15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σολτς: Κίνδυνος για “πόλεμο προσφοράς όπλων” – “Πρέπει να μιλάμε με τον Πούτιν”

Ημερομηνία:

Το καμπανάκι του κινδύνου για έναν ενδεχόμενο “πόλεμο προσφοράς όπλων” χτυπά σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο Όλαφ Σολτς, διαμηνύοντας πως η Γερμανία δε θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Η παραπάνω τοποθέτηση του Γερμανού καγκελάριου έρχεται να απαντήσει στο αίτημα του Κιέβου από τα συμμαχικά κράτη να δημιουργήσουν έναν “συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών” για να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα συζητήσουν την Πέμπτη με το Κίεβο “πολύ προσεκτικά” την ιδέα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών.

“Το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία”

Σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι εστίασε στην παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2. “Το γεγονός ότι μόλις τώρα πήραμε μια απόφαση [για την αποστολή αρμάτων] και η επόμενη συζήτηση πυροδοτείται στη Γερμανία, αυτό απλά φαίνεται επιπόλαιο“, είπε σύμφωνα με το BBC.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Σολτς επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. “Δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κλιμάκωση”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι μιλά τακτικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πιο πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο να έχει γίνει τον Δεκέμβριο του 2022.

“Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον”, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν πάντα ξεκάθαρος ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απολύτως απαράδεκτη και μόνο η αποχώρηση των στρατευμάτων της θα έλυνε την κατάσταση.

Την Τετάρτη η Γερμανία δεσμεύτηκε να προμηθεύσει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, μετά από εβδομάδες πιέσεων από τους συμμάχους.

Μετά τη δέσμευση της Γερμανίας να στείλει τα άρματα μάχης, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία τα άρματα μάχης M1 Abrams.

Η Ουκρανία ζητά μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους από τους συμμάχους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Melnyk, ζήτησε τη δημιουργία ενός “συνασπισμού μαχητικών αεροσκαφών” που θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά F-16 και F-35Eurofighter, Tornados, γαλλικά Rafales και σουηδικά Gripen.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαίλο Ποντολιακ δήλωσε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Freedom Television Network ότι χρειάζονται επίσης πύραυλοι “για να μειωθεί δραστικά το βασικό όπλο του ρωσικού στρατού”.

Και ο Ζελένσκι επανέλαβε το ίδιο σε καθημερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, όπου είπε ότι η χώρα χρειάζεται τον αμερικανικής κατασκευής πύραυλο ATACMS, ο οποίος έχει βεληνεκές 185 μίλια (297 χιλιόμετρα).

"google ad"

Όπως είπε, οι πύραυλοι θα βοηθήσουν την Ουκρανία να προβλέψει τις ρωσικές επιθέσεις σε αστικές περιοχές και να σώσει αμάχους.

Η Ουάσινγκτον έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει το εν λόγω όπλο.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...