17.4 C
Chania
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2026

Σάντρο Κάστρο: Ο εγγονός του Φιντέλ δηλώνει καπιταλιστής και λέει ότι «στην Κούβα υπάρχουν πλέον περισσότεροι καπιταλιστές παρά κομμουνιστές»

Ημερομηνία:

Ο Σάντρο Κάστρο, εγγονός του Φιντέλ Κάστρο, influencer και επιχειρηματίας νυχτερινής διασκέδασης στην Αβάνα, δήλωσε στο CNN ότι είναι καπιταλιστής, ότι η Κούβα βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση, και ότι ελπίζει το νησί να καταλήξει σε συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Sandro έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός (και συχνά αντικείμενο έντονης κριτικής) γιατί αε αντίθεση με την εικόνα της «επαναστατικής λιτότητας» που προωθούσε ο παππούς του, ο Sandro προβάλλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν πολυτελή βίο. Θεωρείται ιδιοκτήτης ή διαχειριστής γνωστών νυχτερινών κέντρων στην Αβάνα, όπως το Espace. Το 2021 προκάλεσε σάλο όταν διέρρευσε ένα βίντεο που τον έδειχνε να οδηγεί μια Mercedes με μεγάλη ταχύτητα, λέγοντας στους θεατές να δουν «πώς οδηγούν οι μεγάλοι», την ώρα που η Κούβα βρισκόταν σε βαθιά οικονομική κρίση. Αργότερα ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η συνέντευξη του στο CNN — από ένα διαμέρισμα σε γειτονιά της Αβάνας χωρίς ρεύμα — σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

Μια συνέντευξη στο σκοτάδι

Όταν το τηλεοπτικό συνεργείο του CNN έφτασε στη γειτονιά όπου ζει ο Σάντρο Κάστρο, η περιοχή βρισκόταν σε μπλακ άουτ — μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση στην Κούβα, λόγω του αμερικανικού πετρελαϊκού αποκλεισμού και της κατάρρευσης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Το διαμέρισμα του Κάστρο φωτιζόταν από ηλεκτρογεννήτρια, αλλά από το μπαλκόνι του τα γύρω σπίτια ήταν βυθισμένα σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι.

Ο ίδιος ξενάγησε τον δημοσιογράφο στο μονόχωρο διαμέρισμά του. Ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι η ηλεκτρική συσκευή ήταν ξένης μάρκας, κάτι που οι περισσότεροι Κουβανοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν οικονομικά.

Πριν εκφραστεί οποιαδήποτε συμπόνια, ο ανταποκριτής του CNN τοποθέτησε τα πράγματα στο σωστό πλαίσιο: ο Σάντρο Κάστρο διαθέτει ηλεκτρογεννήτρια και αυτοκίνητο — λέει ότι δεν έχει βενζίνη, αλλά τα πάει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο νησί. Οποιοσδήποτε φέρει το επώνυμο Κάστρο στην Κούβα ζει καλύτερα από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους.

«Είμαι καπιταλιστής»

Ο Σάντρο Κάστρο δηλώνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον για την πολιτική. Σε συνέντευξη στο διαμέρισμά του στην Αβάνα, δήλωσε ότι αποτελεί σημάδι των αλλαγών στο κομμουνιστικό νησί.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε ο παππούς του, Φιντέλ Κάστρο, για το γεγονός ότι ο εγγονός του είναι «περισσότερο καπιταλιστής παρά κομμουνιστής», ο Σάντρο απάντησε υπενθυμίζοντας ότι «όλοι οι καπιταλιστές αναγκάστηκαν να φύγουν από την Κούβα» — υπονοώντας ότι αυτό που αντιπροσωπεύει ο ίδιος αποτελεί ρήξη με το παρελθόν.

Η κεντρική του δήλωση ήταν σαφής: πιστεύει ότι «υπάρχουν πλέον περισσότεροι καπιταλιστές στην Κούβα παρά κομμουνιστές».

Κριτική στον πρόεδρο Ντιάς-Κανέλ

Παρά την ιστορική στήριξη που τόσο ο Φιντέλ όσο και ο Ραούλ Κάστρο παρείχαν στον πρόεδρο Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ, ο Σάντρο Κάστρο δήλωσε ότι δεν είναι οπαδός του. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Ντιάς-Κανέλ κάνει καλή δουλειά, η απάντησή του ήταν αρνητική — κάτι που, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, για οποιονδήποτε εκτός της οικογένειας Κάστρο θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ακόμη και γι’ αυτόν, αναφέρθηκε ότι αξιωματούχοι τον έχουν ρωτήσει για τις συχνά σουρεαλιστικές και κριτικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο — ο ίδιος κουβανικής καταγωγής — έχει επικοινωνήσει με Κουβανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας Κάστρο, και έχει δηλώσει ότι η Κούβα χρειάζεται νέα ηγεσία — κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει παραίτηση του Ντιάς-Κανέλ. Σε ένα από τα βίντεό του, ο Σάντρο Κάστρο παριστάνει ότι δέχεται τηλεφώνημα από τον Ρούμπιο — και του κλείνει το τηλέφωνο.

Μεταξύ σάτιρας και ελπίδας

Ο Σάντρο Κάστρο έχει κτίσει μια σημαντική διαδικτυακή παρουσία μέσω σατιρικών βίντεο. Σε ένα από αυτά, ένας ψεύτικος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στην Κούβα για να αγοράσει το νησί — ο Τραμπ είναι ψεύτικος, αλλά ο Κάστρο που τον υποδέχεται είναι αληθινός. Ο Σάντρο αστειεύεται ότι η Κούβα θα πουληθεί στον Τραμπ, ο οποίος θα ανοίξει Trump Tower στο κέντρο της Αβάνας. Σε ένα άλλο βίντεο, ξεναγεί τον (ψεύτικο) Αμερικανό ηγέτη στην Αβάνα.

Κουβανοί της διασποράς τον επιτίθενται τακτικά στο διαδίκτυο, κάτι που ο ίδιος αναφέρει. Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μισούν τόσο πολύ την οικογένεια Κάστρο, δεν έδωσε σαφή απάντηση στο δημοσιευμένο απόσπασμα.

Υπέρ του ανοίγματος, αλλά κατά των απειλών

Ο Σάντρο Κάστρο δήλωσε ότι στηρίζει τις εκκλήσεις του Τραμπ για άνοιγμα της κουβανικής οικονομίας, αλλά όχι τις απειλές κατά του νησιού. Η ηγεσία της Κούβας απορρίπτει τις απόπειρες να κατηγορηθεί για την κρίση.

Ο εγγονός του ανθρώπου που εξόρισε τους καπιταλιστές από την Κούβα δηλώνει πλέον ένας από αυτούς σε μια γειτονιά χωρίς φως.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Αρνάκι ή κατσικάκι με άγρια μάραθα Στις Μαργαρίτες (Άνοιξη) είναι...

Βιωματικές δράσεις για την έμφυλη ισότητα μέσα από το παραμύθι «Το Δέντρο της Ισότητας» στην Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί βιωματικές δράσεις με τίτλο «Ένα ξεχωριστό δώρο για τη μαμά μου» βασισμένες στο παιδικό βιβλίο «Το Δέντρο της Ισότητας» σε σχολεία του Ηρακλείου.

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιολάδο «Κρήτη» σε Άδελε και Κριτσά

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσαν εκπαιδεύσεις για το ελαιόλαδο σε Άδελε και Κριτσά. Νέες δράσεις προγραμματίζονται σε Αρχάνες και Αγγελιανά.