Η κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης στο Ιράν θέτει την Ανατολική Μεσόγειο σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, με την Ελλάδα να επαναπροσδιορίζει τη θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη μέσω μιας στρατηγικής που συνδυάζει την αμυντική αποτροπή και την εσωτερική οικονομική θωράκιση. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ανέλυσε το πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και διαρκή εγρήγορση απέναντι στις πολυεπίπεδες συνέπειες της κρίσης.
Η αμυντική θωράκιση και ο ρόλος της Ελλάδας στην Κύπρο
Στο επίκεντρο της ελληνικής στρατηγικής βρίσκεται η άμεση αντίδραση στις περιφερειακές προκλήσεις. Η κ. Βολουδάκη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως μια «διοίκηση ευθύνης», εστιάζοντας στις κινήσεις που σηματοδότησαν την ελληνική παρουσία στην περιοχή από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Η αποστολή της φρεγάτας «Κίμων» (Kimon) και η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Κύπρο αποτέλεσαν, σύμφωνα με τη βουλευτή, την αιχμή του δόρατος μιας προσπάθειας που βρήκε αργότερα μιμητές και από άλλες χώρες.
Η συγκεκριμένη τακτική δεν ερμηνεύεται ως μια μεμονωμένη αντίδραση, αλλά ως το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας αμυντικής επένδυσης. «Όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τη θωράκιση της χώρας έχουν πλέον νόημα και περιεχόμενο», σημείωσε η κ. Βολουδάκη, καθησυχάζοντας τους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η ετοιμότητα παραμένει η μοναδική οδός για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Προτεραιότητα στον επαναπατρισμό και την ασφάλεια των ναυτικών
Πέρα από το στρατιωτικό σκέλος, η ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Η κ. Βολουδάκη έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του ασφαλούς επαναπατρισμού όσων βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες, με ιδιαίτερη αναφορά στα πληρώματα των πλοίων που διέρχονται ή βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ.
Η διασφάλιση της ζωής των ναυτικών και των Ελλήνων της διασποράς σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αποτελεί το στοίχημα του κρατικού μηχανισμού, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις επηρεάζουν άμεσα τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς και την επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».
Οικονομία: Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας
Στο εσωτερικό μέτωπο, η ανησυχία μετατοπίζεται στις οικονομικές επιπτώσεις και την αναπόφευκτη πίεση στις τιμές των προϊόντων. Παραδεχόμενη ότι αναμένονται κλιμακώσεις στο κόστος διαβίωσης λόγω του πολέμου, η κ. Βολουδάκη ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της διεθνούς αστάθειας ως πρόσχημα για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Ήδη, η νέα αρχή ελέγχου της αγοράς έχει ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό φαινομένων παρανομίας. «Είδαμε ανατιμήσεις σε προϊόντα που δεν επηρεάζονται καθόλου από τον πόλεμο και δεν υπήρχε κανένας λόγος αύξησης», υπογράμμισε, προειδοποιώντας για την επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες. Ο στόχος είναι διττός: η προστασία του καταναλωτή από αυθαιρεσίες και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε μια περίοδο που οι εξωτερικές πιέσεις δοκιμάζουν τις αντοχές της οικονομίας.



