16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σοκ από την εκρηκτική αύξηση κατά 39% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ημερομηνία:

Άλμα 39%, στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνει σήμερα Δευτέρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του μείγματος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6 % της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή.

Το κενό καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες λόγω κόστους καυσίμου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στο 44,3 % της ζήτησης έναντι 16,4 % χθες. Σε χαμηλά επίπεδα (3,3 %) διαμορφώνεται η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων. Αρνητικά επηρεάζει και η ανησυχία που προκαλεί στην αγορά η απαίτηση από ρωσικής πλευράς για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές και στη γειτονική Ιταλία με 348,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την οποία είναι συνδεδεμένη η ελληνική αγορά και στην Ελβετία τα 349,39 ευρώ.

Στη Γαλλία που αντιμετωπίζει στενότητα εφοδιασμού εξαιτίας αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας και μειωμένης παραγωγής από τα πυρηνικά η τιμή του ρεύματος φθάνει στα 551,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης από την αγορά αύριο Τρίτη η ανακοίνωση των κερδών της ΔΕΗ, σε σχέση και με τη διερεύνηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας των καταγγελιών για κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ