14.8 C
Chania
Κυριακή, 22 Μαρτίου, 2026

Σούδα: Παγκρήτια κινητοποίηση το Σάββατο ενάντια στη στρατιωτική εμπλοκή και τον ρόλο της Βάσης στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής

Ημερομηνία:

Η γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και η ολοένα βαθύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή πυροδοτούν νέο κύκλο κινητοποιήσεων στην Κρήτη. Με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων και την παρουσία ισχυρών αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στο νησί, η συλλογικότητα «Αντίσταση και Πάλη», με τη συμμετοχή του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Ηρακλείου για την Παλαιστίνη, απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026, στις 13:00, στην πλατεία της Σούδας. Η κινητοποίηση εστιάζει στον στρατηγικό ρόλο της Βάσης της Σούδας και στις συνέπειες της ελληνικής συμμετοχής στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς.

Η πρόσφατη έλευση του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στη Σούδα —η δεύτερη κατά σειρά— αποτελεί για τους διοργανωτές της κινητοποίησης το πλέον ορατό σημείο μιας «πολεμικής διάταξης» που λαμβάνει χώρα στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συλλογικότητας, η βάση αποκτά αναβαθμισμένο και κρίσιμο ρόλο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αμερικανικές εγκαταστάσεις σε αραβικές χώρες δέχονται πλήγματα.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου, το οποίο περιγράφεται ως «λαβωμένο» από τις διαρκείς επιχειρήσεις, συνδέεται άμεσα με την υψηλού ρίσκου επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι η χρήση της Κρήτης ως ορμητηρίου μετατρέπει το νησί, αλλά και τη χώρα συνολικά, σε εν δυνάμει πολεμικό στόχο, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλισμού και όχι την ασφάλεια του εγχώριου πληθυσμού.

Το εύρος της ελληνικής εμπλοκής: Από τα Patriot έως τις Φρεγάτες

Η κριτική των συλλογικοτήτων επεκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης, αγγίζοντας το σύνολο της ελληνικής αμυντικής πολιτικής. Η αποστολή ελληνικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ενεργειακών υποδομών, όπως της Aramco, καθώς και η παρουσία ελληνικών φρεγατών στην περιοχή του Κόλπου, θεωρούνται πράξεις ενεργούς συμμετοχής στον πόλεμο.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική για τη «θερμή εμπλοκή» της χώρας, ενώ επισημαίνεται ότι η στάση αυτή δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που δεσμεύει την Ελλάδα σε μελλοντικές κλιμακώσεις. Η κριτική στρέφεται επίσης κατά του συνόλου του πολιτικού προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι η διαχρονική εξάρτηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της «ντόπιας πλουτοκρατίας», των εφοπλιστών και των ενεργειακών ομίλων που προσδοκούν κέρδη από τη λεία του πολέμου.

Η οικονομική και κοινωνική διάσταση του πολέμου

Μια από τις κεντρικές παραμέτρους της κινητοποίησης είναι η σύνδεση της πολεμικής σύρραξης με την καθημερινότητα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Οι διοργανωτές προειδοποιούν για τις άμεσες επιπτώσεις που επιφέρει η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, με κυριότερη την αναμενόμενη εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, ο πόλεμος διεξάγεται πρωτίστως για την υφαρπαγή των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ειδική αναφορά στην παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης στις αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon Mobil, μια κίνηση που συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στρατηγική των ΗΠΑ για τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. «Όλα κυνικά συνδέονται», αναφέρει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνική βάση καλείται να χρηματοδοτήσει την παράταση του πολέμου εις βάρος των υλικών αναγκών της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η βάση της Σούδας, τα Πάτριοτ και οι φρεγάτες

μπλέκουν τη χώρα στον πόλεμο των ΗΠΑ    Ν’ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ

Ο δεύτερος ελλιμενισμός του λαβωμένου πλέον αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ G. Ford στη βάση της Σούδας, αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του τόπου μας βρίσκεται σε διάταξη μάχης. Όσο μάλιστα οι βάσεις των ΗΠΑ στις Αραβικές χώρες πυρπολούνται  αποτελεσματικά από τους πυραύλους του Ιράν, η εδώ βάση αποκτά πιο κρίσιμο ρόλο στην, περισσότερο από ποτέ, υψηλού ρίσκου  ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ.

Στην ίδια διάταξη μάχης, με τη μεριά των μεγαλύτερων φονιάδων των λαών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ισραήλ, βρίσκονται και τα πάτριοτ και οι φρεγάτες του ελληνικού στρατού με τον Δένδια και την κυβέρνηση να καμαρώνουν για τη θερμή εμπλοκή τους για την προστασία των πετρομοναρχιών  του κόλπου και της Aramco  στη Σαουδική Αραβία. Ακόμη και σε ενδεχόμενη ταχτική υποχώρηση των ΗΠΑ, η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο αποτελεί ήδη προηγούμενο με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.

Η ντόπια πλουτοκρατία διεκδικεί κομμάτι από τη λεία του πολέμου πάντα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, πλαίσιο το οποίο χρόνια τώρα λακέδικα υποστηρίζει η Ν.Δ., ο Τσίπρας, το ΠΑΣΟΚ και το σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού. Οι εφοπλιστές και οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν ήδη κέρδη από τον πόλεμο και προσδοκούν περισσότερα μαζί με κατασκευαστικές κ.ο.κ. Αυτό εξηγεί τη βρώμικη και τυχοδιωκτική επιλογή να βάλουν τη χώρα στον πόλεμο με τη μεριά των ολοφάνερα φονιάδων των λαών.

Τα συμφέροντα και η προοπτική της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων βρίσκονται απέναντι στην πολιτική του ντόπιου συστήματος και στους άδικους πολέμους  των ιμπεριαλιστών και των Σιωναζιστών. Όλος ο κόσμος της δουλειάς στη χώρα μας και σε κάθε χώρα έχει ανάγκη ζωής να παλέψει ενάντια στη στυγνή εκμετάλλευση, που συνεχώς εντείνεται σε βάρος του, αλλά και ενάντια στα ανθρωποσφαγεία του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Οι λαοί της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και του Ιράν αντιστέκονται ηρωικά και σθεναρά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ- Ισραήλ, παρά τους ανοικτούς λογαριασμούς που έχουν με τις αστικοφεουδαρχικές άρχουσες τάξεις τους. Οι λαοί ιστορικά έχουν αποδείξει πως όταν μπαίνουν αποφασιστικά στη μάχη «ο ιμπεριαλισμός και όλοι οι αντιδραστικοί είναι χάρτινες τίγρεις».

Η πραγματικότητα της διάλυσης της εργατικής τάξης και του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος στην εποχή μας είναι η αιτία της δυστοπίας του κόσμου που ζούμε. Κεφάλαιο- ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι. Όμως οι αντιστάσεις των λαών είναι υπαρκτές. Μόνο μέσα από το πύκνωμα και την ωρίμανσή τους μπορεί να γεννηθεί ξανά η ελπίδα για την Ειρήνη, το Δίκιο και ένα κόσμο ανθρωπιάς.

  • Να πάψει κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο
  • Έξω οι βάσεις και τα αεροπλανοφόρα του θανάτου
  • Αποφασιστικά στους δρόμους για την Ειρήνη και το Δίκιο των λαών

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενάντια στις βάσεις και την εμπλοκή

Σάββατο 28 Μάρτη 13.00μ.μ. πλατεία Σούδας

Συμμετέχει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Ηρακλείου για την Παλαιστίνη 

Λουκέτο στη Βάση της Σούδας τώρα!Παγκρήτια κινητοποίηση στοχοποίησης της Βάσης της Σούδας και ενάντια στην εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον συνεχιζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ-Ισραήλ προς τους αντιστεκόμενους λαούς του Ιράν, του Λιβάνου, της Υεμένης και της Παλαιστίνης

Εν όσο η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, οι αιμοδιψείς στρατοί των ΗΠΑ και Ισραήλ επεκτείνουν την ιμπεριαλιστική πολεμική παράκρουση τους στο Ιράν και στον Λίβανο ενώ την ίδια ώρα στραγγαλίζουν οικονομικά και ληστεύουν τους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Το ελληνικό κράτος έχει επιλέξει να βρίσκεται ενεργά στο πλάι των γενοκτόνων και των φονιάδων, με την αποστολή φρεγατών για την προστασία

του Ισραήλ και των αγγλικών βάσεων στη Κύπρο. Ταυτόχρονα εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής, ελληνικής χερσαίας στρατιωτικής αποστολής στην ισοπεδωμένη Γάζα ως «ειρηνευτική δύναμη». Η άμεση εμπλοκή επισφραγίζεται με την χρήση ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot για την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Εντός αυτού του πλαισίου, το σύμπλεγμα των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας αποτελεί διαχρονικά την προμετωπίδα της συμμετοχής του ελληνικού

κράτους στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής. Αυτό θέτει την Κρήτη -και γενικότερα την ελληνική επικράτεια-

ως έγκυρο πολεμικό στόχο, για χάρη των συμφερόντων και της εξωτερικής πολιτικής του δυτικού ιμπεριαλισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι η εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των αχόρταγων καπιταλιστών είναι προς το συμφέρον μας.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το συμφέρον του τόπου και του λαού μας, και γι’αυτό αγωνιζόμαστε: Καμία συμμετοχή του ελληνικού κράτους στις πολεμικές συρράξεις. Αναγνωρίζουμε σαν καθήκον μας την στοχοποίηση της βάσης της Σούδας μέχρι να κλείσει οριστικά, αυτή και όλα τα παραχωρημένα εδάφη που λειτουργούν ως πολεμικά ορμητήρια.

Ο πόλεμος που διεξάγει ο δυτικός ιμπεριαλισμός στην μέση ανατολή δεν είναι διόλου μακριά. Έχει άμεσες επιπτώσεις στην εργατική τάξη τηςχώρας. Με την αναμενόμενη εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, ακολουθεί η αύξηση των τιμών των καυσίμων, του ρεύματος και των ειδών πρώτης ανάγκης. Ουσιαστικά σύσσωμη η κοινωνική βάση θα ενισχύσει την παράταση του πολέμου σε βάρος των βασικών υλικών αναγκών της, ενώ παράλληλα θα πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι εγχώριοι και παγκόσμιοι καπιταλιστές.

Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται, κυρίως για την υφαρπαγή των ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο / φυσικό αέριο) της ευρύτερης  περιοχής. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ παραχώρησε τα θαλάσσια οικόπεδα στα νότια της Κρήτης στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, η οποία πλέον συμμετέχει στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις θάλασσες μας μαζί με την επίσης αμερικανική Exxon Mobil. Όλα κυνικά μσυνδέονται και εμπερικλείονται στην φράση του φασίστα Τραμπ «Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, οπότε, όταν οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται, βγάζουμε πολλά χρήματα».

Αρνούμαστε να μείνουμε αμέτοχοι/-ες μπροστά στον πόνο, στην εξαθλίωση, στον θάνατο και στην αδικία. Θα σταθούμε εμπόδιο στην συμμετοχή του ελληνικού κράτους και των συμμάχων του στην εξακολουθούμενη σφαγή των λαών του Ιράν, του Λιβάνου,της Υεμένης και της Παλαιστίνης. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε σε κινητοποίηση στην πλατεία Σούδας το Σάββατο 28 Μαρτίου, ανταποκρινόμενοι-ες στην υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τη Βάση της Σούδας. Η διεθνιστική αλληλεγγύη με τους αντιστεκόμενους λαούς, με τους λαούς που βομβαρδίζονται από τη γη μας, είναι το ελάχιστό μας καθήκον.

Επίθεση στην πολεμική μηχανή της αιματοβαμμένης συμμαχίας Ελλάδας / ΗΠΑ / Ισραήλ

Οριστικό λουκέτο στη Βάση της Σούδας και σε όλα τα ορμητήρια θανάτου

Λευτεριά στην Παλαιστίνη και αλληλεγγύη σε όλους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία σε Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική

#TargetSoudaBase

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ