13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σε συμπληγάδες η Ευρώπη: Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν πετρέλαιο – αέριο, η Ρωσία «σφραγίζει» τις ροές

Ημερομηνία:

Μπροστά σε έναν απίστευτα δύσκολο χειμώνα η Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μέσω των Financial Times, ο μεγαλύτεροι παραγωγοί των ΗΠΑ στα σχιστολιθικά κοιτάσματα προαναγγέλλουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους για να σώσουν την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη με αυξημένες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι μια βουτιά στις ρωσικές εξαγωγές θα οδηγήσει τις τιμές του αργού να εκτοξευθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Παρόλο που οι αγορές πετρελαίου έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάπαυλα θα μπορούσε να λήξει όταν το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές πωλήσεις τεθεί σε πλήρη ισχύ αργότερα φέτος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου».

Ωστόσο, στελέχη των βιομηχανιών σχιστόλιθου των ΗΠΑ, αναφερόμενοι στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, λένε ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν τις χειμερινές ελλείψεις.

«Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν πολλά περισσότερα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε ο Wil VanLoh, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτικών μετοχών Quantum Energy Partners, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές σχιστόλιθου. «Δεν έρχεται πρόγραμμα διάσωσης», πρόσθεσε ο VanLoh. «Όχι από την πλευρά του πετρελαίου, όχι από την πλευρά του φυσικού αερίου».

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο, δήλωσαν στελέχη, προειδοποιώντας ότι η αύξηση της παραγωγής αργού θα υπολείπεται των κυβερνητικών προβλέψεων για περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας μεγάλης αύξησης της παραγωγής από τη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ο Scott Sheffield, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, είπε: «Όχι, δεν το βλέπω να έρχεται».

«Δεν προσθέτουμε εξέδρες [γεώτρησης] και δεν βλέπω κανέναν άλλο να προσθέτει εξέδρες», δήλωσε ο Σέφιλντ, ο οποίος διευθύνει έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι τιμές του αργού μπορεί να ανέβουν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτό το χειμώνα, καθώς οι προμήθειες στενεύουν, πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 20% όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ. Οι τιμές του Brent αυξήθηκαν 1% στα 94 δολάρια το βαρέλι μετά την έκθεση.

Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου την τελευταία δεκαετία έκανε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, με την παραγωγή πριν από την πανδημία του κορονοϊού να αγγίζει τα 13 εκατομμύρια b/d, ή περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Η αύξηση της παραγωγής κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των ετών της άνθησης αντιμετώπισε από μόνη της τη συνολική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, βοηθώντας να συγκρατηθούν οι τιμές του αργού.

Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα είχε ανακάμψει σε μόλις 12,1 εκατομμύρια b/d μετά από μια μεγάλη πτώση, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Νέες ανησυχίες για την υποτονική αύξηση της προσφοράς του σχιστόλιθου έρχονται καθώς οι έμποροι ανησυχούν επίσης για την ικανότητα του ομίλου παραγωγών του ΟΠΕΚ να αυξήσει την προσφορά. Την περασμένη εβδομάδα, το καρτέλ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την έναρξη της μείωσης της παραγωγής του.

Ενώ οι υπερμεγέθους Chevron και ExxonMobil, καθώς και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, εντείνουν τις γεωτρήσεις, ο συνολικός αριθμός των λειτουργούντων γεωτρήσεων έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες και η παραγωγικότητα ανά πηγάδι έχει πέσει.

"google ad"

Χαμηλή παραγωγή πετρελαίου – Υψηλό κέρδος

Ο Ben Dell, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ιδιωτικών μετοχών Kimmeridge Energy, είπε ότι οι επενδυτές της βιομηχανίας σχιστόλιθου στη Wall Street δεν θα έδιναν «ευλογούσαν» μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής, προτιμώντας ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγής και υψηλού κέρδους.

«Οι επενδυτές γενικά δεν θέλουν οι εταιρείες σχιστόλιθου να ακολουθήσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης», είπε. «Η διαθεσιμότητα κεφαλαίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Οι μέτριες αυξήσεις της προσφοράς από τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες «δεν θα μετακινούσαν τα πράγματα σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Matt Gallagher, επικεφαλής της ιδιωτικής γεωτρύπανης Greenlake Energy Ventures. «Μπορεί να είναι επικίνδυνο αν σκεφτούμε ότι αυτή η φθηνή ενέργεια μπορεί να αναπτυχθεί – ειδικά από την πλευρά του πετρελαίου – για πάντα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγωνίστηκε επί μήνες για να μειώσει τις τιμές του αργού και της βενζίνης, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ νωρίτερα φέτος και ανησύχησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους παραγωγούς σχιστόλιθου να αυξήσουν την προσφορά, με την υπουργό ενέργειας Jennifer Granholm να περιγράφει τη χώρα ως «πολεμική βάση».

Η Yellen είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους της G7 για να χαράξουν πιθανές εξαιρέσεις από το ρωσικό εμπάργκο για να αποφευχθεί ένα σοκ εφοδιασμού.

Μειώνει το αέριο προς Ευρώπη η Ρωσία

πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κρίση

Νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη (15/9) ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.

Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά εφέτος εν μέσω του αδιεξόδου και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.

Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να σταματήσει την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και να τιμωρήσει την Μόσχα για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.

Ένα ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Δεν υπάρχει μια χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ