Σκορδαλιά
1 σκορδοκεφαλή ολόκληρη (τα μικρά σκόρδα τα ντόπια), 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο βρεμένο χωρίς την κόρα, 1 πατάτα μέτρια, βραστή εντελώς κρύα, 1 φλυτζάνα λάδι, 1 φλυτζανάκι ξύδι (περίπου), αλάτι, μερικές σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο.
Κοπανίζομε στο γουδί τα σκόρδα, τα βάζομε στο διαβολάκι, αλάτι, την πατάτα λιωμένη, το ψωμί στημένο. Ρίχνομε από λίγο και εναλλάξ λάδι, ξύδι. Δοκιμάζομε. Στο τέλος ρίχνομε λίγο εβαπορέ γάλα αδιάλυτο. Γίνεται σαν κρέμα, ωραία
Μπακαλιάρος τηγανητός
2 φύλλα μπακαλιάρο παστό κομμένο σε κομμάτια και γλυκαμένο. 1 μπουκάλι μπύρα, δύο αυγά, αλεύρι.
Το κουρκούτι πρέπει να είναι αραιό. Τηγανίζομε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.
Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας
1 οκά και 30 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο, 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, 1 κοφτή κουταλιά μπούκοβο (πάπρικα), 1 κουταλιά πιπέρι κόκκινο, 1 κουταλιά μαύρο.
Γεμίζομε το έντερο μ’ αυτή τη γέμιση και το πιέζομε καλά να μην έχει κενά αέρα. Το δένομε κατά διαστήματα. Τα κρεμάμε πάνω απ’ το τζάκι ή στον αέρα. Αν θέλομε καπνίζομε με αρωματικά χόρτα (φασκόμηλα, μαλοτύρες, θυμάρια, ρίγανες, θρούμπες).