Η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προέτρεψε τον κόσμο να σταματήσει να τρώει Nutella, διότι γίνεται από φοινικέλαιο το οποίο βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η εξάπλωση της σοκολάτας φουντουκιού συνέβαλαν στην αποψίλωση των δασών καθώς τα φοινικόδεντρα αντικατέστησαν τα δέντρα.
Η Ferrero, η ιταλική εταιρία σοκολάτας που κατέχει τη Nutella, είπε ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση να προμηθεύεται το φοινικέλαιο υπεύθυνα.
Οι Γάλλοι γερουσιαστές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να επιβάλουν φόρο ύψους 300% για το φοινικέλαιο, το 2011.
Ισχυρίστηκαν ότι το παχύρεστο αυτό έλαιο είναι επικίνδυνο επειδή παχαίνει και ότι η καλλιέργεια του βλάπτει το περιβάλλον.
Την Τρίτη, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι Nutella θα πρέπει να κατασκευαστεί από διαφορετικά συστατικά.
«Δεν γίνεται αναδάσωση και η μαζική αποψίλωση των δασών οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε Nutella για παράδειγμα, επειδή είναι φτιαγμένη με φοινικέλαιο», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.
Η Ferrero παίρνει σχεδόν το 80% του φοινικελαίου που χρειάζεται από τη Μαλαισία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Το υπόλοιπο προέρχεται από τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα.
Η ιταλική εταιρεία είπε ότι έχει επίγνωση των περιβαλλοντικών κινδύνων που ελλοχεύουν.
Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι όλα τα προϊόντα της παράγονται με φοινικέλαιο που είναι 100% πιστοποιημένο ως βιώσιμο.