20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιχείρηση “Σώστε τον πρωθυπουργό”

Ημερομηνία:

Από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε για τη νόμιμη επισύνδεση και έκτοτε όλοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί είχαν ως πρώτιστο στόχο την προστασία του ίδιου του πρωθυπουργού από την πολιτική καταιγίδα των υποκλοπών.

Στην ίδια γραμμή περί άγνοιας του πρωθυπουργού κινείται το Μαξίμου και από χθες όσον αφορά στο νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με αποδεικτικά στοιχεία για παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο κ. Χατζηδάκης ήταν “ο στόχος 5046c” της ΕΥΠ, με το κυριακάτικο φύλλο να παραθέτει αποσπάσματα από την έκθεση παρακολούθησής του. Μάλιστα, μεταξύ των στοιχείων αποκαλύπτεται και η επικοινωνία του με καναλάρχη.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδο του Documento, παρατίθεται και απόσπασμα από την έκθεση παρακολούθησης του υπουργού:

“Ο στόχος στη συνομιλία του με τον καναλάρχη στις 27/11/2020 εμφανίζεται ιδιαίτερα βοηθητικός σε θέμα το οποίο αναφέρεται ότι έχουν επικοινωνήσει διά ζώσης για φωτοβολαϊκά. Ο καναλάρχης ζητάει από τον στόχο να τον συστήσει στην ΕΥΔΑΠ και στις ανανεώσιμες της ΔΕΗ. Ο στόχος φαίνεται να μη θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τηλεφωνικώς και αναφέρει στον καναλάρχη ότι θα το κάνει άμεσα”.

Η κυβέρνηση δεν μπορούσε επομένως να αντιμετωπίσει και αυτό το δημοσίευμα όπως και τις προηγούμενες λίστες υποκλοπών με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ονοματολογία χωρίς κανένα στοιχείο, επομένως άλλαξε ελαφρώς τακτική, με βασικό στόχο πάντα όμως να μείνει ο κ. Μητσοτάκης έξω από το κάδρο.

Το Μαξίμου απάντησε ειδικότερα διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, δηλώνοντας ότι “μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αλήθειας” του δημοσιεύματος και μάλιστα κάνοντας λόγο για “ρυπαρά δίκτυα” που θέλουν να γυρίσουν την Ελάδα στην “εποχή των κασετών.” Δεν έσπευσε πάντως να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παρακολούθησης, αλλά κυρίως επέμεινε ότι δεν ήταν εν γνώσει ή κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού μία παρακολούθηση.

Το πρόβλημα σε αυτό τον ισχυρισμό είναι ότι συνεπάγεται πως υπάρχουν κυκλώματα στην ΕΥΠ, που είχαν αυτονομηθεί και λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι για αυτό αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο.

Ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης δε με δήλωση του στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι τον παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας την άριστη συνεργασία και την μακρά πολιτική φιλία του, ενώ άφησε και αιχμές για “ακατάσχετη ονοματολογία, πολιτική εμπάθεια και απροκάλυπτες σκοπιμότητες”.

Βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι πως δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τους ίδιους του τους υπουργούς και στενούς συνεργάτες. Αυτό υποστήριξε ουσιαστικά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και την καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών.

“Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο;”, είχε πει χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και είχε προσθέσει: “Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Αυτά θα μάθαινα; Σκεφτείτε το λίγο”.

Καθώς πάντως το δημοσίευμα της Documento αναφέρεται σε παρακολούθηση του κ.Χατζηδάκη την περίοδο που ήταν υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ εν τω μεταξύ έθεσε το ερώτημα: “Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας;”

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...