13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Σπιτικές Προτάσεις – Συνταγές με κολοκύθα

Ημερομηνία:

Κολοκυθοκεφτέδες με γλυκοκολοκύθα
Την βάζομε, αφού την πλύνομε καλά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια να βράσει ελάχιστα, ίσα-ίσα να ξεφλουδίζεται με το μαχαίρι.
Την ξύνομε, την αλατίζομε, την στίβομε καλά, την αφήνομε να σουρώσει 2-3 ώρες ή από το βράδυ. Βάζομε πιπέρι, ψιλοκόβομε δυόσμο κατά βούληση, μαϊντανό και ξύνομε τρία -τέσσερα κρεμμύδια ξερά. Σπάμε μέσα δυό αυγά, μισή φλυτζάνα λάδι και θρουλάμε φέτα όσο μας αρέσει. Προσθέτομε φρυγανιά τριμμένη και βάζομε στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα. Βάζομε ελαιόλαδο αρκετό να κάψει, πλάθομε σε κεφτέδες, αλευρώνομε και τηγανίζομε. Αν δεν πλάθονται τους ρίχνομε με κουτάλι ή για συμμετρικό σχήμα κεφτέ βάζομε λίγη παραπάνω φρυγανιά

Μπουρέκι

Λεπτές φέτες κολοκύθι, λεπτές φέτες πατάτα, στρώσεις αλευρωμένο κολοκύθι, δυόσμο, μυζήθρα, πατάτα, ξανά δυόσμο, μυζήθρα λίγο βούτυρο και μια φλυτζάνα λαδι. Το κολοκύθι θέλει λάδι. Όσες στρώσεις θέλετε. Στην αρχή δυνατή φωτιά στον φούρνο να πάρει βράση και μετά χαμηλή αρκετή ώρα. Περίπου 1,5 ώρα. Ίσως και παραπάνω. Ανάλογα με τον φούρνο.

Γλυκό με γλυκοκολοκύθα

600 γρ. νερό, 800 γρ ζάχαρη, 1300 γρ κολοκύθι., κόβομε σε κομμάτια την κολοκύθα αφού την καθαρίσομε. Στρογγυλεύομε τις γωνίες στα κομμάτια. Βράζομε με λεμόνι 5 λεπτά. Ξαναβάζομε σε νερό και λεμόνια και βράζομε άλλα πέντε λεπτά. Ξανά Τρίτη φορά με λεμόνι επί πέντε λεπτά. Τα τραβάμε. Τα τρυπάμε με πηρούνι. Βάζομε ζάχαρη με νερό. Όσες κούπες νερό, μία κούπα παραπάνω ζάχαρη. Μόλις λειώσει η ζάχαρη ρίχνομε μέσα το γλυκό και γαρύφαλλα, κανέλα μασούρι και αστεροειδή γλυκάνισο και βράζομε επί 40 λεπτά περίπου. Να δέσει. Ρίχνομε λεμόνι και λίγη γλυκόζη. Το αφήνομε μια νύχτα. Αν δεν έχει δέσει ξαναβράζομε λίγο.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ