20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Το «Μαϊάμι» στα Χανιά είναι μια μπρασερί που μοιάζει με γκαλερί

Ημερομηνία:

«Είναι σαν να μπαίνεις στον κόσμο μου. Ακούγομαι ψώνιο;» λέει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μιλώντας για το Μαϊάμι, έναν χώρο στα Χανιά που λειτουργεί ταυτόχρονα ως προσωπικό της καλλιτεχνικό στούντιο και ως χαλαρό εστιατόριο με «σπιτικό», απλό φαγητό και κρασί. Ο «κόσμος της» είναι φωτεινός και πολύχρωμος. Έχει ζωντάνια, φροντίδα, μπόλικο χιούμορ και τίποτα δήθεν.

Η οινοποιός-καλλιτέχνης, κόρη του Θεόδωρου Μανουσάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον, περνώντας τα καλοκαίρια πίσω στο νησί. Με πτυχίο Ελληνικών Σπουδών και Καλών Τεχνών και μια «καθώς πρέπει» ζωή καριέρας να απλώνεται μπροστά της, αποφάσισε να κάνει μια παύση και να έρθει για ένα-δύο χρόνια στην Ελλάδα. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα βρίσκεται ακόμα στην Κρήτη. Τη γεμάτη αυτή περίοδο αγάπησε την ενασχόληση με το κρασί, μεγαλώνοντας και εξελίσσοντας το οικογενειακό οινοποιείο στον Βατόλακκο, έξω από την πόλη των Χανίων. «Νέο κορίτσι στην Κρήτη, ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να κάνω κάτι τέτοιο», λέει. Γνώρισε επίσης τον σύζυγό της, σομελιέ Afshin Molavi, μαζί με τον οποίο «τρέχουν» πλέον το οινοποιείο Μανουσάκη. Παρέα δημιούργησαν πρόσφατα και το πανέμορφο Μαϊάμι.

«Το κτίριο, που έχει αυτό το απλό art deco στιλ, χτίστηκε τη δεκαετία του ’50. Το χάζευα πάντα, από τα πρώτα χρόνια που ήρθα να μείνω στην Κρήτη» λέει η Αλεξάνδρα, που ανέλαβε τον σχεδιασμό του νέου χώρου. «Στο παρελθόν ήταν εστιατόριο με το όνομα Μαϊάμι. Κρατήσαμε λοιπόν το όνομα του, τις ροζ πόρτες… Γενικά προσπαθήσαμε να σεβαστούμε το κτίριο, να μην κάνουμε υπερβολές, παρά μόνο να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά του».

Πέτρινοι τοίχοι, μωσαϊκά, ξύλινη μπάρα, ένα εντυπωσιακό πράσινο τζάκι και γαλάζιες ρετρό καρέκλες δίνουν χαρακτήρα στη ζεστή σάλα του Μαϊάμι, η οποία έχει γεμίσει με τα κεραμικά και ζωγραφικά έργα της Αλεξάνδρας. Η πιο πρόσφατη συλλογή της περιλαμβάνει χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, κεραμικά πιάτα, μπολ, κανάτες και κούπες που δημιουργεί και ζωγραφίζει η ίδια με τολμηρά, πολύχρωμα μοτίβα. Πολλά είναι εμπνευσμένα από τις πρώτες εμπειρίες που της επιφύλαξε η επιστροφή στην Ελλάδα, όπως το κεραμεικό που γράφει «Υποθηκοφυλάκειο» ή το σπασμένο πήλινο πιθάρι με τη λέξη «Δημόσιο», το οποίο μάλιστα επιλέχθηκε σε διαδικτυακό διαγωνισμό της διάσημης Saatchi gallery.

«Είναι ένας ενεργός χώρος που αλλάζει συνέχεια, καθώς ζωγραφίζω μέσα σ’ αυτόν. Μαζί με τον Afshin τον νιώθουμε σαν προέκταση του σαλονιού μας» συμπληρώνει. Ο σύζυγός της έχει αναλάβει το φαγητό της μπρασερί – πιάτα ζεστά και σπιτικά με επιρροές απ΄όλο τον κόσμο. Αυτά που θα μαγείρευε και στη κουζίνα του σπιτιού του με την Αλεξάνδρα: κοτόπουλο σοτέ σερβιρισμένο με καψαλισμένο μπρόκολο και περσικό ρύζι (προσωπικό του αγαπημένο), γαρίδες με κουρκουμά, σπόρους μουστάρδας και κρεμμύδι (φαγητό απ΄τη Τζαμάικα και σπεσιαλιτέ της Mama Sharma, μητέρας της κολλητής της Αλεξάνδρας), λαβράκι με σπανάκι, μαραθόριζα και καψαλισμένα καρότα, πιτούλες με σκορδοβούτυρο, φρέσκιες και χορταστικές σαλάτες, ινδικό daal από μαύρες βιολογικές φακές.

 

«Το 95% των φρέσκων πρώτων υλών έρχεται από τους δύο κήπους μας, έναν στο Ακρωτήρι και έναν κοντά στο οινοποιείο στον Βατόλακκο. Ο συνεταίρος μας, Στέλιος Καλυβιανάκης, ασχολείται με τη συλλογή και την καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών. Φυτεύουμε πολλά πράγματα – από ντοματίνια, λάχανα και μπρόκολα μέχρι μελιτζάνες, γλιστρίδα και αρωματικά βότανα. Όλα τα πιάτα του εστιατορίου βασίζονται σ΄αυτές τις πρώτες ύλες» αναφέρει η Αλεξάνδρα. Στον κατάλογο βρίσκουμε επίσης κρασί από το οικογενειακό οινοποιείο, καφέ από την Kross Coffee Roasters και δροσερά κοκτέιλ.

gastronomos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...