13.8 C
Chania
Thursday, December 12, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Κουραμπιέδες

Ημερομηνία:

Οι κουραμπιέδες απλώνουν στο ψήσιμο όταν έχει πέσει στη ζύμη μας παραπάνω ζάχαρη. Αν συμβεί αυτό, δεν διορθώνεται. Άλλωστε την γλύκα την παίρνουν με την άχνη που τους κυλάμε. Γι’ αυτό προσοχή!

Κουραμπιέδες με ρακί
Καβουρντίζομε τριακόσια γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα στον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα χοντροκόβομε. Χτυπάμε για επτά λεπτά πεντακόσια γρ. βούτυρο μαζί με δύο κρόκους αυγών και ένα τέταρτο φλυτζάνι άχνη και μισό κουταλάκι γλυκού μπέικιν μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτομε τα αμύγδαλα και ένα τέταρτο φλυτζάνι ρακί και συνεχίζομε το χτύπημα για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτομε τρία ή τέσσερα φλυτζάνια (περίπου ένα κιλό αλεύρι) και ζυμώνομε το μείγμα με το χέρι. Αν χρειαστεί προσθέτομε λίγο αλεύρι ακόμα να γίνει η ζύμη σφικτή και λεία.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνομε στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες (2)
Μισό κιλό φυτίνη, 1 κρασοπότηρο όχι καλά γεμάτο ζάχαρη, περίπου ένα κιλό αλεύρι, αμύγδαλα καραμελωμένα. Ψήσιμο στους 180 βαθμούς.
Μόλις βγάλομε απ’ τον φούρνο τους ραντίζομε με ανθόνερο και πασπαλίζομε, όπως είναι στο ταψί, ζάχαρη άχνη να τραβήξουν την υγρασία του ανθόνερου. Όταν κρυώσουν εντελώς και σταθεροποιηθούν τους κυλάμε σε άχνη.

Κουραμπιέδες Μαρίκας
(έτσι μου την έδωσαν. Ποιας Μαρίκας τώρα, νομίζω της ‘’οικογένειας’’)
1200 γρ. αλεύρι, ένα κιλό φρέσκο βούτυρο, ένα κιλό αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα, ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ, δύο κουταλάκια του γλυκού μπέικιν, ένα φλυτζανάκι του καφέ άχνη, ένα πιατάκι του καφέ σιμιγδάλι.
Ψήσιμο στους 200 βαθμούς.

Κουραμπιέδες (4)
Ένα κιλό αλεύρι, μισό κιλό βούτυρο φρέσκο, τετρακόσια γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα, δύο κρόκοι αυγού, 150 γρ. ψιλή ζάχαρη, δύο φλυτζάνια του καφέ αλισίβα, λίγο ανθόνερο και ζάχαρη άχνη.
Καθαρίζομε, καβουρντίζομε τα αμύγδαλα και τα χοντροκοπανίζομε. Μετά λιώνομε το βούτυρο και δουλεύομε έως να ασπρίσει. Προσθέτομε τους κρόκους. Συνεχίζομε να δουλεύομε ρίχνοντας λίγη- λίγη τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και την αλισίβα. Τα δουλεύομε όλα αυτά μαζί αρκετή ώρα να γίνουν μια μάζα και μετά προσθέτομε το αλεύρι και ζυμώνομε περίπου ένα τέταρτο. Τους πλάθομε και τους βάζομε σε βουτυρωμένο ταψί.
Τους ψήνομε σε μέτριο φούρνο περίπου είκοσι λεπτά. Αναλόγως πως ψήνει ο φούρνος σας. Τους βγάζομε, τους ραντίζομε με ανθόνερο και μετά άχνη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ