Δεν πρέπει να παραλείψομε στην Κρητική Διατροφή τον ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα ροφήματα και τα παξιμάδια.
Για πρωινό οι μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούσαν το «βραστάρι» απ’ το γάλα. Γάλα απαραιτήτως ‘πίναν τα παιδιά. Επίσης τ’ απογεύματα ή στα κρυολογήματα. Το βραστάρι γινόταν βράζοντας λίγο φασκόμηλο λίγη μαλοτύρα λίγη μαντζουράνα και 1-2 κουταλιές μέλι στο τέλος.
Επίσης το μέλι. Καταναλωνόταν με αμύγδαλα με καρύδια με τυρί γραβιέρα ως κέρασμα συνοδευόμενο με τσικουδιά. Στο ρόφημα μέσα και στο ψωμί και σκέτο το πρωί.
Επίσης οι ελιές. Παστές , τσακιστές, ξυδολιές και νερατζολιές, κολυμπάδες κ.λ.π.
Τα σαλιγκάρια. Τα μάζευαν αρχή άνοιξης με ειδικές καιρικές συνθήκες. Που σέρνονταν. Πολύ πρωί πριν βγει ο ήλιος ή το βράδυ με λυχνάρια, όταν είχε δροσούλα.
Το φθινόπωρο τα μάζευαν μόνο μετά την πρώτη βροχή. Μετά δεν τα μάζευαν γιατί γονιμοποιούντο. Κολλούσαν, όπως λέγαμε.
Σήμερα σας δημοσιεύομε την μουσταλευριά και επόμενες μέρες όσπρια
Άννα Αγγελάκη Κωνσταντουδάκη
Μουσταλευριά (Πολύ ωραία!)
Παίρνουμε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνουμε μέσα στάχτη καθαρή χωρίς καρβουνάκια. Περίπου 17 κιλά μούστος, ένα κιλό στάχτη. Τον αφήνουμε με την στάχτη πέντε – έξι ώρες. Τον βάζουμε στη φωτιά και ξαφρίζουμε μόνο μια φορά. Τον ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Τον βράζουμε μέχρι να γλυκάνει. Δοκιμάζουμε να είναι γλυκός χωρίς να μας λιγομαριάζει. Τον σουρώνουμε σε τρυπητό με τουλπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξανασουρώνουμε σε τρυπητό με βαμβάκι. Μετράμε πέντε μέρη μούστο, ένα μέρος αλεύρι. Μέσα στο τσικάλι με τον μετρημένο μούστο βάζουμε το τρυπητό και μέσα στο τρυπητό το μετρημένο αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε το αλεύρι.
Ο μούστος πρέπει να είναι εντελώς κρύος για να διαλυθεί το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει. Όταν διαλυθεί ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι απ’ το τρυπητό μέσα στον μούστο. Τον ψήνουμε μέχρι να δέσει. Δύο τρεις βράσεις πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γεμάτη κανέλλα, μια κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, ένα κουταλάκι του τσαγιού κύμινο φρεσκοτριμμένο, μια κουταλιά κοφτή της σούπας μαστίχα Χίου.
Μια βράση πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα ένα κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στην μέση και καβουρντισμένα και μισό κιλό καρύδια χοντροκομμένα.
Πασπαλίζουμε τις πιατέλες και τα πιάτα στον πάτο με ελάχιστο πιπέρι, κανέλα και σουσάμι. Ρίχνουμε την μουσταλευριά πασπαλίζουμε με κανέλλα και σουσάμι.
Μουσταλευριά
Μούστος, αλεύρι, καρύδια, κανέλα. Βάζουμε τον μούστο να βράσει. Μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε χώμα άσπρο τυλιγμένο σε βαμβακερό άσπρο πανί. Ξαφρίζουμε τον μούστο περίπου για δέκα λεπτά. Μετά τον περνάμε από τουλπάνι.
Στη συνέχεια τον βράζουμε να γλυκάνει αρκετά αλλά όχι να γίνει σιρόπι. Τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Για τέσσερα φλιτζάνια μούστο ένα φλιτζάνι αλεύρι.
Τη σερβίρουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα