Φάβα από ξερά κουκιά
Ξεφλουδίζομε τα κουκιά που έχομε βάλει από βραδύς στο νερό. Τα ψήνομε με νερό να τα σκεπάζει, λάδι και κρεμμύδια όπως κάνομε για την φάβα. Ξαφρίζομε. Αλατίζομε. Ανακατεύομε συνέχεια σε σιγανή φωτιά. Την περνάμε από μύλο.
Αν δεν είναι αραιή, την βάζομε στα πιάτα, ψιλοκόβομε κρεμμύδια, ρίχνομε λεμόνι, λάδι και μαϊντανό. Αν είναι αραιή, την γυρνάμε στο τσικάλι, ρίχνομε λίγο αλεύρι ή κορνφλάο και την δένομε στη φωτιά λίγο ακόμα.
Κουκιά ξερά γιαχνί
Ένα κιλό κουκιά ξερά, τα βάζομε από βραδύς στο νερό.
Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτομε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνιθο, τη δάφνη, ένα ξυλάκι κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις. Στραγγίζομε τα κουκιά και βάζομε νερό και τα βράζομε με σκεπασμένο το τσικάλι.
Τα ρίχνομε στη σάλτα και τα ψήνομε μαζί έως να χυλώσουν.
Φασολάδα
Βάζομε αρκετό νερό στο τσικάλι. Ρίχνομε τις φασόλες με 3-4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα. Μετά από μερικές βράσεις κόβομε χοντρές ροδέλες τα καρότα και κόβομε και σέλινο ένα μεγάλο μάτσο και το ρίχνομε μέσα. Τελευταία βάζομε σχεδόν ένα νεροπότηρο λάδι και ντομάτες ξυσμένες. Κατόπιν 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο και 2-3 φύλλα ξερή δάφνη. Βράζομε έως να χυλώσουν. Πολύ ωραίες.
Στα προηγούμενα χρόνια έλεγαν: ‘’Φασολάδα που τρέφει την Ελλάδα’’. Ήταν το εθνικό μας φαγητό. Την συνόδευαν με ελιές παντός τύπου, τουρσιά, ραπανάκια και ψάρι τηγανητό.
Φασόλια γίγαντες πλακί
Μουσκεύομε τους γίγαντες από βραδύς. Τους βάζομε την επομένη σε κρύο νερό και τους βράζομε. Τους σουρώνομε. Βάζομε σε κατσαρόλα μισή φλυτζάνα λάδι και σωτάρομε τρία κρεμμύδια και καμμιά δεκαριά σκελίδες σκόρδο. Προσθέτομε τρεις ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδια ψιλοκομμένες, δύο καρότα, μια κουταλιά ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, μισή κουταλιά ζάχαρη. Αφήνομε να βράσουν λίγο.
Προς το τέλος ρίχνομε ένα ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Στρώνομε σε ταψί τους γίγαντες, ρίχνομε από πάνω την σάλτσα και μια φλυτζάνα λάδι και ψήνομε στους 180 βαθμούς έως να χυλώσου. Αν χρειαστεί προσθέτομε από λίγο νερό.
Φασόλια πιάζ
Μουσκεύομε μικρά ξερά φασόλια από βραδύς. Το πρωί τα βράζομε σε αρκετό νερό για μιάμιση ώρα σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα. Αφού βράσουν τα αφήνομε στο νερό τους να κρυώσουν. Τα στραγγίζομε και ρίχνομε μέσα ένα ποτήρι ξύδι. Βάζομε το καπάκι και αφήνομε δύο ώρες να μουλιάσουν. Κόβομε μια πιπεριά στα τέσσερα και μετά σε ψιλά κομμάτια. Κόβομε ένα μεγάλο κρεμμύδι και τ’ ανακατεύομε με λίγο αλάτι. Αφαιρούμε τη φλούδα από 3 ντομάτες και τις κόβομε σε φέτες.
Βράζομε τρία αυγά, τα καθαρίζομε και τα κόβομε στα τέσσερα. Στραγγίζομε τα φασόλια, ρίχνομε πάνω τους μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, λάδι, αλάτι και ξύδι, ανακατεύομε και τα βάζομε σε πιατέλα. Γύρω τους τοποθετούμε τις ντομάτες, τις ελιές και τα αυγά και τα σερβίρομε.
Θα συνεχίσομε σε επόμενη δημοσίευση
και με ρεβύθια και με φακές.