15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Παβέ ψυγείου
Μια χαρά τρώγεται και τον χειμώνα
Τετρακόσια γραμ. κουβερτούρα, 300 γραμ. μπισκότα σαβαγιάρ (η συνταγή λέει μπισκότα σαμπάνιας αλλά δεν ξέρω να τα βρω), πέντε αυγά, ένα κουτί σαντιγί, μία φλιτζάνα άχνη, 200 γραμ. αμύγδαλα, γάλα ένα ποτήρι, λίγο κονιάκ, ανθόνερο, βανίλια.
Στο χλιαρό γάλα με το κονιάκ βουτάμε ελαφρά τα μπισκότα τα στρώνουμε στο μάρμαρο να σουρώσουν και τα τοποθετούμε στο τάπερ. Εν τω μεταξύ έχουμε καβουρντίσει τα αμύγδαλα και καραμελώσει. Τα κοπανίζουμε λίγο και ρίχνομε τα μισά πάνω από τα μπισκότα. Μετά στρώνουμε και τη σαντιγί χτυπημένη με τους πέντε κρόκους και την άχνη. Κρατάμε ένα ποτήρι σαντιγί σκέτη για την κουβερτούρα και το βάζομε (το γλυκό) στην κατάψυξη. Ξαναστρώνουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και από πάνω την κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί που έχουμε προσθέσει το ποτήρι την σαντιγί και τα πέντε ασπράδια χτυπημένα. Το σκεπάζομε και το βάζομε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη πρέπει να μείνει πολλές ώρες. Το βγάζομε πέντε λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Τούρτα Αμαρέτο
Για το παντεσπάνι: 6 αυγά, μιάμιση φλιτζάνα τσαγιού ζάχαρη, μιάμιση φλιτζάνα τσαγιού αλεύρι φαρινάπ, ένα κουταλάκι αλάτι, τρεις κουταλιές σούπας ανθόνερο, ένα ποτήρι κρασιού αμαρέτο.
Για τη γέμιση: Ένα λίτρο γάλα, εκατό γραμ. γάλα εβαπορέ, τρεις κρόκους αυγών, πέντε κουταλιές σούπας ζάχαρη, πέντε κουταλιές σούπας κορν φλάου, λίγο αλάτι, 375 γραμ. κουβερτούρα, μισή φλιτζάνα του καφέ λικέρ αμαρέτο.
Για το γαρνίρισμα: Σαντιγί (κρέμα γάλακτος χτυπημένη με μια φλυτζάνα άχνη) και κουβερτούρα.
Εκτέλεση γέμισης: Ανακατεύομε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και τους κρόκους. Ανακατεύομε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Βράζομε το γάλα και το ρίχνομε στο μείγμα και ανακατεύομε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτομε το λικέρ και την κουβερτούρα κομμένη και αφήνουμε να κρυώσει.
Παντεσπάι: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να φουσκώσουν. Ρίχνομε το αλεύρι συν ανθόνερο και ανακατεύομε. Στρώνομε βουτυρωμένη λαδόκολλα 180 βαθμούς 30 λεπτά.

Κρέμα για τούρτα (2)
Πεντακόσια γραμ. ροκότα τυρί κρέμα, τετρακόσια γραμ. κριν τσιζ, τρία τέταρτα κούπας ζάχαρη άχνη, τρεις βανίλιες, τρεις κρόκου.
Αφού ενωθούν και γίνει λεία η κρέμα χτυπάμε 240 γραμ. κρέμα γάλακτος και είναι έτοιμη.

Κρέμα για τούρτα (3)
Μία κούπα κρέμα γάλακτος, μία βανίλια, δύο κουταλιές άχνη.
Αφού χτυπήσομε την κρέμα γάλακτος με τη αχνη και βανίλια ρίχνομε τριακόσια γραμ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί (να είναι λίγο χλιαρή) και προσθέτομε ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Τούρτα ανανά
Δύο κουτιά ζελέ. Αφαιρούμε λίγο βρέχομε την φόρμα βάζομε το ζελέ στη φόρμα να παγώσει. Πάνω στο παγωμένο ζελέ βάζομε ροδέλες ανανά και γλυκό στις τρύπες (περγαμόντο, νεράτζι ή κερασάκι)
Χτυπάμε μια κρέμα γάλακτος με ζάχαρη άχνη όσο μας αρέσει και βάζομε αυτήν την σαντιγί από πάνω. Όταν παγώσει βρέχομε σαβαγιάρ στο υγρό της κομπόστας τα τοποθετούμε πάνω από τη σαντιγί και το βάζομε στο ψυγείο. Όταν παγώσει ξεφορμάρομε (για κλάσματα του δευτερολέπτου βουτάμε τη φόρμα σε καυτό νερό και αναποδογυρίζομε στην πιατέλα που την κυλάμε στο στόμιο της φόρμας γυρνώντας)

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα μήλο και χουρμάδες
Μισό κιλό φύλλα κρούστας, ένα κιλό κίτρινη κολοκύθα, δύο μήλα, εκατό γραμ. χουρμάδες, εκατό γρ. καρύδια, χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι, οκτώ κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο, τρία τέταρτα φλιτζάνας καστανή ζάχαρη, μέλι.
Καθαρίζομε και κόβομε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους. Τη βάζομε σ’ ένα ταψί που έχομε αλείψει με λάδι και ψήνομε στον φούρνο για τριάντα λεπτά στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ καθαρίζομε και τρίβομε τα μήλα στον τρίφτη και τα περιχύνομε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Βγάζομε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ψιλοκόβομε. Όταν ψηθεί η κολοκύθα την ανακατεύομε με τα μήλα, τους χουρμάδες, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα καρύδια και τη ζάχαρη. Κόβομε τα φύλλα στη μέση και τα αλείψομε με βούτυρο. Στρώνουμε τέσσερα φύλλα και απλώνομε λίγη γέμιση. Τυλίγομε σε ρολό περίπου διάμετρο τρία εκατοστά. Επαναλαμβάνομε. Γίνονται έξι ρολά. Περιχύνομε με βούτυρο και ψήνομε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά. Από πάνω χύνομε μέλι ή σιροπιάζομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...