Κρεατότουρα (1)
Ζυμώνομε φύλλο με κρεατόζουμο. Το κρέας, αρνί ή κατσίκι γάλακτος θηλυκό να μην μυρίζει το βράζομε πρώτα. Το ξεκοκαλίζομε, το ψιλοκόβομε, το αλατοπιπερώνομε, βάζομε και λίγη κανέλα. Μαλάσσομε τη μυζήθρα και όση μυζήθρα τόσο αθότυρο με μαλάκα μαζί και μερικές κουταλιές στάκα. Βάζομε και λίγο δυόσμο. Φύλλο χονδρούτσικο με το κρεατόζουμο που είναι αλατισμένο, το δοκιμάζομε, και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στρώνομε σε λαδωμένο ταψί φύλλο τυριά λίγη κανέλα στα τυριά από πάνω το κρέας με αλάτι πιπέρι και πάλι λίγη κανέλα ξανά από πάνω τυριά και φύλλο. Αλείφομε με αυγό και σισάμι. Ψήνομε στους 180 βαθμούς ή και παραπάνω ανάλογα τον φούρνο για μία ώρα. Τα τελευταία δέκα λεπτά τοποθετούμε το ταψί κάτω
Κρεατότουρτα (2)
Ενάμιση μπούτι αρνί ή κατσίκι Το σιγοψήνομε στο τσικάλι λάδι αλάτι πιπέρι ρίγανη. Μισό κιλό μαλάκα ένα κιλό μυζήθρα, ένα τέταρτο στάκα 300 γρ τυρί τοστ. Κάνομε φύλλο με αλεύρι, μια μαγιά ξηρή λίγη ζάχαρη μερικές κουταλιές λάδι, νερό χλιαρό, αλάτι λίγο στο αλεύρι. Φύλλο, τυριά, το κρέας από πάνω, τυριά ξανά και τελειώνομε με τυρί του τοστ και φύλλο. Αλείφομε με αυγό, σισάμι. 180-200 βαθμοί ψήσιμο μία ώρα ή και παραπάνω αναλόγως
Κρεατότουρτα (3)
Ζυμάρι: Ένα κεσεδάκι γιαούρτι ένα κεσεδάκι βιτάμ ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη και μια χουφτιά μονή φαρινάπ επιπλέον, μαγιά μπύρας ένα τέταρτο από τα πλακάκια που έχουν τα σούπερ μάρκετ (φρέσκι) ποτό μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου, να διαλύσομε τη μαγιά. Ζυμάρι μαλακό και αφράτο. Γέμιση: Μπούτι αρνιού, θα το βράσω θα το αλατοπιπερώσω. Στο βράσιμο όχι πολύ νερό ένα ποτήρι μπύρα μέσα στο νερό και μια ντομάτα ολόκληρη. Θα το ξεκοκαλίσομε ψιλά κομματάκια, αλάτι πιπέρι κανέλα. Φύλλο χονδρούτσικο. Από πάνω μια στρώση τυριά (μυζήθρα, τυρί τοστ, ένα τέταρτο ξυσμένη γραβιέρα, μαλάκα, μερικές κουταλιές στάκα) πιπ0έρι. Προσθέτομε και δυόσμο ψιλοκομμένο. Ανακατεύομε καλά τα τυριά στρώνομε μια στρώση Πασπαλίζομε κανέλα από πάνω κρέας αλάτι πιπ0έρι κανέλα όπως γράψαμε παραπάνω. Ξανά τυριά, φύλλο αυτό σισάμι
Κρεατότουρτα Μεσκλιανή
Λένε πως η κρεατότουρτα γεννήθηκε Μεσκλά – Λάκκους. Αυτή είναι η παραδοσιακή όπως γινόταν παλιά και τώρα βέβαια
Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό κιλό λίγο λάδι, αλάτι, λίγη τσικουδιά θερμοκρασία δωματίου 250 γρ γιαούρτι μισό φακελάκι μπέικι (παλιά βάζανε προζύμι) ένα αυγό. Ζυμάρι μαλακό και αφράτο. Ξεκουράζεται, σκεπασμένο μισή ώρα
Γέμιση: Μυζήθρα μισό κιλό για μια τούρτα μεσαίου μεγέθους (στρογγυλή) μαλάκα και στάκα 250 γρ κρέας άψητο κομμένο μικρά κομμάτια με τα κόκκαλα. Αρνάκι ή κατσικάκι. Αλάτι, πιπέρι ρίγανη και κίμινο στο κρέας.
Κόβομε φύλλο στρογγυλό στο μέγεθος όπως τα ταψάκια τα στρογγυλά με τα σιροπιαστά. Βάζομε πάνω από το φύλλο μυζύηθρα με μαλάκα από πάνω κρέας άψητο και δίνομε σχήμα λόφου. Από πάνω πάλι τα τυριά μυζήθρα με την μαλάκα από πάνω ξανά κρέας και από πάνω τυριά. Και πάνω στα τυριά 250 γρ. στάκα. Με τα χέρια μας δίνομε σχήμα τουρλωτό Κλείνομε με το πάνω φύλλο. Γυρνάμε το κάτω φύλλο και κλείνομε τα πλαϊνά γύρω-γύρω της τουρτας. Αλείφομε με αυγό και σισάμι. Στην αρχή μία ώρα στους 200 βαθμούς και άλλη μισή ώρα στους 150 βαθμούς. Ίσως και παραπάνω. Αυτό το παρακολουθούμε ψήνοντας