Μελιτζανοσαλάτα
3-4 μελιτζάνες φλάσκες, 3-4 σκελίδες σκόρδο, λίγο ξύδι, λάδι όσο σηκώσει, τυρί φέτα.
Ψήνομε στα κάρβουνα ή στο μάτι της κουζίνας σε αλουμινόχαρτο (στα κάρβουνα τις αφήνομε λίγο να γίνουν καπνιστές) τις μελιτζάνες. Τις ξεφλουδίζομε και τις λιανίζομε με κοφτερό μαχαίρι. Λιώνομε ένα κομμάτι φέτα, το σκόρδο κι ανακατεύομε με τις μελιτζάνες. Βάζομε από λίγο και εναλλάξ ξύδι με λάδι όσο σηκώσουν και αλατάκι στις μελιτζάνες.
Κολοκυθοκεφτέδες
Ένα κιλό κολοκύθια. Τα ξύνομε, τα αλατίζομε και τα βάζομε σε σουρωτό για περίπου μία ώρα. Προσθέτομε μισό ποτήρι αλεύρι, το πιπέρι, το κρεμμύδι, το κεφαλοτύρι (1 φλυτζάνα), τα αυγά (2) χτυπημένα, το δυόσμο ή μάραθο, μια φλυτζάνα φρυγανιά κοπανισμένη και τα ζυμώνομε καλά.
Πλάθομε, αλευρώνομε και τηγανίζομε σε καυτό λάδι. Τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Πατατοκεφτέδες
Βράζομε 5-6 πατάτες, τις ξεφλουδίζομε και τις λιώνουμε με πιρούνι. Σε συρμάτινο σουρωτό βάζομε 1 ποτήρι πλιγούρι ψιλό και ρίχνομε πάνω του βραστό νερό. Το σκεπάζομε και αφήνομε το πλιγούρι μία ώρα. Προσθέτομε τις λιωμένες πατάτες, το πλιγούρι, 3-4 πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες, δέκα – δώδεκα κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, πάπρικα, κίμινο, αλάτι, δυό φλυτζάνια ελαιόλαδο, χυμό από 2-3 λεμόνια. Ζυμώνομε καλά και πλάθομε μικρά κεφτεδάκια (Το λάδι το βάζομε από λίγο. Μπορεί να μη σηκώσουν δυό φλυτζάνια). Αλευρώνομε τηγανίζομε. Ή αλευρώνομε, αυγώνομε, περνάμε από φρυγανιά, ξανά αυγώνομε, τηγανίζομε.
Αυγά τσιλμπιρί (Σμύρνη)
Βράζομε σε τηγάνι λίγο νερό. Μόλις κοχλάσει σπάμε τέσσερα αυγά. Ύστερα από δύο περίπου λεπτά με τρυπητή κουτάλα τραβάμε τα αυγά. Τα βάζομε σε πιατέλα. Ανακατεύομε 250 γρ. γιαούρτι, μερικές σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, ελάχιστο ξύδι και σκεπάζομε τα αυγά. Ρίχνομε πιπέρι κόκκινο και μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο λιωμένο. Πολύ νόστιμα.