15.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Αγριόχορτα βραστά

Ημερομηνία:

Ραδίκια, ασκολύμπροι, σταμναγκάθι, μαρουλίδες, βλαστάκια, βρούβες, πικροβλάστακα, γαλατσίδες, σταφυλινάκοι, ακουρνοπόδοι, προβατίνες, βυζιές. Όλα αυτά τα αγριόχορτα γίνονται βραστά. Ξεχωριστά, το καθένα μαγειρεύεται. Όλα μαζί που τα λέμε και λοΐσιμα, μπορούν να βραστούν οι βρούβες, οι γαλατσίδες, οι σταφυλινάκοι, οι ακουρνοπόδοι, οι προβατίνες και οι βυζιές. Αυτά όλα μαζί είναι πολύ ωραία βραστά μαζί με πατάτες και κουκιά ξερά, που τα έχομε βάλει τα κουκιά από βραδύς στο νερό, τα ξεφλουδίζομε και τα ρίχνομε στα χόρτα που βράζουν.

Είναι και άλλα αγριόχορτα για βραστά που μου διαφεύγουν. Τα υπόλοιπα που σας γράφω στην αρχή, βράζονται μεμονωμένα και είναι όλα πεντανόστιμα. Τα πλένομε καλά, βάζομε το νερό να βράσει και τα ρίχνομε μέσα. Όταν ψηθούν τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, τους βάζομε άφθονο ελαιόλαδο, αλάτι και άφθονο λεμόνι. Τρώγονται ως κυρίως πιάτο. Συνοδεύονται με ψάρι τηγανητό ή σαρδέλες ή ρέγγα ή αυγά βραστά.

Τα πικροβλάστακα ή μαυροβράστακα είναι προς το τέλος της άνοιξης και δυστυχώς τα βρίσκομε σπάνια. Αυτά γίνονται όπως και τα άλλα βραστά αλλά αντί λεμόνι βάζομε ξύδι.

Χόρτα με το κρέας αυγολέμονο

Το ραδίκι, οι ασκολύμπροι, το σταμναγκάθι γίνονται εξαιρετικά με αρνάκι ή κατσικάκι αυγολέμονο.

Ψήνομε το κρέας ως συνήθως τσιγαριαστό, έχομε ξεβράσει πολύ λίγο τα χόρτα και τα ρίχνομε, μετά το μισό του ψησίματος του κρέατος, μέσα στο τσικάλι και τα ψήνομε μαζί. Χτυπάμε δύο αυγά με το σύρμα, έχομε στύψει δύο ή τρία λεμόνια και συνεχίζοντας να χτυπάμε ρίχνομε το λεμόνι στο αυγό και με κουτάλα τραβάμε ζουμί απ’ το τσικάλι καυτό και το ρίχνομε σιγά – σιγά για να μην ‘’ψηθεί’’ το αυγό στο αυγολέμονο. Κατεβάζομε το τσικάλι απ’ τη φωτιά, αφήνομε 2 – 3 λεπτά και ρίχνομε το αυγολέμονο μέσα κουνώντας το τσικάλι να πάει παντού. Αν θέλομε, κάνομε και το αυγολέμονο πηχτό, (σας έχω γράψει πως γίνεται σαν αραιή μπεσαμέλ) τραβάμε το φαγητό σε πιατέλα και ρίχνομε από πάνω και παντού την σάλτσα.

Θα συνεχίσομε με αγριόχορτα ομελέτα και σαλάτα με άψητα χόρτα καθώς και καλτσούνια με αγριόχορτα και χόρτα τσιγαριαστά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ