10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κόλλυβα

Σιτάρι (συνήθως μαλακό, κάνει όμως και το σκληρό), φρυγανιά τριμμένη, σταφίδες ξανθές, καρύδι τριμμένο, αμύγδαλο τριμμένο, φουντούκι τριμμένο, σουσάμι καβουρδισμένο, ζάχαρη άχνη, ρόδι, κανέλλα κοπανισμένη, λίγο αλάτι.

Αποβραδίς πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε στη φωτιά με κρύο νερό και λίγο αλάτι. Το βράζουμε δέκα λεπτά και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε με μία κουβέρτα καλά και το τοποθετούμε σε θερμό μέρος (δίπλα σε σόμπα ή στόφα, καλοριφέρ κλπ). Το πρωί το σουρώνουμε και το στεγνώνουμε σε πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε τη μισή φρυγανιά και τα υπόλοιπα και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη φρυγανιά και από πάνω την άχνη, πατώντας με χαρτοπετσέτα. Στολίζουμε με μικρά καρύδια, ασπρισμένα αμύγδαλα και σταφίδες.

Σημειώσεις:

α) Μπορούμε να βάλουμε το σησάμι κοπανισμένο πρώτα.
β) Επίσης μπορούμε να βάλουμε και κοπανισμένο κόλλιανδρο
γ) Προαιρετικώς βάζουμε και λίγο ξύσμα πορτοκάλι
δ) Για να μην υγρανθεί η άχνη στρώνουμε πρώτα φρυγανιά
ε) Αποφεύγουμε τα κουφέτα και τα “στρας” στολίδια
στ) Αντί φρυγανιάς βάζουμε καβουρδισμένο αλεύρι.

Κολοκυθόπιτα με ζάχαρη

1 / 2 κιλό φύλλο κρούστας, 5 φλιτζάνια τσαγιού κολοκύθι κίτρινο τριμμένο, 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι καλό, 2-3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδι τριμμένο ( ή και λιγότερο), 1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα τριμμένη.

Τρίβουμε το κολοκύθι αφού αφαιρέσουμε τον φλοιό από έξω και το βάζουμε στο τρυπητό με λίγο αλάτι για να μαραθεί. Κατόπιν το στύβουμε και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το καρύδι, την κανέλλα, τη ζάχαρη και ένα φλυτζάνι λάδι. Στρώνουμε 3 φύλλα στο ταψί του φούρνου και συνεχίζουμε με λίγο υλικό και ανά φύλλο κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος. Ραντίζουμε τα φύλλα αυτά ανά ένα με λίγο νερό για να μην χωρίσουν, καθώς και το τελευταίο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι. Την ψήνουμε αρκετά για να απορροφηθεί το υγρό της.

Σημείωση: Λαδώνουμε και τα φύλλα ανάμεσα καθώς τα στρώνουμε.

Κουλουράκια διάφορα

Α) Αρτυμένα

1) Κουλουράκια μελιού: 1 κιλό αλεύρι μαλακό, 400 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. βούτυρο, 4 αυγά, 200 γρ. γάλα, 50 γρ. μέλι, 1 κουταλάκι του καφέ μπέικινγκ πάουντερ.

2) Κουλουράκια πορτοκαλιού: 1 κιλό αλεύρι μαλακό, 500 γρ. βούτυρο, 350 γρ. ζάχαρη άχνη, 3 αυγά, 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ, 1 βανίλια, 2 πορτοκάλια μέτρια λιωμένα (εκτός της φλούδας) στο μπλέντερ (όχι στιμμένα).

3) Κουλουράκια βανίλιας: 1 κιλό αλεύρι μαλακό, 300 γρ. ζάχαρη, 300 γρ. βούτυρο, 4 αυγά, 1 κουταλάκι αμμωνία, 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ, 250 γρ. γάλα, 2 βανίλιες.

4) Κουλουράκια αλμυρά: 1 Ποτήρι νερό, 1 ποτήρι βούτυρο, 1 ποτήρι ελαιόλαδο ελαφρύ ή αραβοσιτέλαιο, 1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο, αλεύρι όσο πάρει.

Β) Νηστίσιμα (και διαίτης)

1) Κουλουράκια καρότου: 1 κιλό αλεύρι μαλακό, 250 γρ. περίπου καρότο ψιλοτριμμένο, 400 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ, 250 γρ περίπου κρασί λευό.

2) Κουλουράκια κρασιού: 1 κιλό αλεύρι αλέσεως, 300 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ, 150 γρ. περίπου κρασί λευκό, 300 γρ. νερό (περίπου), μία πρέζα αλάτι, 20 γρ. μαγιά, 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη, 2 φλιτζανάκια του καφέ καλαμποκάλευρο, λίγο γλυκάνισο ή 1 βανίλια για άρωμα (προεραιτικώς0

3) Κουλουράκια μελιού: 1 κιλό αλεύρι μαλακό, 1 / 2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ, 200 γρ. μέλι περίπου, 100 γρ. ζάχαρη, 200 γρ. περίπου χυμός πορτοκαλιού, 1 φακελάκι μπέικινγκ πάουντερ, 1 κουταλάκι κοφτό σόδα, 1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα σκόνη, ξύσμα λεμονιού, 1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ, νερό όσο πάρει η ζύμη ή ανάλογο μούστο (εις εποχήν φθινοπώρου) ή μισό νερό, μισός μούστος ή αραιωμένο πετιμέζι, σουσάμι.

Σημείωση: Τα κουλουράκια διαίτης γίνονται και αλάδωτα. Αντικαθιστούμε το λάδι με ανάλογο ταχίνι. Ζυμώνονται και πλάθονται σε διάφορα σχήματα (κοτσίδες, σμυρνέικα, στρογγυλά κλπ) όπως σε όλες τις συνταγές κουλουριών. Ψήνονται σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 30′ περίπου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ