15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Με ισραηλινή σφραγίδα η νέα ΕΛΒΟ – Για νέα σελίδα κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών

Ημερομηνία:

«Υπεγράφη, σήμερα, μετά από πολυετείς ατελέσφορες διαδικασίες, η σύμβαση μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στους νέους μετόχους. Ολοκληρώνεται έτσι, με επιτυχία, μία μακρά και δύσκολη διαδικασία.» Αυτό αναφέρει σε δήλωσή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης της ΕΛΒΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ, μια εταιρεία με μεγάλη ιστορίαστον τομέα της κατασκευής οχημάτων, είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2014. Πλέον η Κοινοπραξία, στην οποία περνά έχει βασικό μετόχο τους Ισραηλινούς των PLASAN – SK Group ενώ συμμετέχει και ο Έλληνας επιχειρηματίας Αριστείδης – Ανάργυρος Γλύνης. Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει option να συμμετάσχει με ποσοστό έως 21%.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, «στο διάστημα που ακολούθησε, διενεργήθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ένας τον Απρίλιο του 2017 και ένας τον Αύγουστο του 2017. Ενώ, τον Φεβρουάριο του 2019 διενεργήθηκε ακόμα ένας διαγωνισμός, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, που όμως ούτε αυτός τελεσφόρησε.

Τον Μάρτιο του 2020, ο ειδικός εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής του διαγωνισμού εκποίησης βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Ως όρος του διαγωνισμού, λόγω και του τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας, επιφυλάχθηκε στο Δημόσιο το δικαίωμα να μετέχει στη νέα εταιρεία κατά ποσοστό 21%.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, αφήσαμε πίσω μας έξι χρόνια παλινωδιών και άκαρπων διαδικασιών και η ΕΛΒΟ σήμερα γυρίζει σελίδα. Τα καταφέραμε!

Πλέον, η εταιρεία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Υπενθυμίζεται νέα ΕΛΒΟ ποντάρει την επόμενη ημέρα της με ένα πρόγραμμα προμηθειών λεωφορείων για τις αστικεσ συγκοινωνίες της χώρας αλλά και δυο εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατου. Επίσης σκοπεύει με πάτημα την Ελλάδα και ευρωπαϊκό διαβατηρίου βέβαια, έργα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Εκτιμάται ότι από τα έργα στην Ελλάδα είναι δυνατόν να κλειδώσει τζίρο 4,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.

Σημειώνεται ότι στις δεσμεύσεις του νέου σχήματος είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Σίνδο, με επενδύσεις 28 εκατ. ευρώ.

Επίσης εκτιμάται ότι στο πέμπτο έτος λειτουργίας η εταιρεία θα απασχολεί σχεδόν 600 άτομα ενώ οι πωλήσεις θα αρχίσουν να έρχονται από το δεύτερο έτος υλοποίησης του business plan και τα κέρδη από το τρίτο.

Το δεύτερο έτος εκτιμαται ότι ο κύκλος εργασιών της θα αγγίξει τα 17,111 εκατ. ευρώ για να φθάσει στα 192,079 εκατ. ευρώ το πέμπτο έτος και από ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος υλοποίησης του business plan εκτιμάται ότι το πέμπτο έτος θα εμφανίσει κέρδη προ φόρων 40,226 εκατ. ευρώ.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ