Σεισμικές έρευνες στην Κρήτη: Ενδείξεις για παρόμοια κοιτάσματα σε Κύπρο και Αιγαίο

1 Σχόλιο

Μεγάλες γεωλογικές δομές που προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες πλούσιες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Κύπρο έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Sanco Swift», το σεισμογραφικό σκάφος της νορβηγικής PGS, ολοκληρώνει έως τις 20 Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy. Πρόκειται για τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οπως αναφέρουν πηγές στον Οικονομικό Ταχυδρόμο , από τα μέχρι τώρα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει «υπάρχουν ενδείξεις ανθρακικών δομών, ανάλογες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν στην Ανατ. Μεσόγειο (Αίγυπτος και Κύπρος)». Σημειώνεται πως ανοιχτά της Αιγύπτου έχει ανακαλυφθεί το κοίτασμα Ζορ (το μεγαλύτερο της Μεσογείου), ενώ στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης γίνει ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

"Sponsored links"

Αξίζει να τονιστεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil έχει προχωρήσει σε πρόσκτηση διπλάσιων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση.

Το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS συνεχίζει τις εργασίες κατόπιν των σχετικών καθοδηγήσεων της ExxonMobil που είναι και ο operator του επενδυτικού σχήματος. Πηγές θέλουν οι εργασίες αυτές να ολοκληρώνονται σε περίπου 10 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», έκτασης 19.868 τ.χλμ., όσο και στο δεύτερο «Δυτικά της Κρήτης», 20.058 τ. χλμ., εκτελούνται εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων 3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι 6.500 χλμ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του η απόφαση της κοινοπραξίας να αυξήσει το μέγεθος των γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων φανερώνει και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι γεωλογικές δομές για την πιθανότητα εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας είναι πια η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.

Αν αυτά είναι ικανοποιητικά και καθαρά ως προς τον εντοπισμό των πιθανών στόχων, τότε δεν αποκλείεται, όπως λένε οι πληροφορίες, οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις να έρθουν πιο κοντά περί τα τέλη του 2024.

Αν απαιτηθεί και η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τότε η ExxonMobil θα επιστρέψει για αυτές και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις αναμένονται περί το 2025.

Τις έρευνες εποπτεύει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και σύμφωνα με στελέχη της αυτές εκτελούνται κανονικά χωρίς να έχει ανακύψει κανένα πρόβλημα.

Το «Sanco Swift» ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες από τον Νοέμβριο στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy κινητοποιήθηκε λαμβάνοντας την απόφαση να επισπεύσει τις εργασίες μετά την αποσαφήνιση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

"Sponsored links"

Τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις υπάρχουσες θαλάσσιες παραχωρήσεις της χώρας. Αυτές είναι οι δύο της Κρήτης, τα θαλάσσια blocks του Ιονίου Πελάγους και το χερσαίο των Ιωαννίνων.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ANTHONY FOSCOLOS

    ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ….ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ
    ΕΔΩ ΚΑΙ 5000000 ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕΘΑΝΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΔΥΘΕΙ Η ΚΡΗΤΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΠΡΙΝ 3000000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΓΗ

    ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ…ΑΜΥΘΗΤΑ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live