Σπετσοφάϊ (2):
Λουκάνικα χωριάτικα, πιπεριές μακριές πράσινες γλυκές, ντομάτες.
Τηγανίζω τα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και πετάω το λάδι τους. Τα βάζω σε ταψάκι. Κόβω τις πιπεριές σε 2-3 μεγάλα κομμάτια ή ολόκληρες και τις τηγανίζω και τις βάζω μετά στο ταψάκι με τα λουκάνικα. Ετοιμάζω μπόλικη σάλτσα ντομάτας τα περιχύνω και τα βάζω στο φούρνο περίπου μισή ώρα.
Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης:
1 οκά και 300 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο σαν κιμά. 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, 1 κοφτή κουταλιά μπούκοβο (πάπρικα), 1 κουταλιά πιπέρι κόκκινο, 1 κουταλιά πιπέρι μαύρο, αλάτι.
Γεμίζομε το έντερο με αυτή την γέμιση και το πιέζομε καλά να μην έχει κενά αέρα. Το δένομε στις άκρες ή κατά διαστήματα. Τα κρεμάμε πάνω από το τζάκι ή στον αέρα. Καπνίζομε με αρωματικά χόρτα αν τα κρεμάσομε στο τζάκι.
Τηγανητό ρολό κοτόπουλο με σουσάμι:
600 γραμμ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα ανοιγμένο φιλέτο, 200 γραμμ. κολοκυθάκια κομμένα μπαστουνάκια, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μιάμιση κουταλιά φύλλα μαντζουράνας (αν σας αρέσει), 2 ασπράδια, 50 γραμμ. σουσάμι, 6 κουταλιές βούτυρο, 6 κουταλιές λάδι.
Αλατοπιπερώνομε τις φέτες το κοτόπουλο που το ‘χομε χτυπήσει να γίνουν λεπτές. Αναμιγνύομε τα κολοκυθάκια με τα κρεμμύδια αλατοπιπερώνουμε τα μαραίνομε λίγο στο τηγάνι και τ’ απλώνομε στις φέτες που τις τυλάμε ρολό και στερεώνομε με οδοντογλυφίδες.
Απλώνομε σε πιάτο το σουσάμι βουτάμε τα ρολά στο ασπράδι και μετά στο σουσάμι και τηγανίζομε σε μέτρια φωτιά.
Στήθος κοτόπουλο με γιαούρτι:
300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, μια πρέζα πάπρικα, 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 πράσινες καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες, 1 μικρό κομματάκι ρίζα τζίντζερ τριμμένη, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, το στήθος από δύο κοτόπουλα χωρίς πέτσα και κόκκαλα, 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι, με κουτάλι, δυνατά να αφρατέψει. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτετε τις πιπεριές το τζίντζερ και το σκόρδο. Κόβετε στη μέση τα στήθη κοτόπουλου, τα βάζετε σε βαθουλή πιατέλα και τα σκεπάζετε με το μίγμα του γιαουρτιού. Βάζετε την πιατέλα, σκεπασμένη στο ψυγείο να μείνει 2 ώρες περίπου. Μεταφέρετε το κοτόπουλο με την μαρινάδα του, σε μεγάλο τηγάνι με σκέπασμα. Πασπαλίζετε με μαϊντανό σκεπάζετε το τηγάνι και ψήνετε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά 20 λεπτά. Κόβετε το κοτόπουλο λεπτές φέτες και το περιχύνετε με την σάλτσα.
Πέρδικες σαλμί:
1200 γραμμ. πέρδικες , 300 γραμμ. βούτυρο, 300 γραμμ. κρασί, 150 γραμμ. κρεμμύδια.
Ψιλοκόβομε τα κρεμμύδια και τα βάζομε στην κατσαρόλα με το βούτυρο να ροδίσουν λίγο. Μετά ρίχνομε τις πέρδικες τις οποίες έχομε αλατοπιπερώσει και τα συκωτάκια τους, τις γυρίζομε λίγο στο βούτυρο τις σβήνομε με το κρασί και τις αφήνομε να σιγοψηθούν προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό αν χρειαστεί όταν ψηθούν τους αφαιρούμε το κεφαλάκι και τα άκρα των ποδιών. Περνάμε την σάλτσα από τρυπητό και αν δούμε ότι είναι αραιή την βράζομε λίγο ακόμη να δέσει. Τηγανίζομε λεπτές φέτες ψωμιού τις στρώνομε σε μια πιατέλα και πάνω τοποθετούμε μια πέρδικα και την περιχύνομε με σάλτσα.