18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σουηδία: Πώς η δεξιά έγινε το «πλυντήριο» της ακροδεξιάς που έλαβε 20,5% – Τα «ακραία» μέτρα για τη μετανάστευση

Ημερομηνία:

Η Σουηδία αποκτά δεξιά κυβέρνηση, με ακροδεξιά εποπτεία. Τα τρία κόμματα της δεξιάς – οι Φιλελεύθεροι, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Μετριοπαθείς – συμφώνησαν να κάνουν κυβέρνηση, πιθανότατα με πρωθυπουργό τον ηγέτη του Κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, στην οποία δεν θα συμμετέχουν οι Σουηδοί Δημοκράτες του Τζίμι Άκεσον.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα εξαρτάται από την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο στην ουσία θα ασκεί επιρροή στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να υφίσταται καμία κυβερνητική φθορά. Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ζωή της Σουηδίας που η ακροδεξιά αποκτά τόσο καθοριστικό ρόλο.

Ο Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν θα συμμετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία, αλλά συμφώνησαν να την στηρίξουν υπό τον όρο ότι θα χαράσσουν πολιτική.

Έτσι, ο Κρίστερσον, που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, παραδέχτηκε πως θα κυβερνά με κηδεμόνα το αντιμεταναστευτικό, ρατσιστικό, νεοναζιστικό κόμμα του Άκεσον!

Πώς από το περιθώριο, οι νεοναζιστές έφτασαν να ελέγχουν την κυβέρνηση

Η ακροδεξιά στροφή της σουηδικής πολιτικής σκηνής είναι άνευ προηγουμένου για μία χώρα που φημιζόταν για το φιλελεύθερο μοντέλο της και ήταν αδιανόητο πριν από μία δεκαετία οποιοδήποτε κόμμα της κεντρικής σκηνής να διαβουλεύεται με τους ακροδεξιούς.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε από νεοναζί και άλλους ακροδεξιούς και βρισκόταν στο περιθώριο μέχρι το 2005 όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Άκεσον. Ακολουθώντας τακτικές άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, κατάφερε να συγκαλύψει την πραγματική πολιτική ταυτότητά του και να φέρει το κόμμα στο ίδιο τραπέζι με τα άλλα κόμματα της δεξιάς.

Την κυριαρχία των ακροδεξιών στην σουηδική πολιτική σκηνή διευκόλυνε η επιθυμία των άλλων δεξιών κομμάτων να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και η αδυναμία των κομμάτων της κεντροαριστεράς να συγκροτήσουν ένα μέτωπο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Έτσι η δεξιά έπαιξε τον ρόλο του «πλυντηρίου» για τους ακροδεξιούς και τους έβαλε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, ως καθοριστικούς παράγοντες, επιτρέποντάς τους μάλιστα να μην υφίστανται καμία φθορά από το κυβερνητικό έργο. Δεν θα ήταν υπερβολή να προβλέψουμε ότι στις επόμενες εκλογές η ακροδεξιά νεοναζιστική παράταξη του Άκεσον θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Πώς αλλάζει η σουηδική κοινωνία

Ο Άκεσον εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες θα συμβάλλουν στην συνολική αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, αλλά και στην στροφή στο δόγμα «νόμος και τάξη».

«Για μας είναι απολύτως καθοριστικό για την αλλαγή εξουσίας να έχουμε μία παραδειγματική αλλαγή ως προς την πολιτική μετανάστευσης και ενσωμάτωσης (μεταναστώ)», δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης.

Είναι πλέον διακηρυγμένος στόχος της νέας δεξιάς κυβέρνησης να γίνει αυστηρότερο το πλαίσιο για τους μετανάστες και να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας για τη αντιμετώπιση της βίας στους δρόμους.

Πολλά μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ακούγονται αδιανόητα για μια χώρα με την κουλτούρα που είχε η Σουηδία:  θα απαγορευθεί η επαιτεία,  θα καταστεί δυνατό να στέλνονται κρατούμενοι στο εξωτερικό για να εκτίσουν τις ποινές τους, θα δημιουργηθούν ζώνες όπου η αστυνομία θα σταματάει τους πολίτες για ελέγχους, θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δημόσιους χώρους και θα αυστηροποιηθεί ο ποινικός κώδικας.

"google ad"

Οι Σουηδοί Δημοκράτες συγκέντρωσαν το 20,5% των ψήφων στις  εκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα και ήρθαν δεύτεροι μετά τους Σοσιαλδημοκράτες της Μαγκνταλένα Άντερσον, οι οποίοι κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της Σουηδίας από τη δεκαετία του 1930.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...