Σπάνιο φαινόμενο: Κόκκινη αστραπή-ξωτικό στο Ηράκλειο | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε με την κάμερά του ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μιχάλης Δρεττάκης.

Τα ξημερώματα της Παρασκετής, κατά τη διαρκεια της κακοκαιρίας “Μπάλλος” στο Ηράκλειο, ο ουρανός έγινε κόκκινος.

Στο βίντεο του κ. Δρετάκη ακούμε βροντές και δύο φορές βλέπουμε τον ουρανό να γίνεται κοκκινος.

"Sponsored links"

Το φαινόμενο πιστεύεται ότι είναι σύνηθες, σπάνια όμως γίνεται αντιληπτό από το έδαφος, αφού διαρκεί μόνο 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου και εκτυλίσσεται σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.

Τα κόκκινα ξωτικά είναι ουσιαστικά ηλεκτρικές εκκενώσεις παρόμοιες με τους κεραυνούς. Εμφανίζονται συνήθως πάνω από μεγάλες καταιγίδες και πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων.

Όπως συμβαίνει και με τους κεραυνούς, οι εκκενώσεις των κόκκινων ξωτικών κινούνται από πάνω προς τα κάτω. Η διαφορά είναι ότι οι κεραυνοί δημιουργούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα ξωτικά είναι σχετικά ψυχρά φαινόμενα που σχετίζονται με κρύο πλάσμα ή ιονισμένο αέριο.

Το φαινόμενο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1989.

Δείτε το βίντεο του Μιχάλη Δρεττάκη που έχει ήδη δημιουργήσει πολλές συζητήσεις:

Δείτε κι εδώ βίντεο που καταγράφεται το φαινομενο από απόσταση:

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live