12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: “Η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1939” – Δραματική αύξηση των νεκρών

Ημερομηνία:

Για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939 έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναθεωρώντας τον τραγικό απολογισμό από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί, πάνω 6.000 οι τραυματίες. Δεύτερος ισχυρός σεισμός το μεσημέρι της Δευτέρας

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από τη σεισμική δόνηση που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (6/2) την Τουρκία και τη Συρία, παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους (σ.σ. ξεπερνούν και επίσημα τους 1.000) και προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, την ώρα που οι ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζονται, με τον τελευταίο, μεγέθους 7,7 βαθμών, να σημειώνεται λίγο πριν τις 13:00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία αναθεωρούνται επί τα χείρω, ο απολογισμός στην Τουρκία κάνει λόγο για τουλάχιστον 912 νεκρούς και 5.385 τραυματίες σε δέκα επαρχίες, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για 2.818 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς, ενώ υποστήριξε πως ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται σε 2.470.

Εικόνα από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία
Εικόνα από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία  AP PHOTO/MAHMUT BOZARSAN

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, τουλάχιστον 320 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος της Συρίας και 147 άλλοι σε τομείς ελεγχόμενες από τους αντάρτες. Πάνω από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Καθώς όμως συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να επιχειρούν και στις δύο χώρες, οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα και η Ντιγιάρμπακιρ.

Ο ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία από το 1939

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Τουρκία από το 1939, όταν ένας ισχυρή δόνηση έπληξε την ανατολική πόλη Ερζιντζάν και σκότωσε περίπου 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Okan Tuysuz, καθηγητή γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

“Απόψε στις 04:17, σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του 1939 στο Ερζιντζάν που ζήσαμε τον περασμένο αιώνα” ήταν, λίγη ώρα αργότερα, τα λόγια του Ερντογάν.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η χώρα είναι σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου, επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συγκλίνουν πολλές τεκτονικές πλάκες που βρίσκονται σε ενεργή κίνηση.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιβάλλεται από την Αραβική πλάκα, την Ευρασιατική πλάκα και την Αφρικανική πλάκα.

Η κίνηση αυτών των πλακών, οι οποίες είναι ακόμη και σήμερα ενεργές, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες σεισμοί κάθε μήνα.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

“Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά).

“Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια” είπε η γυναίκα, δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού.

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο.

“Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια” δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ψάχνουν αγνοούμενους μέσω Twitter

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Την ίδια στιγμή, αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

“Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού” δήλωσε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση “για διεθνή βοήθεια”.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ αλλά και η Ελλάδα προσφέρθηκαν, επίσης, να στείλουν βοήθεια.

Ιστορικό σεισμών

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Ο σεισμός της Δευτέρας είναι ως τώρα ο φονικότερος παγκοσμίως από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Αφγανιστάν θρήνησε περίπου 1.000 νεκρούς.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ