15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Σήμα κινδύνου από ΤΕΕ/ΤΑΚ για την ασφάλεια σχολικών κτιρίων

Ημερομηνία:

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που υπάρχουν στα σχολικά κτήρια τονίζοντας ότι σε αρκετές εγκαταστάσεις δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας σε σχολικές μονάδες ακόμα και σε πρόσφατης κατασκευής σχολικές μονάδες.

«Όλοι συγκλονιστήκαμε τον περασμένο Δεκέμβρη με το θάνατο ενός μαθητή σε σχολείο στις Σέρρες από την έκρηξη του λέβητα του σχολείου. Αρχικά παρουσιάστηκε ως αστοχία από εργασίες για εγκατάσταση γεωθερμίας που είχε γίνει στο σχολείο. Χωρίς να έχει την αντίστοιχη δημοσιότητα το πόρισμα, είναι εμφανές από τις φωτογραφίες ότι ο λέβητας δε διέθετε ηλεκτρονικό πίνακα λειτουργίας και τα αισθητήρια ήταν σε προφανή λάθος θέση (μετά τις βάνες αποκοπής). Αυτή η εγκληματικά λάθος εγκατάσταση, η μη ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας, οι χαμηλών προδιαγραφών ασφαλείας χώροι λεβητοστασίων (ο μαθητής ήταν εκτός του λεβητοστασίου) δεν αποτελούν μία εξαίρεση.

Μαρτυρίες συναδέλφων μηχανικών υπάρχουν για αρκετές εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας σε σχολικές μονάδες ακόμα και σε πρόσφατης κατασκευής σχολικές μονάδες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

• Λέβητες θέρμανσης με ανύπαρκτες διατάξεις ασφαλείας ή και λάθος εγκατάσταση.

• Ασυντήρητες εγκαταστάσεις χωρίς τήρηση των ελάχιστων μέτρων ασφαλείας σε δεξαμενές και λέβητες.

• Ηλεκτρολογικοί πίνακες χωρίς Διακόπτη Διαφορικού Ρεύματος (ΔΔΡ), το γνωστό ρελέ ασφαλείας.

• Ψευδοροφές με εγκλωβισμένη υγρασία η οποία οδεύει μέσα σε ηλεκτρολογικούς πίνακες.

• Ηλεκτρολογικές γραμμές που έχουν παράτυπα παρακαμφθεί από το ΔΔΡ και δε διαθέτουν προστασία.

• Τοπικές κλιματιστικές μονάδες (εξωτερικές μονάδες Aircondition) οι οποίες βρίσκονται σε προσβάσιμο χώρο από μαθητές, χωρίς προστατευτικά καλύμματα (ακόμα και οι εργοστασιακές γρίλιες να λείπουν).

• Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση με πιστοποιητικό ληγμένο για δεκαετίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να επανελέγχονται κάθε 2 χρόνια.

• Απενεργοποιημένα συστήματα πυρανίχνευσης (σε ελάχιστες μονάδες βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων που υπάρχουν).

• Οξειδωμένες μεταλλικές κατασκευές (πυλώνες, σκάλες, στέγαστρα, βάσεις φωτιστικών σωμάτων, κλπ).

• Γυαλισμένα-ολισθηρά σκαλοπάτια χωρίς κάποια μέριμνα αντιολισθηρότητας.

Και η λίστα συνεχίζεται…

"google ad"

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνουμε την άμεση διεξαγωγή των παρακάτω ελέγχων:

1. Εναρμόνιση της Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [ΕΛΟΤ-HD60634] και έκδοση πιστοποιητικού (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη για την Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση στον ΔΕΔΔΗΕ).

2. Έλεγχο των λεβητοστασίων, αποτύπωση της υφιστάμενης εγκατάστασης (όπως είναι κατασκευασμένο-as built) και δήλωση Μηχανικού (ευρύτερος τομέας Μηχανολογίας) ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και η εγκατάσταση τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

3. Έλεγχο από τεχνικό ασφαλείας του συνόλου της κτηριακής εγκατάστασης.

4. Έλεγχο πυροπροστασίας-πυρασφαλείας σε όσα κτίρια υποχρεούνται.

5. Σχέδια διαφυγής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Υπενθυμίζουμε με το παρόν και την υποχρέωση εκπόνησης μελετών και έργων προσβασιμότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που διασφαλίζει και τις υποδομές διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και αναμένουμε τις ενέργειες σας».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ