Ακόμα και αν “ανοίξει” σύντομα η εστίαση, πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες σε ολόκληρη την Κρήτη που δε θα ανοίξουν καθόλου, ενώ φαίνεται πως ήδη πολλοί επιχειρηματίες έχουν καταστραφεί. Τη ζοφερή αυτή κατάσταση περιγράφουν στη «Νέα Κρήτη» συνδικαλιστές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης. Στο μεταξύ, τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους έριξαν συμβολικά χθες μέσα σε ένα κουτί, για να τα παραδώσουν στο Μαξίμου, οι εστιάτορες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Ιεράπετρα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των επιχειρήσεων εστίασης και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι σε απόγνωση, και σε όλο το διάστημα πριν και από το τελευταίο lockdown οι δείκτες των ερευνών που έκανε ο ΣΕΒΕ έδειχναν ότι τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις θα κλείσουν. Στη συμβολική κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης συμμετείχε ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.
Η Κρήτη διεκδικεί με διαφορετικό τρόπο
Ωστόσο, η πρόεδρος του κλάδου της εστίασης στον νομό Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, μιλώντας στη “Ν. Κρήτη” χθες, ξεκαθάρισε ότι η Κρήτη (με εξαίρεση βέβαια την Ιεράπετρα που ακολούθησε τον τρόπο διαμαρτυρίας του Συντάγματος) δε συμφωνεί με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, αφού τη θεωρεί ως μία καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδήλωση, που έχει ξαναγίνει και δεν έφερε αποτέλεσμα όταν είχαν παραδοθεί τα καθίσματα.
«Εμείς προτιμήσαμε καλύτερα να πιέσουμε με άλλον τρόπο, καταθέτοντας υπομνήματα στα υπουργεία και ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε ότι αυτό ήταν κάτι επικοινωνιακό. Το είχαμε κάνει και με τις καρέκλες. Και δε βοηθάνε αυτά επί της ουσίας, πέρα από το να δείξουμε την αντίδραση. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να δούμε αντιδράσεις ως προς τα μέτρα που διεκδικούμε. Ήδη, έχουμε κάποιες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Και περιμένουμε να δούμε εξελίξεις με την επιδότηση που λένε ότι θα δοθεί στην εστίαση, όπως και κάποια προγράμματα που λένε ότι θα τεθούν σε ισχύ για την εστίαση», σύμφωνα με όσα λέει στη “Νέα Κρήτη” η Μαρία Αντωνακάκη.
Όσο για το ερώτημα αν θα μπορέσουν κάποιες επιχειρήσεις να ξανανοίξουν και πόσες, η πρόεδρος του συνδικαλιστικού τους οργάνου ήταν κατηγορηματική και προβληματισμένη. «Πάρα πολλοί δε θα ανοίξουν. Ήδη είναι πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν καταθέσει τις άδειές τους και δε θα συνεχίσουν το “επιχειρείν”. Από τους τρεις επιχειρηματίες, ένας δεν ανοίγει. Και το βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες έντονα από τους συναδέλφους, κυρίως αυτούς που έχουν νυχτερινά μαγαζιά… Και όταν έρθει η ώρα να ξανανοίξουμε, δε θα είναι ούτε ένα με δύο στο Ηράκλειο. Κι επίσης τα μέτρα και οι κανόνες που πάνε να μας επιβάλουν, σε περίπτωση που θα ξαναξεκινήσουμε, δε μας βρίσκουν σύμφωνους. Διότι οι πληρότητές μας θα είναι χαμηλές. Οι τζίροι θα πέσουν χαμηλά. Οι αναστολές των συμβάσεων κάποια στιγμή θα σταματήσουν, οπότε θα είμαστε αναγκασμένοι να διώξουμε το προσωπικό μας από το καλοκαίρι και μετά. Οπότε όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια αλυσίδα»…
Τι άλλο θα μπορούσε όμως να γίνει; «Δε θα έπρεπε να είναι οριζόντιο το μέτρο, γιατί κάποιες περιοχές οι οποίες είχανε χαμηλά κρούσματα και χαμηλή επικινδυνότητα θα έπρεπε να ανοίγουν σιγά-σιγά, πάντα με περιορισμούς και μέτρα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να καθιστούν την επιχείρηση ως μη βιώσιμη»…
Ξεχάστε την εστίαση. Τέλος του Μάρτη και βλέπουμε…
Ως μια «τελειωμένη» κατάσταση χαρακτηρίζει από την πλευρά του την εστίαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης, Μπάμπης Λεκάκης. «Απ’ ό,τι δείχνουν τα δεδομένα, συζητάμε για τέλος του Μάρτη. Δηλαδή συζητάμε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως καλούνται να καλύψουν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους τις οικονομικές, παρότι είναι κλειστές. Είτε είναι ασφαλιστικές εισφορές, είτε φορολογικές υποχρεώσεις, είτε είναι υποχρεώσεις προς τις ΔΕΚΟ, πρέπει να τις καλύψουν στο ακέραιο. Διαφορετικά, θα συσσωρεύσουν χρέη ή θα βρεθούμε στη δυσάρεστη έκπληξη να έχουμε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο επόμενο διάστημα σε επιχειρήσεις, όταν θα χρειαστεί να ανοίξουν»…
Όσο για το αν υπάρχουν ήδη επιχειρηματίες που έχουν καταστραφεί στον κλάδο της εστίασης, ο Μπάμπης Λεκάκης ήταν ξεκάθαρος: «Βεβαίως και υπάρχουν. Μην ξεχνάμε ότι, παρότι δόθηκε το μέτρο για τη μείωση των ενοικίων ή τη μη πληρωμή των ενοικίων τους τελευταίους δύο μήνες, το τελευταίο διάστημα όλες αυτές οι επιχειρήσεις κατέβαλαν κανονικά τα μισθώματα. Και λόγω της φύσης του επαγγέλματος μιλάμε για πάρα πολλά τετραγωνικά… Που σημαίνει πάρα πολύ μεγάλα ενοίκια. Υπάρχουν επιχειρήσεις που πληρώνουν 5.000 και 10.000 και 15.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα. Αυτά τα χρήματα πώς θα βγουν σε μια κλειστή επιχείρηση; Άρα, επί της ουσίας έχουμε μια μεγάλη συσσώρευση χρεών. Και γι’ αυτό, απ’ ό,τι λένε τα στοιχεία και τα δεδομένα, ακόμα και όταν αρθεί το lockdown, πάρα πολλές επιχειρήσεις δυστυχώς δε θα ανοίξουν»…
neakriti.gr