Τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είδε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Στην αντζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η ανθρωπιστική κρίση, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάπτυξη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σούλτς έθεσε το ζήτημα ανάγκης συμβιβασμών με την ΕΕ
Στις 14:30 πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουτλς, ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ με τον οποίο συναντάται ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Μια συνάντηση που γίνεται σε μια προσπάθεια η Ελλάδα να παρουσιάσει τις θέσεις της για το πώς θα βγει από το αδιέξοδο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτύχει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη.
Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το έδαφος, προϊδεάζοντας τους Γερμανούς για τη σταδιακή εφαρμογή του πρώτου πυλώνα από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Το δεύτερο σημείο είναι η πρόθεση να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όχι μόνο είναι λογικό και κομβικό αλλά και ότι έχει ωριμάσει ανά τον κόσμο η δημόσια συζήτηση για κάτι τέτοιο.
Το τρίτο, κυβερνητικές πηγές το ορίζουν σε «αμοιβαία επωφελή πολιτική με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη».
Στην συνέχεια ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τους αρμόδιους για οικονομικά ζητήματα υπουργούς
Θα δε επίσης τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού
Την Παρασκευή θα μεταφέρει τα όσα αποκόμισε στην γερμανίδα καγκελάριο.
Να σημειώσουμε ότι η στάση της κυβέρνησης στις συναντήσεις που έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τους Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα, συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του Αλέξη Τσίπρα με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι «θα του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματά του αλλά δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των Τραπεζών. Όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση» είπε.
Σε ερώτηση για τις επενδύσεις που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν θα προχωρήσουν, απάντησε: «Όσοι επενδυτές είχαν επενδύσει σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είναι λογικό να αλλάζουν τα σχέδιά τους» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της μιζέριας, αλλά μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις.
Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι η Ελλάδα από την Κυριακή είναι μια χώρα με τη δική της γνώμη και άποψη, όπως έχουν και οι άλλες χώρες και γι” αυτό μιλάμε για διαβούλευση. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.
Τέλος ανάφερε ότι οι δυο υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, είναι στη διάθεση των επενδυτών για να μην παραπλανηθούν από παραπληροφόρηση ή από κάποιους που πληροφορούν με ιδιοτελή κίνητρα.