Στο πλαίσιο υποστήριξης της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με την Black Sea Trade and Investment promotion programme, διοργανώνει δωρεάν διήμερο σεμινάριο με θέμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε: ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. & ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ», σήμερα Πέμπτη 27 & αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 στις 9 το πρωί στην αίθουσα του 4ου ορόφου του ΕΒΕΧ.Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει:
09:30 – 09:45 Έναρξη – Καλωσόρισμα:
· Απόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
· Γιάννης Μαργαρώνης, Πρόεδρος, Επιμελητηρίου Χανίων
· Mr. Barry Kolodkin,, Περιφερειακός Συντονιστής Προγράμματος, UNDP Πρόγραμμα Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (UNDP/BSTIP)
- Βασίλειος Κρέστος, Διευθυντής Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Μανώλης Δανιήλ Διευθυντής Ινστιτούτου Συσκευασίας, Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ)
09:45-11:45 ΑΡΧΕΣ & ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- Νομικό πλαίσιο Τροφίμων στην Ε.Ε., Εθνική Νομοθεσία & Πρότυπα του Κώδικα Alimentarius – Επισκόπηση των υποχρεωτικών απαιτήσεων & των εθελοντικών δράσεων,
Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ
- Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων – Η προσέγγιση HACCP: Έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Απαιτήσεις για τις Μμε. Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα των εφαρμογών.
Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
· Η ασφάλεια των Τροφίμων & ο ρόλος της πιστοποίησης, Γιώργος Νικολάου Mrs.Uxue Azpiroz, TUV Hellas
· Τα νέα διαβατήρια για την είσοδο στις διεθνείς αγορές τροφίμων – Τα πρότυπα της Παγκόσμιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI): Τα αναγνωρισμένα συστήματα, Γιώργος Νικολάου Mrs.Uxue Azpiroz, TUV Hellas
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
· Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων (BIO) και συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργία και στην υδατοκαλλιέργεια (Globalgap). Γιώργος Νικολάου Mrs.Uxue Azpiroz, TUV Hellas
· Ανάλυση & Πιστοποίηση της ποιότητας των τροφίμων: Πρακτικές εφαρμογές, Μαρία Παπιδάκη , TrofoAnalysis
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
11:45-12:00 Coffee Break
12:00-13:00 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
- Είδη συσκευασίας
- Απαιτήσεις του κανονισμού 1935/2004
· Αλουμίνιο, πλαστικό
· Ειδικοί κανόνες για άλλα υλικά
· Νέοι κανόνες (μόλυνση από χημικές ουσίες κλπ.)
· Επιπλέον κανόνες συσκευασίας – Προϊόντα ζωικής προέλευσης
- “Έξυπνη συσκευασία” – νέοι τύποι υλικών συσκευασίας
Μανωλης Δανιήλ (ΟΠΕ), Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ – AGROCERT, HEPO, TUV Hellas και άλλοι εμπειρογνώμονες.
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
· Πρότυπα & κανονισμοί σήμανσης τροφίμων
· Ανέντιμη σήμανση & παραπλανητική περιγραφή
· Διαχείριση των αλλεργιογόνων & συμβουλευτική σήμανση
- Νομικό πλαίσιο διατροφικής σήμανσης & υγείας
- Νομοθεσία σήμανσης για ειδικά προϊόντα διατροφής
- Το νέο λογότυπο της Ε.Ε. για τη βιολογική παραγωγή
- Σήμανση “Traffic light”
Μανώλης Δανιήλ (ΟΠΕ), Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ και άλλοι εμπειρογνώμονες.
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
13:00-14:00 Lunch Break
14:00- 15:00 Ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ GLOBALGAP, ISO 22000, IFS, BRC, ISO 22005 (ιχνηλασιμότητα), AGRO 2.1,2.2)
Ασφάλεια Τροφίμων:
- Νίκος Καραβιτάκης, Πρόεδρος Οινοποιών Δυτ. Κρήτης (Karavitakis winery)
(Παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού)
- Αντώνης Σκυλουράκης – Διευθυντής ποιότητας
- Ελευθέριος Ρενιέρης (Ε. Ρενιέρης & Σια ΕΕΕ) (Παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου).
- Νίκος Ζωάκης – Διευθυντής ποιότητας «Ενωσης Πεζών» (Παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού – ελαιολάδου).
- Κυριάκος Αντωνάκης – (Συνεργατική Α.Ε.) – Διευθυντής ποιότητας (παραγωγή, συγκομιδή, συσκευασία πορτοκαλιών, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ).
- Γεώργιος Δημητριάδης, BIOLEA (Παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
15:00-15:15 Coffee Break
15:15-16:15 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ & ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
• Περιγραφή:
• Εξαγωγή εκτός ΕΕ – Ρωσίας, απαιτήσεις της αγοράς
• Διαχείριση και ασφάλεια των τροφίμων: Λίστα ελέγχου για τους εξαγωγείς στη ρωσική αγορά
• Ελεγχοι για την υγιεινή των τροφίμων και τις διαδικασίες
• Η συμμόρφωση με το HACCP / άλλα συστήματα
• Τα δείγματα τροφίμων δοκιμές – συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων
• Συσκευασία και Σήμανση
• Τελωνεία
• Άλλα σημεία
κ. Δημήτριος Σωτηρόπουλος, A-CERT
· Δημήτριος Βενιανάκης, Ειδικός Σύμβουλος Αντιπεριφέρειας Χανίων
Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
16:30-18:00 ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
• Πώς να βρείτε εταίρους στη Ρωσία; Τρόποι ανάπτυξης ενδιαφέροντος για τα προϊόντα σας για και τις αμοιβαίες συνεργασίες
• «Πως θα γνωρίσετε το συνεργάτη σας ».
• Ασφαλίστε τις συνεργασίες σας – πάρτε εγγυήσεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας
• Κρατήστε την πνευματική ιδιοκτησία σας ασφαλή: POD, εμπορικό σήμα, εμπορική ονομασία, πνευματικά δικαιώματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, Διεθνείς κανονισμοί.
• Περαιτέρω βήματα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία: εταιρικό, φορολογικά, εργασιακά, διοικητικά θέματα.
κ. Viacheslav Sergeyev, Διευθύνων Σύμβουλος, του 1ου Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (Ρωσία)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
18:00-18:30 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Ερωτήσεις & Απαντήσεις
18:30 Τέλος εργασιών 1ης Ημέρας
ΗΜΕΡΑ 2 28-06-2013
9:30-11.30 Επίσκεψη σε πιστοποιημένο εργαστήριο – Trofo Analysis (μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων Διεύθυνση: Αναπαύσεως 62, 73100, Χανιά)
09:00-12:00B2B συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων και BDA (κατόπιν ραντεβού)
Πληροφορίες Επιμελητήριο Χανίων κ. Παπαβασιλείου/ 2821052329