώσους τουρίστες και καθώς το σκανδιναβικό έθνος πλησιάζει στο τέλος της διαδικασίας ένταξής του στο ΝΑΤΟ. Οι Φινλανδοί πολίτες ωστόσο είναι αρκετά “εκπαιδευμένοι” σε τέτοιου είδους απόπειρες παραπληροφόρησης, καθώς κατέχουν μια από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στους δείκτες επιρροής της κοινής γνώμης από τα social media. Κάτι που με τη σειρά του δείχνει, πως στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν εκ νέου βάσει πολιτικών κριτηρίων, και όχι βάσει “μη σκανδάλων”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ